Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zeleni Božić
  • 23.12.2019. 15:00

Probajte 'zeleni' Božić: smanjite bacanje hrane, izbacite plastiku i darujte domaći proizvod

Tijekom zimskih blagdana stvaramo oko 30 posto više otpada. Otpad se generira bacanjem hrane, plastike, papira, stakla, metala itd. Veliki dio toga odlazi na odlagališta otpada, unoseći toksine u naše tlo oslobađajući štetne stakleničke plinove.

Foto: Depositphotos/jaromatik
  • 882
  • 94
  • 1

Božićni blagdani su pred vratima. Za kršćane to je vrijeme obnavljanja vjere, darivanja i obiteljskog druženja. Žalosno je da je najdivnije doba godine često najrastrošnije. Tijekom zimskih blagdana stvaramo oko 30 posto više otpada. Otpad se generira bacanjem hrane, plastike, papira, stakla, metala itd. Veliki dio toga odlazi na odlagališta otpada, unoseći toksine u naše tlo oslobađajući štetne stakleničke plinove.

Rašireni konzumerizam ugrađen je u naše društvo. Rješenja se traže. U posljednjim godinama obveza poslovnih subjekata je da ponude bolje, zelenije alternative proizvoda i usluga.  No male promjene koje svi napravimo pojedinačno mogu zajednički donijeti veliku razliku.

Pregledom 2019. godine može se zaključiti kako je to bila godina klimatskih promjena. Aktivna kampanja Grete Thunberg inicirala je mnogobrojne promjene kod konzumenata. Svjesnost o važnosti donošenja vlastitih odluka stavlja se u središnjicu za budući razvoj cjelokupnog društva. Svaki pojedinac se broji. Svaka odluka ima posljedicu. Stvorene su nove potrebe poput izbjegavanja jednokratne plastike, kao i za restoranima s ponudom vegetarijanske i veganske hrane.

Godina je zaključena velikom međunarodnom konferencijom u Madridu na temu klimatskih promjena. Konferencija je dokazala važnost promjene pogleda na klimu maratonskim raspravama svjetskih vođa. Zaključci događaja su nedostatak snažnijih reformi u smjeru očuvanja Planete i poticanje razvijenijih zemlja na radikalne promjene trenutnog razvoja industrija.  

Božić, vrijeme darivanja i prekomjerne konzumacije

Sve više se govori o važnostima odluka između potreba i želja. Ali na Božić, to može biti teško. Blagdanski stresovi - bilo da je riječ o neštedljivoj djeci, mrzovoljnim zakonima, kupovini poklona u "last“ minute ili udovoljavanju novim prehrambenim potrebama. Ekološko prijateljstvo može brzo postati manje prioritetno. Kako usmjeriti želje blagdanske konzumacije u razumijevanje problematike klimatskih promjena.  

Smanjiti bacanje hrane

Iako je plastično zagađenje očigledniji problem okoliša, otpad od hrane ima pogubne posljedice na naš svijet. Kad se pošalje na odlagalište, proizvodi metan koji je daleko učinkovitiji od ugljičnog dioksida kao staklenički plin. Također stvara oko osam posto globalne emisije stakleničkih plinova svake godine. Preporučuje se razmišljati unaprijed i praviti planove za obrok kako bi točno znali koliko je hrane potrebno kupiti te izbjeći otpad. Ako se nešto neće upotrijebiti, postoji mogućnost zamrzavanja.

Probati bez plastike

Bilo je tako ohrabrujuće vidjeti svačije opredjeljenje za smanjenje upotrebe plastike u posljednjih nekoliko godina. Ali i dalje je posvuda, posebno na Božić, „potreba“ za svim tim nepotrebnim igračkama, ukrasima, lampicama i vrećicama. Toliko toga završava u smeću. Pridonoseći osam milijuna tona plastike koja se svake godine izbacuje u naše oceane i rijeke, uzrokujući trajnu štetu našem najvećem prirodnom resoru. Gotovo je nemoguće stopostotno izbjeći plastiku, ali nevjerojatno je koliko se može korištenje smanjiti.

Ručno rađeni domaći proizvodi

Postoji puno načina za davanje promišljenih, održivih darova koji su bazirani na održivim resursima. Najbolji i jedinstveni poklone mogu se pronaći kod lokalnih proizvođača rukotvorina. Tako se ujedno pomaže domaćoj ekonomiji.

Ako se "mora“ nabavljati nove poklone, može se razmisliti o održivijim poklonima poput šalica za kavu/čaj ili staklenih boca za vodu (oboje su ove godine u trendu). Nadalje, domaći pribor napravljen od recikliranih materijala, unikatni suveniri izrađeni od prirodnih materijala i sl., mogu biti jedinstveni i pamtljivi pokloni u božićno vrijeme.

Iako je hladnije, potrebno je provoditi vrijeme u prirodi

Što se više vremena provodi u prirodi, to se više i cijeni. Živjeti u gradovima znači da ponekad može biti naporno otići do parka ili rijeke i prošetati. Nedostatak doticaja s prirodom mnoga istraživanja povezuju s modernim bolestima. Samo jedan sat vremena proveden vani, na zraku nevjerojatno je koristan za dobrobit ne samo djece, već i odraslih. Samo šetanjem kroz parkove, polja ili šume budi se kreativnost kod ljudi.

Preporuke: za ovaj Božić možete organizirati šetnju ili neku igru u prirodi za cijelu obitelj kako bi stvorili sliku o važnosti naših odluka i njihovih posljedica na okoliš.  


Tagovi

Božić Klima Konzumacija Greta Thunberg Pokloni Odluke


Autor

Vladimir Miloš

Više [+]

Magistar ekonomije sa specijalizacijom u poljoprivredi. Studirao i radio u Kraljevini Nizozemskoj, radio na mnogim međunarodnim projektima, dobitnik dvije dekanske nagrade, svojevremeno urednik studentskog časopisa "Plug". Poruka: Riskiraj! - Ako pobijediš bit ćeš sretan, a ako ne pobijediš bit ćeš mudriji.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer