Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pogled u prošlost
  • 01.11.2020. 14:00

Prevare i malverzacije - na Zapadu ništa novo!?

Pitate se da li se ovakve stvari dešavaju samo kod nas? Je l' je moguće da se samo u Srbiji krade, vara i podmićuje, ako je to to što se radi? A tamo negde na Zapadu, među svetskim silama koje vedre i oblače nikako to ne mogu da prođu...

Foto: Bigstock/dkHDvideo
  • 293
  • 25
  • 0

Zapadne civilizacije i sve ono "preko grane" je nekako za nas u Srbiji značilo tehnološki napredno, modernije i zakonski uređenije mesto. Autogolovi koje smo, čini mi se, sami sebi zadavali zauzimajući stav, kako je kod nas najgore, kako se ovde vara, krade, kako 'koji dođe, sve je gori' i slično, doveli su nas do toga da stvorimo vrlo negativnu percepciju o nama samima. Pa su svim tim uverenjima kumovali i medijski propraćene podvale zaraženih pošiljki voća za Rusiju, pa podmićivanje kravljeg mesa Turcima i toliko toga za nabrajanje.

Čekajte, da li je to moguće?

I onda se logično, pitate u nekom momentu, pa zar je moguće da se ovakve stvari dešavaju samo kod nas? Je l' je moguće da se samo u Srbiji krade, vara i podmićuje, ako je to to što se radi? A tamo negde na Zapadu, među svetskim silama koje vedre i oblače nikako to ne mogu da prođu...

Mala digresija, poznato je da smo na samom vrhu kad se radi o izvozu svežih i smrznutih malina, da smo prvi u proizvodnji dunje, da je naš bejbi bif nekada bio simbol kvalitetnog junećeg mesa. Danas, Kina, svetska ekonomska sila, svojom hiperprodukcijom na papiru je uvek prvak u svemu, koju god proizvodnju da zamislite - oni je imaju i najviše prinosa svega. Mislim da će uskoro da krenu da uzgajaju i afričke lavove, samo ako tržište globalno, naravno to zatraži (šala).

Kako se kineske smrznute maline prodaju kao organski proizvodi iz Čilea?

Nedavno je izbio skandal kada je carinska inspekcija u Čileu dobila dojavu kako se u kompanji "Frutti di Bosco" odvijaju mutni poslovi. Rojters je preneo da je istragom otkrivena velika prevara - jeftine smrznute maline iz Kine su došle u Čile, tamo su prepakovane i u Kanadu poslate kao vrhunski organski proizvod.

Vidi ti to!?

Čile - inače, naš je "ljuti neprijatelj" kad je u pitanju proizvodnja, kvaltet i izvoz maline.

Dakle, popularna čileanska maline, organska naravno, u stvari je sve vreme bila kineska hiperprodukovana.

Dobili novac iz EU fondova za uzgoj organske soje, a na poljima raste korov

Međutim, baš tog dana Euraktiv je objavio tekst gde je istraživačka novinarka iz Bugarske, Valia Ačijeva razotkrila malverzaciju jedne poljoprivredne kompanije. Obelodanila je da je stotine hektara poljoprivrednog zemljišta u selu Dabovo zasejano sojom - ali samo na papiru. Ukratno, lokalna kompanija "Silmik" dobila je podsticaje EU za gajenje organske soje. Na prijavljenim površinama je bio korov, a kad se došlo do toga da se traži papir koji se odobrava uzgoj takve soje, novinarka je došla do sertifikata koji omogućava kompaniji da proda do 128 tona organske soje, koju verovatno nije uzgajala, ali može da je kupi negde drugde i preproda.

Tako dakle!

Ipak, moja "omiljena strana malverzacija" koju sam slučajno otkrila kad sam pretraživala starije izveštaje (iz 2015. godine) na sajtu Evropske unije, kojih sad više nema!? Dakle, mladi poljoprivrednici Poljske konkurisali za sredstva EU, dobijali ih, a onda koristili umesto u razvijanje poljoprivredne proizvodnje i unapređenja svog gazdinstva, u poboljšanje svog materijalnog statusa.

Inače, to je ta ista Poljska na koju su se pre nekoliko godina toliko svi pozivali da se ugledamo!

Bruka svih

Umesto "Divlji Zapad", ja bih rekla "Na zapadu ništa novo". Prevare, krađe, podmićivanja i "prečice" postoje svuda, pa čak i u najrazvijenim državama sveta, samo što eto, ovakvi skandali budu i prođu, pa da li možda tu praksu treba i mi da primenimo, jer da se razumemo: u jednoj prevari učestvuje nekolicina, ali je bruka svih.

Otkup junadi: Za izvoz skupi, za sada prodate male količine

Ako ste jedan od onih, koji radi vredno, proizvodi ispravno i bori se za kvalitet, onda treba samouvereno da unapređujete svoj proizvod, a manje gledate kako je kod "komšije".

Kako moj deda jednom reče: "Kako radiš, tako će ti biti!"


Tagovi

Zapad Prevare Čileanske maline Evrospka unija Bugarska novinarka Krađa


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...