Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potpore
  • 22.08.2013.

Prava istina o potporama u poljoprivredi!

Portal agroklub napravio je pregled i analizu svih isplaćenih potpora u poljoprivredi u zadnjih 5 godina! Kliknite na gornji link 'Isplaćene potpore'

  • 4.055
  • 217
  • 0

Posljednji prosvjedi odnosno njihova glavna tema - isplata potpora poljoprivredi - ponovno je podijelila javnost na one koji sumnjaju u njihovu opravdanost/svrhu i one kojima zasigurno ne pomažu dovoljno da bi opstali na tržištu. Mainstream mediji vođeni logikom preživljavanja branili su interese kapitala i gotovo da nismo imali prilike čuti kvalitetan i konstruktivan neutralan i/ili stručan komentar.

Sama činjenica da godinama slušamo istu priču s terena govori u prilog tezi da nešto nije u redu, da sustav potpora nije dovoljno prilagođen onima radi kojih je i kreiran. Ta tema je već obrađena u tekstu: Nazovimo stvari pravim imenom, pa ju nećemo ponavljati.

Što govore podaci analize potpora?

U odnosu na prošlu godinu bilježimo ozbiljan pad ukupnog iznosa isplaćenih potpora i što je još veći problem i veliki pad od 10% broja gospodarstava koji su u sustavu potpora. Iz podataka HZMO-a vidljivo je da se izrazito snažno smanjila zaposlenost kod individualnih poljoprivrednika u prošloj 2012. godini od čak 7%! Drugim riječima, veliki broj ljudi bježi od poljoprivrede, a što je na koncu rezultiralo i smanjenjem proizvodnje te povećanjem uvoza prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda. A godinama pričamo o važnosti samodostatnosti hrane i uvozno-izvozne bilance!?

U tablicama i grafikonima koje možete pogledati putem gonjeg linka 'Isplaćene potpore' imamo iznimno zanimljivih podataka iz kojih zaključke možete izvući sami. Samo neke od njih su sljedeće:

67% poljoprivrednika iz kategorije socijale

Čak 81.000 gospodarstava (67%!) dobija manje od 10.000kuna potpora godišnje - ukupno manje od 325.000.000kn ili 11% od ukupnog iznosa potpora. Koliko je iznos od npr 2.000 kuna stimulativan i razvojno orjentiran? Nameće se i jednostavno pitanje koliko je službenika agencije za plaćanje potrebno za obradu 81 tisuće zahtjeva koji nemaju perspektivu spasa, a razvoja pogotovo? Koliko oni koštaju?

200 najvećih odnosi četvrtinu proračuna!

200 najvećih tvrtki dobija više od milijun kuna godišnje odnosno četvrtinu svih potpora ukupno 687.000.000kn - cca. 23% od ukupnog iznosa potpora.

Brojevi ne lažu! Pogledajte analizu, ukupnu i po županijama, a putem pretrage možete provjeriti i popise svih isplata u zadnjih 5 godina.

Klik na: Isplaćene potpore


Informacije su obrađene i pripremljenje za prikaz na temelju javno objavljenih popisa Agencije za plaćanje u poljoprivredi , ribarstvu i ruralnom razvoju. Ovi podaci su isključivo informativnog karaktera, pripremljeni u dobroj vjeri. Podatke koristite na vlastitu odgovornost, a za eventualne štete nastale korištenjem ovih informacija ne odgovaramo.

Autor: MMK


Tagovi

Analiza Potpore Istina Poljoprivredna politika Informacije