Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • HAHA Vlog
  • 29.12.2019. 19:00

Poticaji su zamka za pohlepne, ali vjetar u leđa aktivnim poljoprivrednicima

Ovakav oblik poticanja je zapravo zamka za pohlepne, propast za one nepoduzetne te izniman vjetar u leđa, pravim, aktivnim poljoprivrednicima, kaže Tomislav Haršanji.

Foto: Depositphotos/Baloncici
  • 8.009
  • 810
  • 3

Pozdrav svima, ja sam Tomi i ovim ću tekstom započeti temu poticaja u poljoprivredi. Budući da je tema ogromna, odlučio sam ju podijeliti u nekoliko tekstova. U ovom prvom želim objasniti zašto su nužni poticaji u poljoprivredi.

Poljoprivreda je socio-ekonomska grana gospodarstva kojoj je primarni cilj proizvodnja hrane za svekoliko pučanstvo. Naglasak treba staviti na riječ “socio”, što znači zajednica, društvo. 

Upravo to je pozadina poticaja u poljoprivredi - poticaj pojedincima da se odluče baviti proizvodnjom hrane jer je to, osim vode i zraka, jedini resurs bez kojeg čovječanstvo ne može. Budući da se radi o visokorizičnoj djelatnosti (izrazita ovisnost o vremenskim uvjetima koji su van svake kontrole) u kojoj je obrt kapitala iznimno spor (sredstva su vezana i po godinu dana), potrebno je stimulirati pojedince kako bi se odlučili baviti tom djelatnošću.

Naša je država, ulaskom u EU, preuzela Zajedničku poljoprivrednu politiku EU (tzv. ZPP) te potiče poljoprivrednu proizvodnju na brojne načine (kao i sve članice EU).

Ovakav oblik poticanja je zapravo zamka za pohlepne, propast za one nepoduzetne te izniman vjetar u leđa, pravim, aktivnim poljoprivrednicima.

Model po kojem se potiče proizvodnja je takav da poljoprivrednici dobivaju novac na temelju veličine površine, broju uvjetnih grla, vrsti proizvodnje te dodatnim aktivnostima koje su najčešće vezane u zaštitu životinja i okoliša. 

Razlozi zašto je taj model trenutno na snazi su brojni; od neuspješnog modela poticaja količine proizvodnje (smanjenje kvalitete, prezasićenost tržišta određenim resursom) do onih ekonomskih - mogućnost određivanja točnog iznosa novca koji će biti dodijeljen poljoprivrednicima - moguće je predvidjeti površinu (ili broj grla) na kojoj će se odvijati proizvodnja..

Ovakav oblik poticanja je zapravo zamka za pohlepne, propast za one nepoduzetne te izniman vjetar u leđa, pravim, aktivnim poljoprivrednicima. 

Pohlepni će sve svoje površine preobraziti u onaj oblik koji se trenutno najviše potiče, bez volje za iskrenim angažmanom te će u konačnici morati odlučiti da li od cijele priče “odustati”, ili naći način kako se baviti nečim što ih zapravo ne zanima. 

Tu dolazimo do onoga dijela gdje će oni nepoduzetni, jednostavni “propasti”. Oni koji su se odlučili baviti nečim bez strasti, čisto zbog poticaja, njihova je priča kratkoga vijeka. Razlog je sljedeći: da bi se bavili bilo kojom vrstom proizvodnje, naša tehnologija mora neprestano napredovati. Tu zapravo dolazimo do definicije aktivnog poljoprivrednika

Pustite negativu, poljoprivreda je prekrasna djelatnost od koje se može živjeti

To su oni koji svoj model poslovanja neprestano prilagođavaju sustavu koji ih okružuje, te zajedno s njim rastu i razvijaju se. Njima, trenutni model poticaja u poljoprivredi garantira minimum sredstava na koji se mogu osloniti u vlastitoj proizvodnji. Ulozi u mehanizaciju, repromaterijal i razvoj tehnologije proizvodnje u stalnom su porastu; stoga je novac koji ne ovisi o rezultatima proizvodnje, konkretnije poticaj, sredstvo osiguranja egzistencije onoga tko se bavi poljoprivrednom proizvodnjom.

No, nemojmo se zavaravati da je puka egzistencija, proizvodnja bez stalnog napretka, održiv model. 

Svijet koji nas okružuje se mijenja iznimno velikom brzinom. Isto tako i mi moramo biti spremni uvesti promjene u vlastitu proizvodnju - pratiti tehnologiju i u što kraćem roku implementirati ono najbolje kako bi posao koji radimo obavljali sa većim zadovoljstvom. Samo oni, koji uživaju u onome što rade, postižalu vrhunske rezultate te u konačnici postaju konkurentni na tržištu. 

Mislim da je bitna činjenica koju uvijek treba imati na umu ta da čovjek ne postoji da bi se “bavio” egzistencijom. To je nešto o čemu brinu biljke i životinje. Nama je ipak “suđeno” nešto više. 


Tagovi

Poticaji ZPP Aktivni poljoprivrednik HAHA Vlog


Autor

Tomi Haha

Više [+]

Volio je sve što vole mladi, a sada voli slušati zaljubljenike u poljoprivredu i s njima dijeliti zajedničku strast.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije