Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ante Vidović
  • 19.02.2017. 07:30

Politika ima u rukama budućnost izvoza HR tvrtki

Odmah nakon što je predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović izjavila kako se prema Rusiji trebamo odnositi i kao prema prijatelju, hrvatskim prehrambenim tvrtkama je vraćena izvozna putovnica na rusko tržište!

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
  • 3.017
  • 449
  • 0

Odmah nakon što je predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović izjavila kako se prema Rusiji trebamo odnositi i kao prema prijatelju, hrvatskim prehrambenim tvrtkama je vraćena izvozna putovnica na rusko tržište.

Posljednjih nekoliko dana hrvatsko-ruski odnosi nalaze se u interesu javnosti zbog odnosa između ruske Sberbanke i Agrokora, a ulje na vatru samo je dodalo skidanje sa liste izvoznika nekih od velikih hrvatskih tvrtki poput Koke, Vindije, Perutnina Ptuj-Pipo te Belja i PIK Vrbovca. Njima je vraćen prijašnji status u roku od 24 sata nakon izjave predsjednice.

Poduzetnici kao korov!

Politika ima veliki utjecaj na hrvatsko gospodarstvo. Jako dobar primjer za to je činjenica da smo gospodarski plus imali u jednogodišnjoj pauzi od praktične vlasti. Krokodili su se više borili za što bolje pozicije u svojoj bari u zaredanim predizbornim kampanjama i mučnim pregovorima nakon izbora pa nisu imali vremena stalno donositi nove i kontradiktorne zakone te pravilnike koji koče poduzetničku inventivnost.

Gospodarstvo je reagiralo prilagođavajući se zadanim uvjetima i krenulo naprijed. Važno je samo da je situacija, kakva jest da jest, stabilna. Ekonomist Nikola Kuvačić u jednoj svojoj knjizi o poduzetništvu napisao kako su poduzetnici kao korov, rastu u svim uvjetima. Možda ovaj opis izgleda malo crno, ali donekle opisuju našu situaciju i žilavost realnog sektora. Izdržat će sve dane uvjete, samo im nemojte svakih mjesec dana mijenjati pravila igre.

Slijepo sušanje velikih vođa

Ali onda smo dobili vlast. Novi hrvatski premijer Andrej Plenković obišao je Ukrajinu gdje im je dobronamjerno ponudio naše usluge u sukobu s Rusima. Taj njegov potez je u rangu onog Mesićevog da pruži usluge SAD-u u rješavanju međunarodnih sukoba. Naravno Rusi su reagirali na svoj način koji je pogodio naš realni sektor i to njegov značajan dio. Istina, mi smo se već odrekli ruskog tržišta slijepo slušaju naredbe EU vezano uz sankcije prema EU, ali bar smo na papiru imali otvorena vrata.

Gdje smo sada? Brodogradnju smo rasturili jer je to EU tražila od nas, prvi val prodaje telekomunikacije je davno iza nas, stalno se šuška o drugom u kojem bi prodali i naše optičke kabele. Ako ih budemo prodavali, prodat ćemo ih ne radi nas nego jer to traži Njemačka. Uvijek smo spremni slijepo poslušati volju velikih vođa na vlastitu štetu. Da su barem svi ti poslušno izvršeni nalozi nagrađeni dobrim ekonomski poslovima, ali nisu. Suprotno tome, bombardiraju nas svojim škartom za kojeg smatraju da nije dostojan njihovog stanovništva.

Ostao nam samo agrar

Nama je ostala samo još prehrambena industrija i Agrokor. Voljeli mi Todorića ili ne, ali on ipak nešto radi, proizvodi, skupa s drugim tvrtkama. Osobno bih volio da ima još jaču proizvodnju i bolju financijsku situaciju, sigurno ne bih likovao kao neki čim su nanjušili miris problema. Ne kaže ekonomski analitičar Damir Novotny bez razloga da je riječ o strateškoj kompaniji za Hrvatsku.

Zbog toga bi naši političari trebali malo više voditi računa o domaćem tržištu, a manje o zapadnim direktivama. Nakon Kolindine izjava, odmah se nešto promijenilo. Nije to neka stalnost kod naše predsjednice jer je odmah nakon ove izjave, u Münchenu kazala kako je Rusija prijetnja. Sad možemo očekivati novi ekonomski odgovor Rusa i/ili medijski izlet njihovog veleposlanika u Hrvatskoj.

I turizam ima rok trajanja

Dobar savjet našim vlastodršcima dala je američka veleposlanica u Hrvatskoj Julieta Valls Noyes koja je nakon prve Kolindine izjave rekla da Hrvatska ima pravo sama kreirati svoju vanjsku politiku. Političarima bi bilo bolje da više razmišljaju o našim nacionalnim interesima, a ne da umišljaju veličine i bore se za euroatlanske integracije ili mozgaju o rješavanju bliskoistočnih problema. Bilo bi im bolje da razmišljaju kako ukloniti disketu od 1,44 megabajta iz školskih udžbenika, da otvore nove mogućnosti poljoprivrednom i prehrambenom sektoru. Do sada nas izvlači turizam, ali dokle. Oni koji stalno govore o krizama valjda su svjesni da je dovoljna samo jedna u našoj blizini, Kosovu ili Bosni, da taj turizam prestane biti koka koja daje zlatna jaja.

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL


Tagovi

Rusija Kolinda Grabar Kitarović Predsjednica


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.