Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pogled u prošlost
  • 14.06.2020. 14:00

Od "kraja godine" do "za dve nedelje" - sve smo bliži izvozu junadi?

Otkrili smo tržišta sa velikim izvoznim apetitima: Kinu, Tursku i Emirate. Međutim, sve veći apetiti naših izvoznih partnera, a sve manje junadi na srpskom stanju? Podsetimo, da se taj izvoz za Tursku odlagao nekoliko meseci, pa 'do kraja godine', a sad bogami, evo već 'za dve nedelje', kako tvrdi naš ministar poljoprivrede.

Foto: Julijana El Omari
  • 1.040
  • 163
  • 0

Godine 2008. izvoz mesa premašio je u prvih šest meseci 3.390 tona. Godinu dana ranije na tržište EU plasirano je preko 9.000 tone junećeg, telećeg i goveđeg mesa, pri čemu treba napomenuti da je najveći deo bio namenjen tržištu Crne Gore i Makedonije, dok je na tržište Italije izvezeno 1.711 tona, a u Grčku samo 113 tona, izveštavao je pre 12 godina Danas.

Interesantan podatak je i to da je 2009. godine tov junadi koji je namenjen izvozu na tržište Evropske unije bio nezadovoljavajući, o čemu svedoče i podaci da je na strana tržišta plasirano tek oko 2.000 tona junetine, a odobrena kvota iznosi čak 8.870 tona, pisao je te godine ovaj list.

Evropskoj uniji bilo je potrebno kvalitetno juneće meso, jer je evidentan deficit te vrste mesa na evropskom tržištu. Zato bi bilo neophodno uvećati broj junadi u tovu i podsticati proizvodnju junećeg mesa, utoliko pre što raspolažemo značajnim proizvodnim potencijalima, pa i sertifikovanim preradnim kapacitetima, ali avaj!

Strategija: Manje junadi - veće kvote?

Tadašnji sagovornik Danas-a, naveo da je potrebna strategija razvoja stočarstva koja će, ako bude dobro osmišljena, omogućiti realizaciju izvozne kvote. I gde smo sa tom 'strategijom' posle više od 10 godina?

Veterinari popisuju brojno stanje životinja - trenutno preko 900.000 goveda

Onda je bilo, za veći izvoz potrebno je obezbediti veći broj junadi u tovu. Umesto toga stočni fond je sveden na oko 1,1 milion grla na raspolaganju, danas oko 900.000 prema podacima Uprave za veterinu.

Nećemo pominjati kako je bilo u SFRJ, jer je vrlo dobro poznato da su brojke bile značajno više nego gore navedene.

Danas se malo na tržišta EU zaboravilo, otkrili smo nova: Kina, Turska i Emirati. Može se zaključiti - tržišta sa 'velikim apetitima', bar kad je u pitanju juneće meso. Međutim, sve veći apetiti naših izvoznih partnera, a sve manje junadi na stanju?

Koliko traju dve nedelje?

Kako je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, rekao nedavno za Agroklub, 'izvozili smo do uvođenja vanrednog stanja i izvezli smo skoro 3.000 tona goveđeg mesa za Tursku, poslednji izvoz je bio 7. ili 8. marta'

Nedimović: Domaća junad za Tursku kroz dve do tri nedelje

Interesantno je to što je po svemu sudeći ovo vrlo zanimljiva količina nije naročito bila plasirana kroz medije, tokom datog perioda.

Izvoz još 2.000 tona junetine na tursko tržište do kraja godine

Podsetimo, da se taj izvoz za Tursku odlagao nekoliko meseci, pa 'do kraja godine', a sad bogami, evo već 'za dve nedelje', kako tvrdi naš ministar.

Koliko smo napredovali od pre 10, 12, pa i 13 godina do sad sa brojem junadi i izvoznim apetitima, znaćemo za dve nedelje. Kako smo se snalazili onda za vreme svetske ekonomske krize, a kako sada za vreme krize virusa korona - pa, živi bili pa videli.


Tagovi

Izvoz junadi Tov junadi Izvoz za Tusku Izvoz za EU Juneće meso Branislav Nedimović Svetska ekonomska kriza Kad


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.