Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izmeđ međe
  • 29.06.2016. 15:00

O novom ministru poljoprivrede odlučuje Beljak?

Beljak gura HSS u Milanovićevu koaliciju nadajući se njegovoj pobjedi i obećanju da će presvučeni HSS dobiti najvažniji hrvatski resor, onaj poljoprivrede.

  • 3.010
  • 373
  • 0

Već sada se podnose računi bez krčmara, slažu se postizborne kockice i svi misle da će ih upravo oni poslagati. A svakom tom slaganju, Ministarstvo poljoprivrede je važna kockica. Svi koji su vladali posljednjih deset godina označeni su kao loši, dezorijentirani u poljoprivrednoj politici pa čak i lopovski.

Da podsjetimo, i na prošlim izborima na čelu ministarstva koje vodi hrvatski agrar i selo, vidjele su se stranke koje nisu same mogle pobijediiti. Pa je tako HSS probao unutar svoje koalicije pridobiti da im Most prihvati njhova čovjeka na tom mjestu. Isto je to pokušavao učiniti i HDSSB. No, i to je tada bio račun bez krčmara. Niti Milanović, niti Karamarko nisu imali nikakve šanse izići im u susret. Sada je već Krešo Beljak sa HSS-om, kojega je očito natjerao u presvlačenje košulje, otrčao Zoranu Milanoviću, valjda računajući da će ovaj pobijediti na idućim izborima. Što treba? Pa opet treba Ministarstvo poljoprivrede računajući očito dobro.

U budućoj koaliciji nema mjesta za HSS?

Računa da će HDZ i MOST opet poslije izbora koalirati i da tu neće biti mjesta za HSS. I sada očito Beljak, koji je HSS-ovštinu i radićevićansko naslijeđe shvatio kao trgovinu, misli da Milanović njemu može dati taj resor ako pobijedi. Zašto? Pa valjda zato što je baš Jakovina iz redova SDP-a čovjek koji je za narednih 10 godina zacementirao njihovu poljoprivrednu politiku kao neuspješnu. Ali otkuda baš sad da HSS već sada procjenjuje da je SDP taj partner koji odgovara HSS-ovu biračkom tijelu? Kao da je Milanović neki naivac pa ne zna da niti jedan član HSS-a neće dati glas za takvu koaliciju.

Ali zato Beljak nije naivac. On zna da se u hrvatskoj politici može na mala vrata progurati u Vladu i u Sabor iako nemaš nikakvih izbornih rezultata. Zašto Beljak neće pokušati s HDZ-om, MOST-om i sličnim strankama? Da li zato što to nije njegov svjetonazor? Ne, on je očito na primjeru lokalne politike shvatio da je samo vlast, slast, a oporba ništa ne donosi. Ali očito je i shvatio da i u novoj kombinatorici u eventualnoj pobjedi, HSS ne bi dobio Ministarstvo poljoprivrede. Iako je HSS dobio jako mnogo pomoćnićkih mjesta, upravljačkih i slično, to nije ono što ga zanima.

Sada ostaje da vidimo kako će sami HSS-ovci reagirati na presvlačenje košulja koje im priprema Beljak. Zašto u slučaju pobjede koalicije HDZ-a i MOST-a Beljak ne može dobiti Ministarstvo poljoprivrede? Vjerojatno zato što će to ponovno MOST uzeti sebi. I dok članstvo HSS-a smatra da je dovoljno ovo što su imali, i da njihov put u sve većem osvajanju malih gradova i općina traje duže, ali sigurnije vodi u vraćanje na političku scenu iz koje su ispali nakon koaliranja sa SDP-om u račanovoj Vladi. Nekada je HSS mogao računati na 500 tisuća glasova. Sada je na nekih 280 tisuća. Što dalje.

Na čelu profesor geografije ili netko drugi?

A da li će HDSSB imati snage trgovati s Ministarstvom poljoprivrede? Zašto je njima svima to toliko važno? Prvo, HDSSB je opstao samo u Osječko-baranjskoj županiji i Željko Kraljićak je jedan od najaktivnijih članova i apsolutno je posvećen poljoprivredi. Da njega nema, ne bi HDSSB imao što tražiti u mogućim koalicijama, jer drugog za poljoprivredu nemaju. HSS, s obzirom da je znatno obnovio članstvo i utjecaj na selu i ruralnom području, ima ljudi koji su iz toga sektora. No, onaj glavni, a to je Krešo Beljak - o poljoprivredi ne zna ništa. Jedino zna da on ima koga tamo staviti, a kada se spomene poljoprivreda i selo tu je SDP-u bolje da se sakrije u mišju rupu.

Da li ćemo na kraju idućeg ministra tražiti između HSS-a i HDSSB-a vidjeti će se vrlo brzo, a čini se da će tu opet MOST presjeći i reći tko će biti ministar poljoprivrede. Zanimljivo bi bilo znati da li za ministarstvo poljoprivrede Beljak, profesor geografije nudi sebe ili nekoga drugoga pa bi tako dobio naklonost stranke za predizbornu koaliciju s Milanovićem. Vjerojatno nekoga drugog.


Tagovi

HSS Krešo Beljak Željko Kraljićak


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]