Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Novosadski sajam
  • 23.09.2021. 16:00

Novosadski sajam poljoprivrede: Manje muzike, više sklopljenih poslova

Međunarodni sajam u Novom Sadu pruža učesnicima i posetiocima značajan uvid u savremene trendove u poljoprivredi, a i publika zadovolji radoznalost.

Foto: Vedran Stapić
  • 277
  • 76
  • 0

Za razliku od nekih ranijih vremena, kad je muzika treštala sa svih strana, ovogodišnji Međunarodni sajam poljoprivrede u Novom Sadu je tih. Posle godine korone, kad nije održan, vratio se sav u atmosferi uzdržanog optimizma i velikih očekivanja od novih poslova. Na ulazu kontrola, oprez pred virusom ne jenjava. Unutra, ozbiljna ponuda.

Republika Češka, partner ovogodišnjeg sajma, pobrinula se da dostojno reprezentuje svoju poljoprivrednu ali i turističku ponudu, a pobrinula se i za ansambl koji izvodi narodne i klasične češke melodije. Uopšte, na Sajmu je manja gužva, a više novih dostignuća, mnogo je novih pokazatelja da je u pitanju posao, velik posao, a ne zabava. Kompjuterske prezentacije svetle sa svih strana i sa velikih ekrana. Učestvuju privrednici iz Mađarske, Holandije, Italije, Poljske, Španije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Belorusije, Rusije i drugih.

Šta se sve da videti?

Ponuda domaće privrede prikazana je na mnogim štandovima i ponekad sa vrlo maštovitim aranžmanom i opremom, a ljudstvo angažovano na štandovima spremno je da daje informacije. Stručnjaci procenjuju da je popunjenost kapaciteta Sajma manja nego u toku godina pre korone, ali, to ne znači manje posla za učesnike i osoblje.

Najnovija tehnoligija poljoprivredne mehanizacije

Uporedo sa poljoprivrednim sajmom, u halama i okolnim prostorima održavaju se Sajam lova i ribolova i Sajam ekologije, tako da je i publika raznolika. Od tradicionalnih začina i zimnice do najsavremenije tehnologije, od mehanizacije koja izgleda kao iz "Ratova zvezda", a jednako je moćna, do izložbi životinja, od rukotvorina iz narodne radinosti do opreme za lov i ribolov, ima svega za one koji kupuju, koji traže određenu vrstu robe, a svakako i za radoznale.

Pažnju privlače ogromne poljoprivredne mašine, ali i izložbe životinja: ovaca, koza, krava različitih pasmina, a atrakcija su vodeni bivoli farme iz Knićanina, rasa koja je iz Srbije gotovo nestala.

"Sajam ne propuštam još od kad sam bio student, a posle sam dovodio i decu. Najviše ih zanimaju životinje, tako da smo na tom delu proveli najviše vremena. Smatram da je ovo izvanredan prostor i da vredi ulagati u njega. Pratio sam onlajn prezentaciju prošle godine, kad su bile jače mere obezbeđenja. Bile su to dobre prezentacije, ali mislim da nije isto kao stvaran dolazak ovamo i kad uživo vidimo sve što nas interesuje", kaže Robert Čoti iz Novog Sada, koji je na Sajam došao sa dva sina srednjoškolca.

Izložba životinja zanimljiva deci

Ne bavi se poljoprivredom, ali, ko zna, možda deca požele da se vrate na imanja predaka ako se zasite grada i zainteresuju se za život u selu. 

Više ulaganja u ostanak mladih u seoskim sredinama

Među atraktivnim štandovima, domaćim i stranim, nalazi se štand stare i slavne Poljoprivredne škole u Futogu. Smiljana Mehandžić, agronom stočar, profesor u ovoj ustanovi, odgovara na pitanje: da li Srbija ima dovoljno poljoprivrednih škola?

"Naša škola je nekad imala 2.000 đaka, sad ima 600. Možete napraviti srednju poljoprivrednu školu u svakoj opštini, šta vredi kad nemate dovoljno dece u selu da bi se formirao jedan razred. Kako sa petoro đaka da iziđete pred nadležne i tražite formiranje odeljenja ili škole, kad nema dece? Iseljavanje je veliko, mnoga sela su ostala bez mladog stanovništva", ističe Smiljana Mehandžić uz napomenu da je potrebno više ulaganja u ostanak mladih u seoskim sredinama. 

Ništa bez pljeskavice i pečenja

A kad se učesnici i posetioci dobro umore od aktivnosti na Sajmu, tu je i gastronomska ponuda, od vegetarijanske, iz manastira, i zdravih grickalica do sasvim konkretne mesne hrane, pljeskavica, vešalica, ćevapčića i bataka na roštilju.

"Imamo i svadbarski kupus, jagnjetinu na ražnju i ispod sača. Ko se dobro prošeta po Sajmu, pre ili kasnije se seti da treba nešto i da pojede", kaže Milica iz Sopota, iz ekipe koja redovno dolazi na Sajam i slične manifestacije.

Bez jagnjića i prasića na ražnju, Sajam nije Sajam

Na nekoliko lokacija Sajma okreću se na ražnjevima jaganjci, a posetioci i učesnici naravno dolaze da se počaste. 

"Ljudi vole Sajam", kaže jedan od učesnika, podsećajući na tradicionalnu ulogu Novosadskog sajma u životu tog grada i celog regiona i ta naklonost prema ovom mestu i manifestaciji se vidi.

Neko dođe da sretne prijatelje, neko pazari opremu koja mu treba za rad, neko prikuplja informacije i reklamne materijale za neko buduće ulaganje, neko samo razgleda, ali, sklapaju se tu i poslovi kojima će učesnici promeniti svoju i ukupnu situaciju na bolje. Poljoprivreda je još uvek neiscrpan izvor, a mogućnosti i prilike izviru iz ljudske invencije. 


Tagovi

Sajam poljoprivrede Pečenje Poljoprivredna mehanizacija Mladi na selu Mladi u poljoprivredi Češka Robert Čoti Smiljana Mehandžić


Autorka

Gordana Perunović Fijat

Više [+]

Diplomirana pravnica, novinarka, autorka tri romana i pesnikinja u ilegali. Sarađivala je sa redakcijama glasila Republika, Helsinška povelja i sa većim brojem portala. Posebno interesovanje pokazuje za život žena na selu. Vodi rubriku "Kikindski nostalgični život" za "Kikindske".


Partner