Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pogled u prošlost
  • 09.01.2022. 14:00

Nema mnogo vremena za praznovanje - valja nešto i raditi?

Za poljoprivredno domaćinstvo nijedan dan ne znači nužno i odmor: Vasa Pelagić predlaže da se u januaru pripremi sve što je potrebno za setvu, gradnju novog objekta, popravku ili nabavku nove mehanizacije.

Foto: Julijana Kuzmić (ilustracija)
  • 786
  • 178
  • 0

Šta rade poljoprivrednici u januaru, kad je još malo pa svaki drugi ili treći dan verski praznik, a onda se, prema starim pravilima, ne radi? Međutim, za poljoprivrednike nijedan mesec, nijedan dan ne znači nužno i odmaranje. Vasa Pelagić, veliki protivnik raskošnih proslava i pijanki za praznike, u svom "Narodnom učitelju" preporučuje da se u januaru, pošto su svedeni svi računi od prošle godine, pristupi planovima za "gazdovanje" u ovoj godini.

Valja nabaviti seme za prolećnu setvu; napraviti užad od konoplje proizvedene u domaćinstvu; pripremiti pritke za gradinu, "tačke" za vinograde i prutove za obruče, a žito i kukuruz pretresti i prevrnuti, da se ne ukvari i ne užeže. Vredni poljoprivrednik treba da pregleda sve mašine i sprave koje mu trebaju u poslu, pa stare i pokvarene da popravlja, a nove da naruči na vreme.

Briga oko bremenite stoke

Pelagić apeluje da se susedi dogovore pa da zajedno nabave novu mašinu, jer mehanizacija je u njegovo doba bila ozbiljna investicija, kao i danas. Ko misli ove godine da gradi nešto na svom imanju, upravo sada ima vremena i priliku da nabavi potrebne dozvole i planove i da iseče i dovuče građu.

Na njive se iznosi stajsko đubrivo, mulj i pesak na "tešku" zemlju, glina i crnica na "lako" zemljište. Ore se čim mraz popusti, a plugom se izvlače brazde za oticanje vode od otopljenog snega. Na livadama se čiste i održavaju odvodnice i sprovodnice. Oko stoke cela poljoprivredna porodica ima posla. Pelagić ističe da se treba "naći" stoci koja se teli i jagnji i brižno motriti kad je vreme dolaska novih mladunaca na svet. Ako je vreme sunčano i nije jak vetar, stoku treba pustiti da se istrči i za to vreme dodatno urediti i počistiti prostorije u kojima životinje borave.

Pripreme za prve plodove

Hrane davati dovoljno, voda ne sme da bude studena niti voda od otopljenog snega. U toplim lejama, ko ih ima, treba pikirati rasad patlidžana i paprike, a između biljčica zasejati salatu ili seme od drugog povrća, za rasad, u zavisnosti od toga s kakvim proizvodom poljoprivrednik želi da iziđe na tržište. Pelagić savetuje da se u dane velikih hladnoća tople leje zaštite stajskim đubrivom, dvostrukim asurama (pletenim prostirkama) i snopovima kukuruzovine, a kad je dan sunčan, onda se asure skidaju da biljke dobiju potrebnu svetlost.

Crni luk srebrnjak i pogačar i domaći beli luk bili su aktuelni u "ono doba" kao i danas. Do kraja januara, treba obaviti setvu kupusa, karfiola, kelerabe i rotkvica, a ko želi da proizvodi mlad  krompir za pijacu, najbolje će postupiti ako odabere krtole sa kratkim i debelim klicama. 

Posla i za pčelare

U podrumu, cedi se "kljuk" od crnog vina, a u vinograd se donosi đubrivo. U voćnjaku, ako vreme dozvoli, treba iskopati rupe za sadnju novih voćaka, a ukloniti suve grane i gusenična gnezda. Januar je pravo vreme da pčelari pregledaju pčelinja društva i nabave nove košnice (đerzonke) ili poprave stare (vrškare).

Ako ovog meseca padne veliki sneg, Pelagić upozorava da vlasnici obrate pažnju, naročito ako se sneg topi pa se onda preko noći smrzava, jer tada pčele mogu da se uguše. Zato se košnice redovno čiste i sneg se uklanja sa njih, naročito sa ulaza. 

U žiropađama (hrastovim šumama, gde ima žira) vlasnici već u januaru mogu da isteraju svinje na ishranu žirom.

"Kamo puste sreće da ove pouke uđu i odomaće se u svakoj kući gde se radi i živi. Tada bi nam bolju i slavniju pesmu pevala porodica, opština, škola, narod i država" - ističe Pelagić na početku odeljka o radovima u januaru. 


Tagovi

Radovi u januaru Vasa Pelagić Radovi na pčelinjaku Bremenita stoka Kupovina mehanizacije Planiranje


Autorka

Gordana Perunović Fijat

Više [+]

Diplomirana pravnica, novinarka, autorka tri romana i pesnikinja u ilegali. Sarađivala je sa redakcijama glasila Republika, Helsinška povelja i sa većim brojem portala. Posebno interesovanje pokazuje za život žena na selu. Vodi rubriku "Kikindski nostalgični život" za "Kikindske".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.