Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Damir Rukovanjski
  • 08.09.2014. 17:40

Neki novi klinci u Gudovcu

A nekada su na glamuroznim štandovima primali predsjednike, premijere, ministre, veleposlanike i druge. Neki od njih su sada u Remetincu. Neću reći da je opasno primiti predsjednika Republike na štand. Ali ništa ne znači.

  • 697
  • 76
  • 0

Neki novi dečki su na sceni. I po tko zna koji puta. Sjećamo se bjelovarskog sajma popularno nazvanog Gudovac, po selu koje je pored sajma iz onih početnih godina. I svakih nekoliko godina vidimo nove tvrtke, nove ambicije, nove ideje, nove ljude. Što je s onima prije? Nažalost, mnoge je baš hrvatsko tržište i poljoprivreda progutala. Nestali su u vidu magle.

Teško je reći da je baš sajam taj koji pravi selekciju, ali očito da je. Jedni jednostavno dođu do situacije da zaključe kako mogu nastaviti raditi, ali da mogu bez te vrste prezentacije. Vole se svi pojaviti na sajmu, ali svaki od njih je jako skup. To su veliki troškovi. No, neki su jednostavno zatvorili vrata. Pa traktori su upravo ti koji najgore prolaze. Na njima se bruse, ali i lome zubi. Tko će ovu godinu preživjeti, vidjeti ćemo. Dio njih udruženih u Udrugu prodavatelja i uvoznika napravili su svoju prezentaciju u Osijeku kao zamjenu za sajam u Bjelovaru.

Neki su u Remetincu - a neki nisu više ni u Hrvatskoj

Međutim, neki novi klinci zavladali su ovogodišnjim Gudovcem u Starim Plavnicama. Tako bi se zapravo moglo reći. Sajam se nalazi u naselju, selu ili mjestašcu, kako hoćete, Stare Plavnice u Bjelovaru. Nije dakle bilo zastupnika John Deera, Fendta, Case, New Hollanda i drugih. No, tu je bio Claas sa svojim sjeverno-hrvatskim zastupnikom, pa Massey Ferguson sa svojim. Odličan, gotovo briljantan nastup imao je Zetor, ali i Belarus. Pa i za nas još uvijek avangardni Fastrac i Farmtrac. No, tu i tamo kod nekih smo vidjeli, pa makar i polovni John Deere.

Koji su to stari momci koje smo vidjeli. Gumeks i Mirko Devčić tu je od prvih godina sajma. Doslovce od prvoga. Grapak, Opruga Dežanovac, Kirš prom, Messis i još neki su tu stalno i na sreću rade. Sjećamo se impozantnih nastupa Eibl&Wondraka, Agrona, Ćipćića, Maco agrara, Stepco. Sa sjetom smo se prisjetili i nastupa Peveca. Zdravka Peveca smo sreli sva tri dana sajma, ali ne i tvrtku Pevec, a pogotovo ne u njegovu vlasništvu. Sirela Bjelovar. Pa ona je bila moralni i financijski pokretač sajma. S tadašnjom odgovornošću prema sredini gdje djeluje, odnosila se i prema sajmu kao svome. Danas. Ne. Sirela više nije ni na sajmu, ni uz sajam, niti je Sirela hrvatska i bjelovarska.

Slušam danas ove nove dečke. Pa mi ćemo ovo, pa ono. Pa program ovaj, pa onda onaj i tako redom. Joj naslušao sam se ja njih. Tako su svi bili uvijek pametni i veliki. Nisu se udostojili ni stolicu vam ponuditi kada s fotoaparatom dođete na njihov štand. A onda vas, kada dođu kao posjetitelji, viču s druge strane i zovu na piće. A nekada su na glamuroznim štandovima znali ugostiti predsjednike, premijere, ministre, veleposlanike i druge. Neke doduše sada i u Remetincu.

I kod njih je na štandu bio predsjednik Republike. Neću reći da je opasno primiti predsjednika Republike na štand. Ali ništa ne znači. No, ajmo za sada bar dati podršku tim novim klincima i pomoliti se bogu za one kojih više nema među nama u Gudovcu, i za one koje neće više biti na narednim bjelovarskim sajmovima. A pomoliti se moramo, upravo iz razloga što svi oni rade i žive u Hrvatskoj.


Tagovi

Bjelovar Pevec Casei Claas Agron Čipčić Opruga Grapak Massey Ferguson Farmtrac Fastrac Zetor Bjalovarski sajam Gudovac Messis Zdravko Pevec Sirela Bjelovar


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]