Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Četvrtkom u sridu
  • 24.03.2022. 12:00

Najizazovniji put prodaje imaju mali poljodjelski proizvođači, ali rješenja ima

Prodaju proizvoda puno je lakše polučiti iz veće proizvodnje jer tržni sustav najviše pomaže krupne proizvođače, ne brine baš za srednje, dok male u pravilu zaobilazi. Što je njima činiti?

Foto: Depositphotos/Privizer
  • 1.589
  • 33
  • 0

Tržni sustav najviše pomaže krupne proizvođače, ne brine baš za srednje, dok male u pravilu zaobilazi. Obiteljska poljodjelstva ostavljena su za po strani, često puta izvan tog sustava. Valjalo bi više pokloniti pozornosti stvaranju suvremenih tržništvenih zadruga i neprobitačnih udruga. 

U tržnom sustavu poljodjelstva Europske unije sve više prevladavaju izravni prodajni kanali. Oni se lakše pojavljuju na burzama i dražbama. Također, one mogu ustrojiti proizvod prema željama i zahtjevima potrošača i okrenuti ih prema odsječcima tržišta. Mogu ulagati i stvarati znamke vrsnosti svojih proizvoda.

Mogu plaćati skupe promidžbe. Prodaju proizvoda puno je lakše polučiti iz veće proizvodnje. Takve ustrojbe imaju i glavnicu i stručnu moć natjecati se na većim i širim tržištima. Mali i srednji proizvođači, ako ne preko zadruga, moraju se usmjeriti na lokalno i nacionalno tržište, najčešće preko izravnih prodajnih kanala.

Političke stranke, posebice u ruralnim područjima, moraju stvarati i zalagati se za izravne prodajne kanale i svoj rad temeljiti na pomoći malim i srednjim poljodjelcima. Primjerice, udruženi proizvođači nabavljaju grožđe od vinogradara. U konobi muljaju grožđe, odvajaju peteljkovinu, dodaju bisulfit, vino zaštićuju od zraka. Posjeduju nisku bačava od najmanje do najveće. Obave stručno miješanje sorata grožđa i proizvode dobro vino.  

Mnogi su tako započeli proizvoditi i svoje maslinovo ulje. Nije daleko proizvodnja sezonskog povrća i voća za vlastite potrebe. Ovime se potiče poljodjelska proizvodnja kojoj je prirodni kanal izravna prodaja. Ona je potrošačima sezonskih proizvoda (građani, ugostiteljski objekt, trgovina okolišnom hranom i dr.) najprihvatljivija, dostupna i najsigurnija jer nudi svježi proizvod najbolje kakvoće. 

Ugovorna proizvodnja poljodjelskih proizvoda jedna je od izazova izravne prodaje. Poljodjelci udruženi ili pak sami osviješteni s potrošačima okolišnih proizvoda u okolici gradova ugovaraju proizvodnju, prije svega sezonskih poljodjelskih proizvoda, koje koriste za vlastitu potrošnju. Drži se da na taj način već veliki broj Francuza namiče svoje potrebe za sezonskim poljodjelskim proizvodima. Nije na odmet pokušati slijediti ovaj primjer i u Hrvatskoj. 

U samoberbi poljodjelci proizvode, a potrošači beru proizvode. Primjerice, doba je bresaka. Ne moraš ih kupovati u trgovini ili na tržnici. Plati ulaz u breskvik, jedi po želji i volji i ponesi sa sobom. Drugi primjer je kad smo iznajmili cijeli trešnjik zrelih trešanja. Koliki je užitak na tjedan ili dva u godini imati svoj trešnjik, popeti se na stablo i nesmetano brati i jesti svoje trešnje. 

Ljudi, posebice putničari, vole slobodu branja i biranja svježih plodova. Cijene proizvoda preko samoberbe najniže su jer nemaju troška berbe i plasmana. Ovakva berba traži dobro ustrojstvo i planiranje voćnjaka i povrtnjaka. 

Dobro planirane i označene kulture u proizvodno ograđenom prostoru s parkiralištem, izlaznim vratima, pakiranjem i naplatom proizvoda. Zadnji oblik je najam poljodjelskog zemljišta. Potrošači u određenom gospodarstvu ugovaraju proizvodnju takvih proizvoda i proizvode ih na zemljištu poljodjelca. Slično imamo u gradskim vrtovima gdje građani sami proizvode na dobivenim parcelama od grada.

Prednost poljodjelske proizvodnje je u tome što se najmom određenog zemljišta dobiva i stručna pomoć poljodjelca kao i njegova agrotehnika. Sve više voćnjaka, povrtnjaka i drugih kultura malih proizvođača samoberbom i ugovornom proizvodnjom može naći suvremeni tržni kanal i sigurni izlaz na tržište. 

Dragi potrošači i poljodjelci iskušajte se u tome, zasigurno ćete uživati.


Tagovi

Tržište Samoberba Prodaja Suradnja Izravna prodaja


Autor

prof.dr.sc. Ante Kolega

Više [+]

Do umirovljenja dugogodišnji profesor na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. Odgojio je niz uspješnih poljoprivrednih i drugih stručnjaka posebno iz ekonomike poljodjelstva. Autor i koautor mnogih stručnih knjiga iz marketinga poljoprivrednih proizvoda. Dobitnik je priznanja "Stanko Ožanić“ za životni doprinos unapređenju vinarstva i član je Akademije poljoprivrednih znanosti.