Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Damir Rukovanjski
  • 04.01.2016. 12:00

Ministra poljoprivrede nikada neće svi voljeti

Tko je kandidat? Izgleda da svaki ima od strane javnosti neku etiketu. Neće biti moguće imati ime koje će zadovoljiti sve. Kao najgora etiketa se spominje da je netko Todorićev čovjek.

Foto: PIXSELL
  • 2.696
  • 515
  • 0

Unaprijed smo gotovo svakoga kandidata za Ministra poljoprivrede etiketirali Agrokor naljepnicom i konstatacijom da je Todorićev čovjek. I koji rade, i koji su radili, i koji nikada nisu ni upoznali Ivicu Todorića ne mogu se odmaknuti od te stigme ako im ju je netko nalijepio. Što znači biti Todorićev čovjek i što on može pomoći i odmoći vlasniku Agrokora?

Tvrtke s nekoliko desetaka tisuća zaposlenih i desecima tisuća hektara, preradbenim kapacitetima. Što njemu treba čovjek na čelu ministarstva? To je teško reći. Teško je i da će netko izabran činiti nešto da našteti Agrokoru i drugim kombinatima. Nije mi jasno kako se Jakovina uspio sve ove četiri godine izvući od te etikete i da mu to nitko nije nalijepio. U četiri godine mandata netko upravo može reći da je išao na mlin velikim tvrtkama, a netko će opet pronaći stotine poteza kojima će reći da je išao na ruku upravo OPG-ima. Za sada tu stigmu ne nosi sigurno i jedino Ružica Vukovac.

Mora biti mjesta i za jedne i za druge

U jedno možemo biti sigurni, a to je da Agrokor, Žito i slične firme zapošljavaju ogroman broj stručnjaka i gotovo je sigurno da je svatko imao posla i kontakta s njima. U biti, takvi nikada ne stavljaju svoje ljude na mjesto vodećeg u nekom ministarstvu. Bolje im može pomoći ravnatelj neke agencije, pomoćnik ili zamjenik u ministarstvu. No, otkuda toliki problem OPG-a i velikih tvrtki? Smetaju li jedni drugima? U biti, ne bi trebali. Ali toliko je nezadovoljstvo na selu da im za sve treba dežurni krivac.

U proizvodnji hrane mora biti mjesta i za jedne i za druge. Jer ovi mali moraju svoju robu prodavati ovim velikima. Ružica Vukovac, Miroslav Kovač, Miroslav Božić, Krešimir Kuterovac, Tugomir Majdak, Goran Pajnić i Krunoslav Zmaić imena su koja se spominju. Na društvenim mrežama je već mnogo toga u stilu Zorana Milanovića - ako nisi s nama, onda si protiv nas. Pa tako, ako nije moj kandidat, onda je taj drugi sigurno Todorićev.

Tko ima koju etiketu?

Tko je Ministar poljoprivrede? Jedan u ekipi Vlade, i jedan koji je istaknut u timu koji vodi poljoprivredu. OPG-i svakako pripadaju tom ministarstvu, a Agrokor, Žito, Kutjevo još pripadaju i ministarstvu gospodarstva najmanje, ako ne i socijalne skrbi, financija i slično. Što primjerice Ružica Vukovac ili pak Tugomir Majdak mogu kao Ministri, a što kao zamjenici? A za par mjeseci, koliko god dobro radili, negdje će im nalaziti nekakve greške pa će im pripisati i neke etikete. Ali sam nitko ništa, a najmanje da može spaliti Agrokor da bi jedan dio poljoprivrednika bio zadovoljan. Doslovce su OPG-i, zadruge, udruge jedan svijet, a velike tvrtke sasvim jedan drugi.

I za oba sektora moraju se stvoriti uvjeti da u Hrvatskoj opstaju, proizvode, zapošljavaju i budu na kraju konkurentni na domaćem i stranom tržištu. Na društvenim mrežama sada je opći stav da će Ružica Vukovac, ako bude ministrica, stati na kraju velikim tvrtkama. Bože moj. Pa njoj su sada najgoru etiketu stavili. To ne može napraviti, a bit će loša jer nije to učinila.

Prvi među jednaka četiri?

Važno je da Vlada i Ministarstvo i jednima i drugima stvore uvjete da budu svi konkurentni na domaćem tržištu jer ne možemo spriječiti da u Hrvatsku stiže hrana iz drugih europskih zemalja, a čiji proizvođači imaju bolje i povoljnije uvjete proizvodnje.

Tko danas ima najviše šanse? Stav i HDZ-a i MOST-a (o kojemu se mnogo ne govori) je taj da se u Ministarstvo poljoprivrede uvedu sva četiri do sada angažirana kandidata iz te dvije koalicije. Dakle Vukovac i Kovač te Majdak i Zmaić. A onda da svi zajedno u jednom trenutku postave jednog od njih. A to će tada biti rješenje one političke opcije koja će dobiti negdje manje pa će tu dobiti prvog od četiri.

Tko je, a tko nije u Agrokoru?

Ima li taj koji bude prvi među jednakima mogućnost biti nekakav poljoprivredni šerif ili apsolutni gazda? Nema šanse. Posljednjih dana spominje se Krešimir Kuterovac koji je bio na visokim pozicijama u Agrokoru i zasigurno mnogo zna i o funkcioniranju tog vladinog resora jer je bio i tajnik Ministarstva, a i ravnatelj agencije.

No, nije u Agrokoru, čak se smatra da i nije u nekoj velikoj ljubavi s njima. Goran Pajnić je iz Agrokora i doista je slobodan za takve akvizicije jer posao koji tamo obavlja kao izvršni direktor poljoprivrede može i bez njega. No, to su nova imena, kao i nekadašnji pomoćnik Ministra poljoprivrede Miroslav Božić.

On je danas u Viru, pa ako i on dođe, nalijepit će mu tu naljepnicu. Teško da ćemo ovih dana saznati tko je prvi čovjek.

Nema odluke ni izbliza

Ako MOST premalo dobije u drugim resorima, onda će od onih prvih četvero biti netko iz MOST-a. Prema mnogima, Ružica Vukovac ima najviše šanse. Ako pak HDZ negdje mora dati ustupke i MOST dobije više u drugim ministarstvima, onda bi prvi od tih četvero bio iz HDZ-a, ali se očekuje da svi četvero budu maksimalno na raspolaganju i prihvate se posla u tom našem resoru.

Ova ostala tri kandidata, ili još netko novi, (a spominju se još neki) doista mogu proći ako bude neriješen rezultat. Jedan od naših izvora u pregovorima kaže da se spominju najviše Majdak i Vukovac, ali da ni izbliza ne stoji da je pala nekakva odluka.

Tko bi zadovoljio naše ljude?

Jednima pak smeta što je Ružica pravnica i što ne radi u poljoprivredi, Kovaču nitko ne nalazi ništa sporno, Majdaku da je već bio u ministarstvu, Zmaiću da nije u proizvodnji, Kuterovcu i Pajniću lijepe Agrokor, Božiću da je već bio i da nam ne treba. Tko bi zadovoljio naše ljude?

Nema takvog, a radi se o Ministarstvu u kojem koliko god bio dobar i vrijedno radio, neku skupinu nećeš zadovoljiti, imat ćeš problema s cijenom pšenice i druge robe, panike zbog kašnjenja isplata, imati nezadovoljstvo onih koji nisu prošli u nekom programu. Bit će problema i s administracijom i birokracijom. Zasigurno će se i ovaj ministar ili ministrica susresti s prosvjedima, peticijama, morat će imati čvrste živce i bit će zasigurno jedan od najnepopularnijih političara u narednoj vladi. Ministra poljoprivrede nikada neće moći svi voljeti.

Foto: PIXSELL


Tagovi

Pajnić Kuterovac Majdak Kovač Vukovac Ružica Božić


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.