Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pogled u prošlost
  • 20.02.2022. 13:30

Ljuti koren koji tera bolesti, ali i "uroke"?

Nekada samonikla biljka nalazi se na trpezi i u lekovima od davnih vremena, a ušla je i u narodne izreke.

Foto: Depositphotos/nanka-photo
  • 909
  • 95
  • 0

Za razliku od mnogih kultura koje su prešle dug put iz prekomorskih zemalja do ovdašnjih pijaca i marketa, ren je autohtona evropska biljka. Prema istraživanjima, jeli su ga još preci Vikinga, a nalazio se i na trpezi Rimljana, onih siromašnijih, pošto je u to doba bio samonikla biljka, bez sumnje jeftina, koja se sama od sebe pojavljuje u nekom vlažnom kutku bašte.

Gorke suze i revolucija creva

Veliki listovi, oporog ukusa, koristili su se kao začin za salate i jela od zelja, a koren odavno zauzima važno mesto u ishrani ovdašnjeg stanovništva. Taj koren, nekada dužine do jednog metra, odlično se čuva u trapovima tokom zime i obogaćuje ishranu izrazito ljutim ukusom. Kad se renda, jer za jela je potreban usitnjen ren, izaziva gorke suze, isto kao crni luk. Jede se kao preliv ili sos uz meso ili kao salata, obavezno kombinovan sa većom količinom pavlake, jer snažan ukus može da izazove "revoluciju" u organima za varenje.

Danas se uzgaja i plantažno (foto: Alena Rais)

Dospeo je na sve kontinente i jede se u raznim varijantama, od priloga uz kuvane viršle do japanskih "vasabi" varijanti uz specijalitete od ribe i pirinča. 

Inhalacija vodom od rena

Osim uloge moćnog začina, ima i lekovita svojstva, koja su odavno zapažena, a do danas i naučno potvrđena. Sadrži pet puta više C vitamina nego pomorandža i smatra se prirodnim antibiotikom. U narodnoj medicini korišćen je za lečenje bolesti pluća, gihta, reume, za izbacivanje peska i kamena iz bubrega i za čišćenje disajnih puteva.

Prokuvan u vinu ili vodi, narendan kao obloga, ili pomešan sa medom, narendanom cveklom i šargarepom, rešavao je mnoge zdravstvene probleme nekadašnjih poljoprivrednika, ali i ostalih u problemu. Pili su vodu od prokuvanog rena ili se inhalirali ovakvom vodom, ili ga jeli uz obrok ili u kombinaciji sa drugim lekovitim sredstvima, a svaki od ovih načina uživao je veliko poverenje. Pristupačan (jer mogao se naći i u obližnjoj šumi) korišćen je da ublaži i spreči astmatične napade, kao i za čišćenje krvnih sudova.

Narod je verovao da u kombinaciji sa "starom" slaninom može da izleči tuberkulozu, u ono doba neizlečivu bolest, zabeležio je Vasa Pelagić, ilustrujući koliko je poverenje ondašnji čovek polagao u ovu biljku. Za svaki od ovih načina lečenja koristio se ren iz prirode, iščupan iz bašte ili sa okućnice, ne onaj iz teglice.

U zimnici zarad održavanja prirodne boje?

Narod je takođe smatrao da ren izbeljuje kožu - važan atribut lepote u davno doba, uklanja mitisere i bubuljice, a deluje i na jačanje kose. Stručnjaci ipak upozoravaju da sa ovakvom upotrebom rena treba biti veoma oprezan. Međutim, u ishrani je dobrodošao, može se uzimati kao prirodno sredstvo za jačenje imuniteta i opšte otpornosti organizma i svakodnevno, ko voli i naravno u malim količinama.

Sadnja rena i združivanje s ozimom pšenicom - koje su prednosti?

Od davnina je poznat i danas važi običaj da se na dno velike tegle za zimnicu najpre stave dva komadića rena, pa će zimnica zadržati lepu prirodnu boju i neće se kvariti, a dobiće i specifičan ukus koji mnogi vole. Ovako ren dospeva u tegle sa krastavcima, cveklom i drugim povrćem. 

Kao ren i trenica

Narod je renu pripisivao i zaštitno dejstvo protiv "zlih očiju", ili uroka pa bi tiho rekao ren ti u oči! onom ko se upadljivo zagledao u dete ili dobro ugojeno marvinče.

"Ljut/a k'o ren", kaže se za osobu prgave, nagle naravi, dok se izraz "ren i trenica" upotrebljavao u Banatu za ukućane ili bračne drugove koji se mnogo svađaju, a niko neće da popusti.

Kroz deru do čelobašće komšije paora - šta znače vojvođanski izrazi?

"Natrljati (narendati) rena pod nos nekome", značilo je ozbiljno ga iskritikovati, naročito podsećanjem na davne greške. Takođe postoji verovanje da list i koren rena teraju štetočine od kuće i iz bašte, zato ga treba uvek imati u blizini. 

Svoj ugled iz davnih vremena ren je u potpunosti opravdao, pa se danas ozbiljno gaji, istina više kao omiljeni začin nego za lek. 


Tagovi

Proizvodnja rena Ren kao lek Začin Izrazi Narodno verovanje


Autorka

Gordana Perunović Fijat

Više [+]

Diplomirana pravnica, novinarka, autorka tri romana i pesnikinja u ilegali. Sarađivala je sa redakcijama glasila Republika, Helsinška povelja i sa većim brojem portala. Posebno interesovanje pokazuje za život žena na selu. Vodi rubriku "Kikindski nostalgični život" za "Kikindske".