Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pogled u prošlost
  • 08.11.2020. 14:00

Lekovito bilje uzgajamo i na terasi, a možemo li i da ga izvozimo?

Danas, bez mogućnosti da putujemo, čak i da izađemo iz kuće, zabrinuti za opšte zdravlje, mnogi koji ne poseduju ni kvadratni metar bašte počeli su da gaje bosiljak, mirođiju, ruzmarin i druge lekovite biljke u saksijama u svojim stanovima.

Foto: Bigstock/Yastremska
  • 347
  • 117
  • 0

Za razliku od vremena kad su ljudi brali i sakupljali lekovito bilje, bobice i korenje tamo gde rastu (u šumi), proizvodnja lekovitog bilja na odabranim površinama odavno je poznata u Srbiji.

Krajem osamdesetih godina prošlog veka, poljoprivredna preduzeća u Kikindi i okolnim selima imala su čvrste i obostrano korisne aranžmane sa Slovenijom i proizvodila su lekovito bilje na svojim parcelama. Sav posao oko transporta, čuvanja i pakovanja dragocenih biljaka bio je briga kupca, koji je dobro plaćao. Poljoprivrednici, više nego zadovoljni, planirali su da prošire proizvodnju, sve do početka devedesetih. 

Mladi u Pocerini uspešno gaje i prerađuju lekovito bilje

Na savremenom tržištu potražnja za lekovitim biljem ne opada. Prema podacima iz 2019. godine, Srbija je izvezla 3.000 tona ovog artikla u vrednosti 16 miliona evra, i to sa svega jedan odsto od ukupno obradivih površina, a najviše u Nemačku, Švajcarsku, države regiona, ali i u Kinu i Vijetnam.

Kamilica lekovitija sa banatskih slatina

Dr Jovan Tucakov (1905 - 1978.), farmakolog i akademik, član SANU, Francuske akademije farmacije i Akademije dermatologije i kozmetologije u Parizu, s doktoratima iz Zagreba i Nansija u Francuskoj, u svom kapitalnom delu "Lečenje biljem" zagovarao je pojačanu ulogu države, zemljoradničkih i đačkih zadruga u promociji i izvozu ovdašnjih lekovitih biljaka.

List Danas je pre šest godina pisao o tome kako bi se sakupljanjem i uzgojem lekovitog i začinskog bilja ostvarila velika šansa za zapošljavanjem. Sa minimalnim ulaganjima moguće je otvoriti još 30.000 radnih mesta. Proračuni onih koji se bave uzgojem lekovitog bilja su da je ono tri puta isplativije od povrtarstva, a čak sedam puta od ratarstva!

Zato, ne treba potcenjivati moć institucija i privrednih komora u ugovaranju aranžmana sa otkupljivačima i kupcima iz inostranstva.

Momčilo Antonijević: Lekovito bilje treba brati, sušiti i konzumirati ispravno

Eto, na primer, Tucakov je otkrio da kamilica sa banatskih slatina sadrži veći procenat azulena, lekovitog "plavog" ulja nego kamilica koja se gaji na parcelama većine evropskih zemalja i da ovaj domaći azulen sadrži veću koncentraciju lekovitih materija. Naučnik je još tada, šezdesetih godina prošlog veka, u preko 200 stručnih radova o lekovitom bilju i njegovoj primeni, zaključio da imamo pravo blago koje treba na odgovarajući način predstaviti inostranstvu, s obzirom da ga ovde ne cenimo dovoljno.

Zbog specifičnih zakona o uvozu i izvozu, zanimljivo je da je Australija u jednom periodu svog razvoja uvozila kontejnerima plodnu zemlju s juga Francuske, samo da bi mogla da gaji lekovito bilje na svojoj teritoriji, da ga ne bi uvozila. Ovde lekovito bilje poštuju oni kojima je pomoglo i oni koji ga gaje i zarađuju od svog rada, a takvih imamo oko 5.000.

Uzgoj lekovitog bilja u kućnoj režiji

Mediji i društvene mreže su već po prirodi posla zainteresovane za lečenje biljem, a farmaceutske kompanije i proizvođači kozmetike i pomoćnih lekovitih sredstva apsorbuju sve što bi ovdašnji proizvođači mogli da odgaje. Maltene u svakoj bašti i na svakom travnjaku raste poneka lekovita biljka. Često se i na stranicama Agrokluba može čitati o uzgoju lekovitog bilja u kućnoj režiji. 

Kako negovati ruzmarin da uspešno prezimi u zatvorenom prostoru?

Danas, bez mogućnosti da putujemo, čak i da izađemo iz kuće, zabrinuti za opšte zdravlje, mnogi koji ne poseduju ni kvadratni metar bašte počeli su da gaje bosiljak, mirođiju, ruzmarin i druge lekovite biljke u saksijama u svojim stanovima. Pa zašto i ne bi proširili i bolje organizovali ovu proizvodnju!?

Što se tiče plasmana, treba se samo ugledati na Mađarsku, Slovačku i Češku, koje u svakom naselju, od glavnih gradova pa do najmanjih sela, imaju slikovite pijace lekovitog bilja. Kupuju lokalni stanovnici, a ni turisti ne propuštaju. 


Tagovi

Lekovito bilje Uzgoj Izvoz Virus korona Plasman Jovan Tucakov


Autorka

Gordana Perunović Fijat

Više [+]

Diplomirana pravnica, novinarka, autorka tri romana i pesnikinja u ilegali. Sarađivala je sa redakcijama glasila Republika, Helsinška povelja i sa većim brojem portala. Posebno interesovanje pokazuje za život žena na selu. Vodi rubriku "Kikindski nostalgični život" za "Kikindske".