Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pogled u prošlost
  • 13.03.2022. 13:30

Lek i hrana koja pecka - koje su sve blagodeti koprive?

Od starine poznata lekovita biljka potpuno je opravdala svoj ugled u svetlu savremenih istraživanja. Otkrivamo zašto "neće grom u koprive" i šta sve leči ovaj korov?

Foto: Depositphotos/Xalanx
  • 524
  • 58
  • 0

Kopriva je poljoprivrednicima poznata biljka još od nastanka poljoprivrede u Evropi, kako izgleda: nalazila se u usevu, na livadama i u šumi, a pojavljivala se nekad i pre početka proleća. Pošto izaziva snažan svrab i reakciju kože kao na opekotine, moglo bi se očekivati da je ljudi unište čim je vide. Naprotiv, ova korovska biljka je od starine poznato lekovito sredstvo, a služila je i kao hrana.

"Žari i pali"

U oskudna vremena, siromašnije poljoprivredne porodice pravile su od brašna i kopriva neku vrstu hleba. Od koprive se kuva čorba, njeni listovi se koriste kao zamena za spanać u pitama zeljanicama i varivu, a smatra se i da je veoma zdravo krajem zime i početkom proleća jesti "čimbur na žari", to jest jaje "na oko" sa koprivom. "Odrasla na koprivama", kaže se za osobu koja se "pogospodila" i obogatila, pa zaboravila sirotinjsku hranu iz rodne kuće. 

Ojačajte imunitet na potpuno zdrav način - pomoću koprive

U narodnoj medicini kopriva se koristila kao sredstvo za opšte jačanje organizma, "čišćenje" krvi, za zdrave zube i kosti, lepu kosu i imunitet, protiv groznice, jakih krvarenja i žutice. Dodavana je u ishranu trudnica i dojilja, smatralo se da deluje protiv senilnosti i veneričnih bolesti, a zbog njene osobine da "žari" izgleda su verovali da poseduje i afrodizijsko dejstvo.

Za zdravlje ljudi i stoke

Savremena istraživanja su u potpunosti potvrdila većinu ovih verovanja, dokazujući da kopriva sadrži selen, gvožđe, kalcijum, mangan, magnezijum i čitav spisak vitamina i minerala neophodnih organizmu, tako da je treba koristiti u svakom životnom dobu, može i svakodnevno. Deluje i protiv bolesti savremenog doba, suvišne telesne težine i upala prostate. Ublažava tegobe dijabetesa, artritisa i raznih drugih bolesti i stanja. Dobra je dopuna mnogim terapijama, osobito kod krvarenja, a po pravilu se dobro podnosi. Koristi se (od davnina) svež list i osušen koren koprive, čaj od koprive, a još od srednjeg veka poznat je tonik od soka koprive sačuvan u alkoholu ili u medu.

Kad pusti seme, ovu biljku možemo dalje razmnožavati (Depositphotos/gwolters)

Stočari starih vremena dodavali su koprivu u stočnu hranu, kad je zima već na izmaku a još nije vreme da se stoka istera na pašu, "radi zdravlja i izobilja mleka". Pojedini to rade i danas, naročito u ishrani živine.

"Zaštita" od Peruna

Osim konkretnog, dokazanog povoljnog dejstva na zdravlje, kopriva ima i izvesne "zaštitne" moći u koje su verovali nekadašnji poljoprivrednici. Poznati izraz "neće grom u koprive" u polupodrugljivom značenju - neće se to baš tebi dogoditi, za nekadašnje ljude imao je sasvim drugo značenje. Kopriva je jedna od biljaka posvećenih Perunu Gromovniku, zato služi kao zaštita od groma.

Čobani i ostali poljoprivrednici koji su mnogo vremena provodili napolju, kačili su koprive za kapu ili za pojas čim primete olujne oblake. Koprivu su stavljali u kolevku gde spava beba, da detetu ne naudi "senka" - neka zla sila koja oduzima snagu. Korenom koprive promešali bi žito pred setvu, pa onda taj koren zakopali u sred njive, da letini ne naškodi grad, a sokom od koprive mazali su vimena stoci, da "činilice" (veštice) ne mogu da oduzmu mleko. 

Kopriva je tokom dugih vekova potpuno opravdala poverenje koje su ljudi imali u nju. A svrab i peckanje koje izaziva kad je neko neoprezno uhvati rukom bez rukavice ili nagazi - prolaze relativno brzo i ne ostavljaju nikakav trag niti štetnu reakciju. 


Tagovi

Kopriva Perun Peckanje Lek Imunitet Hrana Stoka


Autorka

Gordana Perunović Fijat

Više [+]

Diplomirana pravnica, novinarka, autorka tri romana i pesnikinja u ilegali. Sarađivala je sa redakcijama glasila Republika, Helsinška povelja i sa većim brojem portala. Posebno interesovanje pokazuje za život žena na selu. Vodi rubriku "Kikindski nostalgični život" za "Kikindske".