Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mandarina
  • 04.10.2019. 10:35
  • Grad Zagreb, Zagreb

Lani ostala neubrana, ove godine nikad popularnija. Hvala Kristina Mandarina!

I dok je lani spomen mandarine ostavljao gorčinu, ove izaziva osmijeh. Bilo zbog simpatične prodavačice, trolanja po društvenim mrežama ili nečeg trećeg. Kako god, svi kupuju mandarine. Neretvanske mandarine.

Foto: Marko Prpić/PIXSELL
  • 2.919
  • 335
  • 0

Mandarina nikad nije bila popularnija, a društvene mreže gore otkako se pojavila priča sa zgodnom prodavačicom Kristinom Penavom iz Zagreba. Odgovorno tvrdimo da je dotična u ovo kratko vrijeme učinila više za promociju neretvanske mandarine nego pojedini ministri poljoprivrede u svom mandatu. 

Uzmemo li u obzir da je prošlogodišnji početak berbe mandarina pratio problem otkupa - koji je eskalirao još tamo uvođenjem ruskih sankcija. Upozoravalo se na nepoštene trgovačke prakse kao i nedostatak udruživanja proizvođača.

I dok je prijašnjih godina spomen mandarine ostavljao gorčinu, ove izaziva osmijeh. Bilo zbog atributa simpatične prodavačice, trolanja po društvenim mrežama pa i osnivanja grupe "Organizirana ekskurzija busom po mandarine kod Kristine" koja trenutno ima 26.000 zainteresiranih. Svi bi na štand kod Kristine Mandarine, kako se i sama nazvala, a koja - iskreno priznaje, nije baš očekivala ovakav interes. Posla je toliko da ne stigne pogledati ponude i poruke koje joj stižu.

Predrasuda ima, kao i neprimjerenih komentara, ali ova mlada djevojka izrekla je rečenicu koju valja zapamtiti: Radite u životu što volite, ne morate se stidjeti posla kojeg radite! 

U svakom slučaju, muška strana ima razloga za zadovoljstvo, no internet se brzo pobrinuo i za jednakost spolova. Za žene - nedaleko Kristinina štanda, također oku ugodan prodavač. "Svi vjerojatno znate za Kristinu koja prodaje mandarine. E pa žene, ovaj zgodni frajer prodaje isto mandarine, šipak, smokve. Pa kad muž ode kod Kristine - vi kod njega", natpis je uz fotografiju čije dijeljenje istina zaostaje za Kristininim fotografijama, ali ide u dobrom smjeru. 

Kad muž ode kod Kristine, vi kod njega po - mandarine (Foto: Facebook/Mame na fejsu)

U fokusu svega su - mandarine. I nek ostanu. A i ova zabava i osmijesi na licima cijele Hrvatske sigurno nisu na odmet. Pravi osmijesi, a ne "blagi osmijeh" koji bi sigurno i dalje bio predmet podsmjeha društvenih mreža da nije iskočila - Kristina Mandarina. 

Pali su u drugi plan predsjednički kandidati, mogući štrajkovi učitelja i zdravstvenih djelatnika, nadolazeća recesija, stalni izazovi proizvodnje, plasiranja proizvoda, ogorčenja zbog uvoza.

Jedno je sigurno - mandarina ove godine neće ostati neubrana. A da je domaće najbolje, potvrđuju i Kristina pa i zgodni frajer kojemu ne znamo ime!

Dakle, živjela nam mandarina. Željno čekamo da i druge kulture dobiju sličnu promociju. 

Eto izazova PR stručnjacima.

Inače, berba mandarina je kod nas krenula prije desetak dana, a na račune 1.602 proizvođača Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju isplatila je 19.998.094 kuna. Riječ je o Programu potpore za proizvođače mandarina za 2019. godinu kojim je Ministarstvo poljoprivrede omogućilo novčanu potporu proizvođačima od 12.150 kn po hektaru za ukupno 1.646 hektara pod mandarinama. Potporu je dobio svaki proizvođač mandarina i klementina koji je upisan u Upisnik poljoprivrednika i ARKOD – digitalnu evidenciju poljoprivrednog zemljišta.


Povezana biljna vrsta

Mandarina

Mandarina

Sinonim: Mandarinka, mandarin, narančin | Engleski naziv: Tangerine | Latinski naziv: Citrus reticulata

Mandarina se ubraja među najotpornije agrume pre­ma hladnoći. Zbog toga se ona može komercijalno, bez većeg rizika, uzgajati duž obale srednje i južne Dalmacije te je postala... Više [+]

Tagovi

Mandarina Kristina Mandarina Atributi Prodaja Neretvanska mandarina Kristina Penava


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer