Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dan planeta Zemlja
  • 22.04.2022. 10:00

Kupujmo lokalno - jedan je od načina kojim čuvamo planet Zemlju

Investirajte u naš planet, tema je ovogodišnjeg obilježavanja Dana planeta Zemlja. Mnogo je načina kojima uz male promjene možemo doprinijeti njezinu očuvanju

Foto: Maja Celing Celić
  • 1.523
  • 63
  • 0

Dan planeta Zemlje obilježava se 22. travnja već 52. godinu, a tema 2022. je Investirajte u naš planet. 

Kada se spomene investiranje, većina će pomisliti na financijsko ulaganje. No, toliko je toga potpuno besplatnog što možemo uložiti u dobrobit i oporavak jedinog mjesta u svemiru koje je pogodno za život nas, ljudi. 

Naravno, postoje opravdana očekivanja i od velikih ulaganja od strane vlada posebno velikih i bogatih država, raznih tvrtki i organizacija. 

Ništa nije nebitno

No, kako kaže Dolores Huerta, američka aktivistica za ljudska prava, svaki je trenutak prilika za organizaciju, svaka osoba potencijalni aktivist, a svaka minuta prilika da promijenimo svijet. Svaka mala promjena čini veliku razliku. 

Kao pojedinci imamo jednostavnu, ali učinkovitu moć da se naš glas čuje kroz naše izbore - bilo da se radi o recikliranju, (ne)kupovanju određenih proizvoda ili konzumiranju neke vrste hrane. Tu su građanske akcije i sudjelovanje u njima. Svaka, možda najmanja sitnica koju svatko od nas radi i način na koji to čini, ima ogroman utjecaj na ekosustave, ali i tržišne trendove i državne odluke. 

Generacija Z, a to su oni rođeni od sredine 90-ih do ranih 2010-ih, daje inspiraciju. Njih 45 posto je prestalo kupovati određene robne marke zbog etičkih razloga ili zabrinutosti za održivost, stoji na stranici earthday.org. Dakle, i mi stariji, prema njihovom primjeru možemo podržavati tvrtke koje poduzimaju aktivne korake za zaštitu našeg okoliša kroz svoje prakse i ulaganja u očuvanje klime te se boriti protiv onih koji to ne čine.

Mnogo je načina kojima uz male promjene možemo doprinijeti očuvanju naše Zemlje. 

Nove odluke

Primjerice, kupujte lokalne namirnice kako bi vaš otisak hrane bio što manji. On mjeri utjecaje na okoliš koji su povezani s uzgojem, proizvodnjom, transportom i skladištenjem naše hrane – od potrošenih prirodnih resursa preko zagađenja do emitiranih stakleničkih plinova. Puno je proizvođača u vašoj okolici koji će vam rado dostaviti sezonsko voće, povrće ili pak meso i mlijeko. 

Kada smo kod mesa i mlijeka, smanjite njihovu konzumaciju, a kada ih kupujete - kupujte domaće. Kako znamo, intenzivna stočarska proizvodnja na velikim farmama u svijetu utječe na atmosferu, a onda i klimu. 

Kada god možete, kupujte ekološki uzgojenu hranu. Ako imate priliku, posadite svoj vrt, kompostirajte. 

Jedan od načina za očuvanje našeg planeta je i regenerativna poljoprivreda - obrada zemlje koja u fokusu ima zdravlje tla, skladištenje ugljika, a praksa uključuje recikliranje što više poljoprivrednog otpada i dodavanje kompostiranog materijala. 

Tu su i dobre stare akcije čišćenja okoliša i recikliranje svega što se reciklirati da. No, možda važnije od toga je i suzdržavanje od kupovine nepotrebnih stvari - od neumjerenosti u hrani, a onda i u drugoj robi - od odjeće do raznih predmeta koji nam najčešće ne trebaju. Ne bacajte olako stvari, koristite ih dokle god možete ili pak kupujte očuvane, rabljene. 

Svaka i najmanja promjena je važna. Neka vam ne bude teško, za Zemlju. 


Tagovi

Dan planeta Zemlja Lokalne namirnice Otisak hrane Generacija Z Dolores Huerta Aktivizam Kupujmo lokalno


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.