Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krešimir Butković
  • 08.04.2017. 08:00

Kupujmo hrvatsko dobiva novi smisao

Kažu nam da kupujemo u Konzumu kako bi spasili Agrokor. Imamo bolju ideju: kupujmo kod poljoprivrednih obiteljskih gospodarstava i spasimo Hrvatsku!

Foto: press/konzum.hr
  • 24.255
  • 2.337
  • 0

Počinjem ovu kolumnu prepun gorčine. Kolumnist bi trebao biti neutralan, na strani istine, odmjeren, argumentiran, suvisao. Kao čovjeka, pogađa me sva ova situacija s Agrokorom na koju su još prije pet godina upozoravali Mljekari. Namjerno pišem velikim slovom jer ti poljoprivrednici zbog poticaja od države i obećanja o otkupu mlijeka ušli su u rizične kredite i pokrenuli posao u mljekarstvu.

Nažalost, dok je njih, tada, 60.000 muzlo krave, drugi su muzli i sisali njih. Danas je tek 6.000 mljekara. 10x manje! I nitko nije ni trepnuo na sustavno uništavanje mljekara i njihovih obitelji od strane Gazdine klike koja je godinama sustavno uništavala male poljoprivrednike kroz dodijeljene milijunske poticaje i niski otkup mlijeka. Uzorak nepravde samo se kopirao prema svim dobavljačima, dug pumpao, a trenutno je najmanje 100.000 poljoprivrednika u sosu koji je skuhao ovaj kuharski tim.

Kaskadni bankrot na bazi gramzivosti

I dok su raznoraznim sponzorskim oglasima ušutkivali medijski prostor, cijelo gospodarstvo bilo je lažirano kroz fiktivnu sliku uspješnog poduzetnika kojem je Hrvatska na prvom mjestu u srcu. Prevelika ambicija, loši poslovni potezi i usmjerenost hrvatskog gospodarstva da ovisi o dobroj volji jednog koncerna dovelo nas je do kaskadnog bankrota. Dugovi koncerna, zadužnice i banke, sve je to show koji će u idućih mjeseci pomalo raspetljavati višegodišnju lošu priču o gospodarstveniku kojem su nakon cvijeća u cvjećarnici uveli buketi poslovnih partnera jer im je ovaj oduzeo ''vodu''. Ne plaćanje dobavljača i poznati kompenzacijski krugovi jednom su morali puknuti.

Zbog gramzivosti koja se davila u kavijaru, pjenušcu, jastozima, putovala helikopterima, ljetovala na privatnom otoku davio se i poljoprivrednik u svojim dugovima koje je morao plaćati na vrijeme, koji nije imao skrivene račune, zaštićene i ''čiste'' nekretnine. Današnja blokada ''Konzuma'' nije pobjeda malog čovjeka i početak ovršnog lanca nad imperijem. Nažalost, propast Gazde je i propast svih nas. Gazda je kupovao umjetno gnojivo, voće, jaja ... nije plaćao, a mi smo vjerovali. U međuvremenu poljoprivrednici su činili samoubojstva, bivali rasprodani, obolijevali od smrtonosnih bolesti ili bi odlazili u emigraciju ne bi li tako pokrili dugove zbog dugova koje im je nabijao vrhunaravni Gazda Hrvata. I sad, kad više ne igra mečka čim on namigne, sad bi Hrvatska trebala spašavati Konzum i Agrokor kupujući njegovo, a naše.

Kupujmo kod poljoprivrednih obiteljskih gospodarstava i spasimo Hrvatsku

No, malom čovjeku je dosta. Dosta mu je ratovanja i spašavanja zemlje u kojoj mora imati gaće na štapu da bi pojedinci šetali po eventima u skupocjenim odijelima. TV emisije su prepune tema Agrokorijade. Obespravljeni govore o lošem gospodarskom sustavu, sprezi države i koncerna, ovisnosti o jednom čovjeku. Gazda je uvijek glumio velikog Hrvata, a bio je pogubniji od svakoga rata! Ne, mali čovjek neće spašavati Konzum ni Agrokor. Ne, jer zna da će ionako sav novac ići bankama, Gazdi i vrhu piramide koja će prvo namiriti same sebe. Običan hrvatski građanin pokrenuo je akciju od kuće do kuće, od društvene mreže do maila, od uha do uha pozivajući: ''Kažu nam da kupujemo u Konzumu kako bi spasili Agrokor."

Imamo bolju ideju: kupujmo kod poljoprivrednih obiteljskih gospodarstava i spasimo Hrvatsku! ''Kupujmo hrvatsko!'' - dobilo je novi smisao; oni koji su pokupovali hrvatsko za kunu i rasprodali sve to u bescjenje, koji su igrali na hrvatstvo i manipulirali našim osjećajima dobit će zasluženo; možda nećemo moći kupovati sve u jednoj trgovini, no barem ćemo znati da kupujemo pravo hrvatsko, a ne jabuke iz Poljskih hladnjača, davno otpisano meso iz Njemačke, povrće iz Španjolske ili alpsko mlijeko iz mlijeka u prahu.

Hrvatska želi spasiti Hrvatsku, ali pod svojim uvjetima, takvim zbog kojeg se hrvatski seljak više neće htjeti ubiti i takvim zbog kojeg će poljoprivrednik znati zašto radi. ''Lex Agrokor'' je krpanje rupa u brodu koji tone. Nešto što ćemo morati plaćati jer smo svi kroz razne fondove ulagali u Gazdu. Sve nas je imao u šaci; i našu sadašnjost i našu budućnost. Vrijeme je da resetiramo postavke. Ako program ne radi treba ga urušiti i početi iznova, štiteći poštene ljude, a ne bogataše koji nikada ne plaču, posebice ne za vama koji ste sada u problemima zbog njega, zbog njih.

Foto: press/konzum.hr


Tagovi

Kriza u Agrokoru Lex Agrokor


Autor

Krešimir Butković

Više [+]

Krešimir Butković rođen je 1973. u Zagrebu, kolumne kontinuirano piše od 1994. (Seebiz portal, Rapski list). Uz novinarski, bavi se i književnim radom, tekstopisac je za glazbu i recenzent. Istaknuti je borac za prava osoba s invaliditetom i pokretač plivačkog maratona za OSI na Rabu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]