Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izmeđ međe
  • 02.11.2017. 10:30

I gdje im je sada ta Agrobanka?

Ne spominju više Agrobanku. Lupetali u izbornim kampanjama, potrošili ljude a sada si našli igračku za cijeli mandat - Todorića.

  • 2.412
  • 352
  • 0

Evo, vrijeme jede svoje. Ostalo slovo na papiru. Gdje je sada ta Agrobanka koju su svi spominjali. Bila je u priči izbora kod svih. I danas vladajućih i onih u oporbi. I prije godinu, i godinu i pol i dvije kada se god spomenula Agrobanka pitao sam se što sad svi vide u toj Agrobanci. U jednoj kolumni krajem 2015 sam ovako napisao:

Sjećate li se ovih ljudi? Matej Janković, Zlatko Dominiković, Ivan Đurkić, Božidar Pankretić. Ima ih i ispred i iza. Što im je zajedničko? Kada su se borili da postanu ministri poljoprivrede, svašta su obećavali napraviti. A svaki je zajedno sa svojom strankom i ekipom isticao kako treba napraviti posebnu poljoprivrednu banku. A što im je još zajedničko? Pa niti jedan od njih poslije nije napravio ništa da osnuje takvu banku. A često su ju zvali agrobankom.

Mediji ih više vole kada su im usta puna Todorića, a ne seljaka

Evo danas sasvim sigurno možemo reći da se tom popisu pridružuje i današnja vladajuća klika. Šute o tome i oni koji su to podržavali, a malo je bilo onih koji su rekli nešto protiv. Bojali se reći nešto protiv toga da ih ne bi pojeli mediji kako su selo kontraši.

Svako je dobro znao objasniti zašto je takva banka potrebna. I evo, javili se ovi novi koji kada ne znaju što napraviti i reći o poljoprivredi u svom mogućem mandatu, hvataju se te agro, poljo ili neke druge banke. Bolje da ju zovu seljačkom bankom jer bi barem po nečemu bili originalni i drugačiji od prethodnih. I prošli razgovori, a ono ništa. MOST? Pa puna im usta bila Agrobanke a sada im je očito jedini zastupnički zadatak da ismiju i isprovociraju ministra Zdravka Marića i premijera Plenkovića. Zaboravili oni seljake. Tada su isturali ispred sebe Ružicu Vukovac i Udrugu Život i puna im usta bila seljaka, sela i seljaštva. I onda su im svima dali nogu u guzicu i bavili se samo Zdravkom Marićem. Selo im nije više bilo važno jer mediji su ih više voljeli kada u usta stave Todorića, Agrokor i slične priče na koje ne mogu utjecati. HDZ? I oni su prihvatili priču o Agrobanci, a bilo je jasno da u biti taj posao ipak radi EU, ministarstva, te Agencija za plaćanja u poljoprivredi. Zaboravili su i na demografsku obnovu sela, ruralnog prostora i slično.

Je li moguće da je ta banka koju nikada neće osnovati nitko, niti će u nju preformulirati Croatia ili HPB banku, jedino što mogu o poljoprivredi pričati, pitao sam se prije dvije godine u jednom tekstu. Čemu osnivati takvu banku? Kako bi ta banka lakše davala kredite poljoprivrednicima? Pa zar nije jednostavnije da država ili EU iz proračuna sufinancira kamatu, djelomično ili u cijelosti. Ili pak da umjesto poljoprivrednika sufinancira učešće. To je jeftinije nego prvo osnivati banku pa za nju iznajmljivati prostore, otvarati poslovnice, a onda i tražiti ljude koji će raditi u njoj. To bi uvijek svakoj Vladi odgovaralo jer bi se otvorila mogućnost zapošljavanja novih uhljeba, a onda bi ih opet čekalo isto. Osigurati novce za kredite. I da pretvore HPB i Croatia banku, opet bi tu trebalo uhljebljivati brojne ljude. Da se vratimo na onaj dio što treba. Dakle, ode poljoprivrednik po kredit u svoju banku, a ako on ima mnogo zemlje, stoke, i slično, i redovito prima poticaje, onda mu lako i država može biti jamac. A što je cilj. Isto što i u primjerice jednoj Austriji.

Obećanja i dalje mrtvo slovo na papiru

Za neke kredite 0% kamata, 30 godina rok povrata, a za neke i 1 do 2%. Tolušić za sada nekako gura po svom. Ima on tu priču koju gura o proizvodima OPG-ova ali bi ipak tu dobro došla pomoć i druge politike. Agrokor sada ima svoj put, a to što će Bulj, Maras, Grmoja dokazati da u nastanku Todorića i Agrokora ima prste Tuđman i ostala ekipa koja je na Mirogoju, neće zadržati nikoga na našem selu i u poljoprivredi. I dalje smatram da ovo Ministarstvo poljoprivrede ne može biti i za Agrokor, Žito i za baju Matu iz Drenovaca. Odvojiti to treba.

Sasvim je normalno da u Njemačkoj imaju kriterije za gospodarstva gdje samo jedan član živi od poljoprivrede. Oni, dakako nemaju kao mi 200 hektara zemlje, nego 60, 70, a i nemaju 100 krava, nego 20, 30. I jasno je da imamo u idiličnim selima Austrije i Bavarske 10 farmi s 20 krava, jednu s 50, a ne kao kod nas. U pet sela nema ni jedna krava, a u šestom jedna farma s 300 krava koja je dužna i bogu i vragu.

I ajmo se vratiti tim svim obećanjima o Agrobanci. Prvu Agropodružnicu Hrvatske poštanske banke u prostorima bivše Gradske banke Osijek, svečano su prije desetak godina otvorili tadašnji predsjednik Stipe Mesić i predsjednik Sabora Vladimir Šeks. Na prigodnoj svečanosti, koja je okupila predstavnike Vlade Republike Hrvatske, lokalne i regionalne uprave i samouprave, Crkve, gospodarstvenike i klijente, nazočnima se gostima obratio i Josip Protega, predsjednik Uprave Hrvatske poštanske banke koji je tom prilikom rekao:

Samo da se opet ne zaigraju

"U Agropodružnici Hrvatske poštanske banke domaćim poljoprivrednicima ćemo, uz sve potrebne informacije i savjete, ponuditi i pakete bankarskih proizvoda i usluga kako bismo im pomogli u financiranju poljoprivrednih projekata i premoštavanju poslovnih ciklusa. Spremni smo poduprijeti svaki zahtjev za koji ocijenimo da ima realnih osnova za uspjeh. Želimo biti aktivni sudionici gospodarskog i poljoprivrednog razvoja Hrvatske i banka koja će taj razvoj moći pratiti te doprinositi njegovom ostvarenju". To je bilo u jesen 2007. godine.

Ostalo kao i sve mrtvo slovo na papiru.

Bolja su rješenja za poljoprivrednike svojevremeno imale Županjska, Gradska, Cibalia, kao lokalne banke. No, njih je jedan Marko Škreb poslao u ropotarnicu povijesti. One su stvarno pratile svoje klijente koji su bili poljoprivrednici ili su radili s poljoprivredom.

No, možda je i bolje da se ta ekipa igra s Agrokorom, kao maloj djeci kada daš igračku da ne smetaju. Žao mi je ovih kao što su Vukovac i udruga Život jer su dali cijele sebe i pošteno krenuli u utrku, da bi sada bili negdje na marginama. A ljudi su imali volje, želje i znanja. Jedino šteta je što smo našli rješenje za dečke koji se igraju Agrokorom, Todorićem i Marićem, a nismo za ove koji znaju i mogu. Sam da se ovi nakon Agrokora opet na zaigraju Agrobankom.


Tagovi

Agrokor Todorić Agrobanka Vukovac Mesić Škreb HPB


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]