Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Damir Rukovanjski
  • 30.12.2014. 07:45

Gorak je ratarima hrvatski šećer!

Pa na kome je rizik? Samo na rataru. Sjemenari i zaštitari su naplatili svoje sjeme i zaštitu, kamiondžije prevezli i prevoze repu, šećerane preuzele po nižoj cijeni od ugovorene. Pa stvarno da se odreknu i proizvodnje repe, a sigurno im se smuči i svaki puta kada nešto pošećere.

Foto: depositphotos.com
  • 704
  • 117
  • 0

Mađarska je imala sedam šećerana, a danas je na jednoj. U Sloveniji više nema ni jedne. Proces koji nimalo ne ohrabruje. Nije bio isti scenarij u te dvije susjedne zemlje, ali je rezultat isti, a posebice porazan za ratare koji su sijali i imali svu potrebitu mehanizaciju za proizvodnju šećerne repe.

Novi otkupni uvjeti repe

U Sloveniji su stranci kupili šećeranu, uzeli njezine kvote i zatvorili ju. No, u Mađarskoj je priča bila nekako slična ovoj koja se događa u Hrvatskoj. Poljoprivrednici i šećerane su se doslovce potukli oko cijene repe. I šećerane više nisu mogle raditi. No, nekada je cijena repe bolja, nekada lošija, ali svakako treba naći načina da bar donekle svi budu zadovoljni, da nam sve šećerane ostanu žive i uz njih sva sirovinska područja.

Jednom kada se šećerana zatvori, sve je propalo i nema povrata na staro. Ovo što su šećerane ove godine napravile s iznenadnom promjenom cijena, bez obzira što su imali ugovorene drugačije, sigurno je kukavičje jaje koje bi moglo skupo stajati i ratare i šećerane. Oni koji nisu htjeli prihvatiti nove uvjete i ugovore, nagovoreni su ipak svojevrsnom ucjenom na nove otkupne uvjete.

Tri šećerane - jedan vlasnik?

Rekli su im da jednostavno po repu neće doći, pa neka si misle. Ima jedan mali broj onih koji su repu ostavili na polju i tužiti će šećeranu. I dobiti će spor, to je sigurno. Samo je pitanje kada i kako, znajući da imamo katastrofalno sudstvo i hrpu nesposobnjakovića da takav jedan spor riješe. Sudovi to neće tako brzo moći, a ljudi koji su uložili ogromne novce u proizvodnju ovogodišnje šećerne repe, tko zna hoće li doživjeti presude.

Uza sav ovaj problem koji će se sigurno odraziti na iduću godinu i sjetvu šećerne repe, vuče se još jedan. Kao da dolazi do novog prestrojavanja u vlasništvu šećerana. Mnoge ptice na grani već govore da je pitanje dana kada će osječka šećerana također prijeći u vlasništvo virovitičkog Viro d.d. Tada bi sve tri imale istoga vlasnika. Teško je reći je li to dobro ili nije.

Borba protiv cerkospore

U svakom slučaju, i bolje da je jedan vlasnik i da one rade, nego ni jedan i da ne rade. Jer dok rade, svakako će vlasnici morati pronaći put i do ratara koji će sijati repu. A moraju nešto sijati. Sijati svakako sorte šećerne repe na koje također svi imaju prigovora. U biti, obrušili su se na sjemenare jer prodaju repu koja je tretirana sredstvom protiv bolesti Cerkospore. A ispalo je da niti jedna sorta nije otporna na Cerkosporu i da su se trošila dodatna sredstva u borbi protiv te bolesti.

Vidjeti ćemo rezultate vrlo brzo. Sjetva je u proljeće, a i do tada ćemo znati kakve ugovore nude šećerane i tko im je vlasnik. Predstavnik jedne sjemenarske kuće iskreno je rekao da je to tako, ali da ne mogu oni snositi teret greške zaštitara. Jer to što sjeme koje je tretirano nije tolerantno na Cerkosporu, krivi su proizvođači tog zaštitnog sredstva, a ne oni koji proizvode sjeme. Jedan od znanstvenika je lijepo na kraju i zaključio.

Tko će sijati repu?

Kupite slobodno sjeme koje nije tolerantno na Cerkosporu jer svejedno se tijekom vegetacije mora protiv nje boriti. Zaključak je svakako veliki upitnik za slijedeću sezonu. Ove godine najdeblji kraj su izvukli, tko drugi ako ne seljaci. Sjemenari su prodali svoje sjeme, zaštitari se dobrano naprodavali i zaštite, a šećerane su dobile ipak repu, a čak i u velikim količinama pa su dobar posao imali i kamiondžije. Uz to su još poljoprivrednici imali i loše digestije. Blago bi bilo reći, katastrofa se obrušila na proizvođače šećerne repe. Stvarno ispada da uvijek za sve probleme moraju ispaštati oni. Svaka čast svakome koji nakon ove, repu bude sijao i naredne godine.

Foto: depositphotos.com


Povezana biljna vrsta

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se uzgaja za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njezinom zadebljanom korijenu. Iz šećerne repe se dobije 16%... Više [+]

Tagovi

Viro Šećerana Šećerna repa Ratar Seljak Otkupni uvjeti Cijena repe Cerkospora Sjeme Sorte šećerne repe Digestija


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]