Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Komarci
  • 04.08.2020. 16:00

Evo kako da se na prirodan način otarasite komaraca

Ukoliko živite u kući i imate dvorište bilo bi poželjno da jednom nedeljno potpuno ispraznite kofe, kante, kanistere i sve ostale posude u kojima čuvate vodu.

Foto: JumpStory
  • 14.725
  • 206
  • 0

Poslednjih nekoliko godina u našoj zemlji svake sezone prijavljuju se slučajevi ljudi koji obolevaju od virusa zapadnog Nila. Mnogi tada krive tigraste komarce, a i ne znaju da za groznicu Zapadnog Nila nije kriva ova vrsta insekta, već komarac kome je naše podneblje prirodno stanište, a narodski rečeno reč je o kućnim komarcima

Čak je i u mnogim naučnim studijama dokazano da je prenosnik virusa Zapadnog Nila u Evropi i Severnoj Americi komarac Culex ili kada je reč o našem podneblju Culex Pipiens odnosno mala krvopija kog nazivamo kućni komarac. Njegovo prirodno stanište su kanali, manje vodene površine, bare, dvorišta, vlažni podruži, pa čak i stare gume u kojima se zadržava voda. 

Zaprašivanje komaraca nije dovoljno da bi ih se rešili. Koliko su oni zaista opasni?

Mnoge naučne studije ukazuju i na to kako se veće prenošenje virusa na ljude dešava uglavnom u avgustu i septembru, pošto se u ovim mesecima komarci spremaju za zimu i upravo tada menjaju domaćine tako što prelaze sa ptica na ljude.

Uklonite sve predmete u kojima se zadržava voda

U ovoj borbi protiv komaraca i građani imaju veliku ulogu, pored raznih komunalnih preduzeća koji ih tretiraju sa zemlje i vazduha. Donosimo vam na koji način možete da sprečite razmnožavanje ovih dosadnih i u nekim slučajevima opasnih insekata. 

Ukoliko živite u kući i imate dvorište bilo bi poželjno da jednom nedeljno potpuno ispraznite kofe, kante, kanistere i sve ostale posude u kojima čuvate vodu. Takođe preporuka je da uklonite stare gume, tegle, konzerve i ostale predmete u kojima se zadržava voda, koja je pogodna za razvoj larvi. Ukoliko imate septičku jamu ili kišnjičaru postavite mreže na ventilacione otvore. Sve ovo je veoma važno, jer i sasvim mala količina vode, dovoljna je da se veliki broj komaraca izlegne. 

Iz samo jedne čaše ili konzerve koja sadrži vodu, a koja tokom leta stoji u dvorištu može da se izleže čak 300 komaraca za svega nedelju dana. 

Edukacijom u borbu protiv komaraca

Ukoliko ste zakasnili sa ovim stvarima i komarci vam sada ne daju mira, a pri tome se plašite i virusa koji oni prenose, postoje i sasvim prirodni preparati koji su isto tako delotvorni, kao i komercijalni preparati.

Jabukovo sirće

Ukoliko vas napadaju komarci, uzmite jabkovo sirćete i pomešajte ga sa iseckanim peršunom. Od ove smese komarci beže kao 'ludi'. 

Ulje čajevca

Veoma efikasno ulje koje odbija komarce. Pored komaraca, odbija i mrave, vaši i druge mnogobrojne insekte. U jednu flašicu sa rasprskivačem (200 ml), sipajte 60 mlilitara ovog ulja, a ostatak napunite destilisanom vodom. Sve dobro promućkajte i poprskajte kožu.

Lavanda

Ovo ukrasno i lekovito bilje je i najpoznatije prirodno sredstvo koje služi u borbi protiv komaraca. Napunite staklenu flašu ili teglu suvom lavandom, pa do vrha napunite sojino ulje. Ostavite 40 dana na polusenovitom mestu. Nakon 40 dana procedite i koristite ovo vrlo efikasno sredstvo.

Beli luk

Toliko ima lekovitih svojstava, da mnogi ne znaju da je beli luk vrlo efikasan i u borbi protiv komaraca. Ukoliko nemate problema da se osetite na beli luk, natrljajte njime kožu i komarci će od vas bežati. Čenove belog luka možete da ostavite i na mestima kroz koja komarci najčešće i ulaze u vašu kuću. 

Votka i bosiljak

Vrlo čudna kombinacija koja verovali ili ne deluje. Šaku svežeg bosiljka prelijte sa pola šolje proključale vode, a zatim posle četiri sata procedite. U ovu mešavinu dodajte pola šoljice votke. Sve ovo stavite u flašicu sa rasprskivačem i nanosite na kožu po potrebi. 

Dekorišite baštu, terasu i balkon posebnim biljkama

Ukolliko živite u kući, ali i u stanu, uvek možete da posadite bilje koje odbija ove male dosadne insekte. Matičnjak i lavanda su idealno bilje. Za ljude imaju prijatan miris, ali komarcima vrlo smetaju.

Posadite biljke koje teraju komarce iz bašte i sa balkona

Takođe u bašti možete da posadite bosiljak, žalfiju i mentu, jer su mirisi ovih biljaka odbojni za komarce, a posebno su toksični za njihove larve. Od ove tri biljke možete da pravite i mešavinu, te sa njom prskajte travu.

Humus od kedra

Humus je višestruko koristan, jer je odličan pokrivač za zemlju i zato se koristi iz više razloga, a najčešće u prevenciji i kontroli korova. Ukoliko koristite humus sa kedrom, otarasićete se i komaraca kojima nikako ne odgovara taj miris.

Zrna kafe

Ukoliko imate mesta u bašti gde se dugo zadržava voda, idealno rešenje je kafa, koju možete sipati u preostalu vodu. Većina insekata, pa i komarci izbegavaju izvore vode koje deluju prljavo. Komarci koji se približe toj vodi, neće preživeti zbog kofeina koji ona u sebi sadrži.

Prva pomoć nakon uboda

Ukoliko vas je već ujeo komarac, a to mesto vas svrbi, možete ga premazati sokom od čuvarkuće, limunovim sokom, rastvorom sode bikarbone, glinom, uljem crnog kima, a čak je vrlo efikasna i kora od banana.


Tagovi

Komarci Borba protiv komaraca Bilje koje odbija komarce Beli luk protiv komaraca Jabukovo sirće Larve komaraca Protiv


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko - vinogradarskog smera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Dobtinica nagrade za najbolju novinarku Dnevnika 2010. godine. Ljubitelj pasa.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U jednoj predškolskoj ustanovi u Knjaževcu