Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pogled u prošlost
  • 21.05.2023. 16:30

Dobru salatu prave rasipnik, cicija, mudrac i budala?

Salata nije odnedavno "u trendu". Poznata je stoljećima i uzgaja se od početka poljoprivrede. U području Sredozemlja drevni narodi uzgajali su je prije više od 3.000 godina. Nalazila se na jelovniku antičkih Feničana, Grka i Rimljana.

Foto: Maja Celing Celić
  • 1.654
  • 81
  • 0

Zelena salata bila je donedavno sezonska biljka koja se jede kad joj je vrijeme - a to je ovo doba godine. Promjene u načinu proizvodnje, plastenici i staklenici učinili su da bude prisutna na policama svakog bolje opskrbljenog trgovačkog lanca tijekom cijele godine. Pripada grupi namirnica koje narodna i službena medicina visoko cijene. Ova biljka sadrži oko četiri posto vode, 2,5 posto ugljikohidrata, vitamine A, C, B1, B2, B6, gvožđe, fosfor, magnezij, cink, bakar i kalcij.

Od davnina se koristi u narodnoj medicini kao lijek protiv zatvora i za bolju probavu, jačanje opće otpornosti i za zdravlje srca. Djeluje protiv nesanice, jača krv (to jest, poboljšava krvnu sliku) i pogodna je za mlade i stare, zdrave i one koji se liječe i oporavljaju. Tu su narodna i znanstvena medicina potpuno suglasne.

Koje uvjete ispoštivati za uzgoj salate tijekom cijele godine?

Poljoprivrednici kod nas uzgajaju salatu kao i njihovi preci, u malom vrtu ili na većoj površini, na starinski način ili uz upotrebu suvremenih mjera, ona se podrazumijeva u ovom dijelu godine kao ugodan i zdrav dodatak svakidašnjoj prehrani. Najpoznatije vrste su "puterica", "lolo", "romano", "iceberg" i "kristal", sve nastale od one prvobitne mediteranske, koja nije formirala glavicu nego više sličila na zelje.

Jede se odmah

Salata nije odnedavno "u trendu" kao odlična namirnica za sportaše i sve koji žele smanjiti tjelesnu težinu, nego je poznata stoljećima i uzgaja se od početka poljoprivrede. U području Sredozemlja drevni narodi uzgajali su je prije više od 3.000 godina. Nalazila se na jelovniku antičkih Feničana, Grka i Rimljana.

Uzgaja se preko cijele godine (foto: Depositphotos/simazoran)

Čak su sačuvane anegdote o rimskim carevima, naročito Oktavijanu Augustu i Dioklecijanu koji su u pauzama između državničkih briga i brojnih kriza u carstvu koristili priliku da sami uzgoje nove vrste salate. Ta nekadašnja pripremala se isto kao i danas: listovi se dobro operu, narežu i začine uljem, octom, mladim crvenim lukom i češnjakom - i gotovo jelo. Važno je samo da se pojede odmah nakon što se pripremi, jer, ako stoji, gubi svježinu, ugodan okus, a i većinu hranjivih sastojaka.

Prema staroj rimskoj poslovici, sačuvanoj do danas, "dobra salata se pravi tako što rasipnik dodaje ulje, cicija ocat, mudrac soli, a budala miješa". 

Gdje se znanje "kupi"?

U još jednom podatku drevni poljoprivrednici i suvremeni stručnjaci bili su potpuno suglasni i u pravu: zelena salata je pravo jelo za prehranu trudnica. Ublažava mučnine, osigurava dovoljno željeza, usporava apsorpciju šećera, povoljno djeluje na elastičnost svih tkiva, olakšava oporavak poslije porođaja i povećava količinu mlijeka. Dr. Sheila Kitzinger (1929 - 2015.), britanska naučnica i autorica kapitalne knjige "Trudnoća i porođaj", zbog svega ovoga preporučuje puno zelene salate u prehrani trudnica i dojilja.

Logično je da doktorica koja je karijeru posvetila problematici porođaja zna koliko je ovo povrće korisno za majku i bebu, samo, kako su to isto znale nepismene žene poljoprivrednika prije više tisuća godina? Nema sumnje da su ovo značajno znanje pokupile od svojih majki i baka u doba kad u blizini nije bilo nikakvog liječnika, pogotovo ne za seljaštvo. 


Tagovi

Zelena salata Kako se pravi salata Uzgoj salate Ljekovita svojstva Rimska poslovica


Autorica

Gordana Perunović Fijat

Više [+]

Diplomirana pravnica, novinarka, autorica tri romana i pjesnikinja u ilegali. Surađivala je s raznim redakcijama i portalima. Poseban interes pokazuje za život žena na selu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.