Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vlada, a kritikuje
  • 28.07.2016. 12:00

Da li je Rističević vlast ili opozicija?

Sedeti na dve stolice nije zahvalno. U stvari, nezahvalno je tek kada se nađu oni kao što je potpisnik ovih redova koji to primete. Iako dobro notira probleme u agraru, Rističević bi trebalo i da ih otklanja. To valjda vlast radi. Zar ne?

Foto: facebook/Marijan Rističević
  • 1.404
  • 435
  • 0

Opozicija kritikuje. I eventualno predlaže. Vlast brani ono što radi. Bilo je i biće dok je sveta i veka.

Mi smo po mogo čemu specifični pa tako i po tome da nismo sigurni ko je vlast a ko je opozicija? Imamo ministre u Vladi koji sede u Skupštini. Spojili smo zakonodavnu i izvršnu vlast (ministarka Snežana Bogosavljević Bošković). Ali o formiranju Vlade neki drugi put.

Na Odboru za poljoprivredu žustra diskusija

U minuloj sedmici zasedao je Odbor za poljoprivredu Skupštine Srbije. Najavljeno je da će se razgovarati o rezultatima žetve pšenice i stanju na tržištu žitarica. Međutim, govorilo se o mnogo čemu. Što bi nastavnici srpskog u osnovnoj rekli - "slobodna tema". Manje više je po 100-ti put ponovljeno ono što znam, ali najjači utisak na mene je ostavila diskusija predsednika skupštinskog odbora za poljoprivredu Marijana Rističevića, inače člana vladajuće koalicije i državnog sekretara u Ministarstvu poljoprivrede Zorana Rajića.

Dakle, evo rasprave u originalu:

Rističević: Ona mera sa javnim skladištima i kompenzacionim fondom je nikakva.
Rajić: To je zahtevalo neke izmene.
Rističević: Ma ne bre, ona tamo vaša iz normative ne može da u normativu ugradi, ma nemate mogućnosti da ugradite kompenzacioni fond. Bez kompenzacionog fonda nemate javnih skladišta! Zato su vam nestala javna skladišta! Upozorili smo gospođu pre dve godine.
Rajić: Funkcionisnje kompenzacionog fonda je u pravnom vakuumu.
Rističević: PRAVNOM VAKUMU!!! Ma otpustite je bre više il nek sredi to već!
Rajić: To mora da se ispravi.
Rističević: Ko će to da ispravi?
Rajić: Pa predlog je s naše strane ... znate već proceduru, ali da pređem na stočarstvo. Određene mere koje sprovodimo daju različite efekte u različitim delovima Srbije. U pojedinim delovima Srbije imamo povećanje stočnog fonda u drugima ne.
Rističević: Trebalo je da izbrišete ove virtuelne koji se vuku 10 godina. Ja sam našao tamo bikove stare 10 godina. Maltene punoletne. Ko drži bika 10 godina?!?!?
Rajić: Dobro. Dešava se.
Rističević: MA MORATE MENJATI SISTEM! Izvinite što vas prekidam. Morate menjati sistem u Upravi za veterinu. Da znamo koliko imamo grla posebno krupne stoke. Ja kad prodam govedo onaj koji ga ne prijavi tamo, ne mogu da ga odjavim. Onda on ostane na mom imenu i imam niz komplikacija s Upravom za agrarna plaćanja. Kada mi nađu to grlo koje nije odjavljeno. Morate sistem dovesti u red da ja kada prodam to grlo, da sam ga automatski odjavio. Onaj ko ga je kupio odgovara što ga nije prijavio. A dok ga on ne prijavi ja ne mogu da ga odjavim. On ga proda na Kosovo, ja ne mogu da ga odjavim, i to ostaje u sistemu. I pri proveri stočari odu u pasivan status. To je prava tragedija. Tvrdim da imamo 10% tih grla već 7-8 godina. Ovi iz Uprave za veterinu, menjaju se već tri-četiri direktora nikako da se zavede red. Kad ja prodam, meni se briše. Onaj ko je kupio, njemu se piše. Ako ga on prošvercuje, on odgovara, al mora da se izbriše iz registra.
Rajić: Pa mora. Ali svi u lancu moraju biti registrovani.
Rističević: MA ŠTA U LANCU, BRE! Onda ovi veterinari na terenu, što sprovode ... naplate program mera. Naplate po registru. Uzmu samo ispišu i naplate celokupan program mera. I to se u budžetu potroši 10% više novca nego što bi se trošilo da se taj registar dovede u red.
Rajić: To je tačno.

Vlada treba da vlada, a ne da kritikuje

I šta sad? Kibiceri mogu samo da pozdrave ovo "postrojavanje". "Ali mu je sasuo", rekli bi neki. Ali da ukrstimo činjenice. Rističević je član vladajuće koalicije od 2012. Dakle, prijatelju, četiri godine si u vlasti. Zašto vladaš? Da bi tebi ili narodu bilo bolje? Dobro si uočio odakle duva promaja. Onda ispravljaj to. Nemoj samo biti kritizer. I za kraj, kada nešto dobro uradiš bićemo prvi da to pohvalimo.

Foto: facebook/Marijan Rističević


Tagovi

Marijan Rističević Poljoprivreda Odobor Vlast Kompenzacioni fond Zoran Rajić Stočarstvo


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."