Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Novosadski sajam
  • 17.05.2019. 18:00

Bolji sajam od lanjskog (koji je bio bolji od preklanjskog)

To kažu dva eminentna "novinarska pera". A vi proverite da li ste "na toj liniji".

Foto: Agroklub
  • 230
  • 66
  • 1

Znaju seljaci u užičkom kraju za mladu rakiju da kažu da je "drska", a za onu koja je odstajala u buretu - da se "smirila". Kada je reč o oceni Poljoprivrednog sajma koji danas zatvara kapije za posetioce, trebalo bi biti vrlo obazriv. Zna se koliko je energije utrošeno da se organizuje jedna ovako impozantna priredba. Zato je potrebno dobro odmeriti svaku reč.

Mlađi novinari znaju ponekad da ishitreno ocene različite događaje, da se zadrže na detaljima i da često ne vide "širu sliku". Dakle, ovaj put prednost je data "smirenim" u odnosu na "drske".

Šalu na stranu, pred vama su dve ocene sajma eminentnih novinarskih veličina koji na Poljoprivredni sajam dolaze decenijama.

Drinić: Vlada da čuje poruke iz Master centra

Božidar Drinić, urednik je časopisa "Agrar" iz Zrenjanina. Bio je rado slušan više decenija na Radio Zrenjaninu, a poslednjih godina sve više radi na povezivanju agrobiznismena i predstavnika zadružnih sektora Srbije i Slovenije. O ovogodišnjem Sajmu veli:

"Ovogodišnji, 86. međunarodni poljoprivredni sajam trebalo bi da dobije mnogo više od same prelazne ocene. Kada kažem prelazna ocena mislim na onaj deo prehrambeno-prerađivačke industrije. Šteta je što više nema zemljoradničkih zadruga i pojedinaca koji čuvaju naše selo i poljoprivrednu proizvodnju", rekao je Drinić

Stručno-naučni deo je kako je rekao za svaku pohvalu. "Brojne tribine, savetovanja, simpozijumi, skupovi, sastanci upriličeni su u Master centru. Eminentni stručnjaci su govorili vrlo argumentovano o stanju u sektoru poljoprivrede. Na diskusijama su se čula vrlo kreativna rešenje koje bi Vlada trebalo da usvoji." 

Božidar Drinić i Živan Lazić (Foto: Đorđe Simović) 

Lazić: Prehrambeni sektor se vraća na Sajam

Živan Lazić je samo prvih nekoliko godina radio u dnevnim novinama, novosadskom Dnevniku i beogradskoj Politici, najviše kao sportski novinar. Potom je otišao u nekada veoma popularni sportski nedeljnik Tempo. Uporedo je sarađivao sa omladinskim glasilima ljubljanskom Mladinom i sarajevskim Našim danima, a kratko vreme i u Glasu Slavonije. Posle kraćeg izleta van medija, početkom 2000-tih vraća se prvoj ljubavi i piše za Ekonomist, potom Blic, Novac, NIN, a sada najviše na portalu 021.rs. Sve vreme uporedo sarađuje u Republici i još nekim medijima.

"Sajam je odskočio u odnosu na predhodne. Ima dobru ponudu. Ima dosta izlagača koji se bave najmodernijim segmentom poljoprivrede tzv. digitalnom poljoprivredom. Predstavljena su inovativna rešenja u poboljšanju primarne poljoprivredne proizvodnje. Prateći program, predavanja, savetovanja, promocije su izvanredni. Oni zapravo odvajaju Sajam od vašara. Dakle, ove godine ponuda je korisna i vrlo stručna", rekao je Lazić. 

Možda bi Sajam kako je dalje rekao u okviru godišnjih aktivnosti mogao da osmisli jedan agrarni edukativni centar. "Pohvalio bih povratak prehrambenog sektora na Sajam. I naravno Dan voćara. To je, na neki način, naslednik jesenjeg Sajma. Savetovao bih da Sajam ponudi nove priredbe koje bi bile posvećene prehrambenom sektoru." 

A sad, zvanično: 140.000 posetilaca na ovogodišnjoj smotri agrara 

Tradicija je da se poslednjeg dana Poljoprivrednog sajma novinarima obrate zvaničnici Novosadskog sajma kao i sponzori i darodavci. Tada se sumiraju rezultati manifestacije. Iako je sem prvog dana, sve vreme Poljoprivrednog sajma bilo neuobičajeno hladno vreme, često praćeno kišom, direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković zadovoljan je ovogodišnjom posetom kao i poslovnim dogovorima.

"Oko 140.000 posetilaca je videlo ovogodišnji sajam. Imali smo više izlagača, 1.518. Takođe izuzetan B2B susret. Oko 180 ljudi je bilo iz 18 zemalja. Preko 300 poslovnih sastanaka je održano. Ministarstvo poljoprivrede je pomoglo u stočarskom delu. Ne treba zaboraviti ni Dan voćara. Imali smo i niz premijera", rekao je Cvetković. 

Velika je bila i diplomatska aktivnost. "Mehanizatori su za ovih sedam dana zaključili ugovora vrednih 20 miliona evra što čini petinu biznisa u toj oblasti na teritoriji Srbije. Izazov će biti da sledeće godine napravimo veći Sajam od ovogodišnjeg.

Prateći program u Master centru Novosadskog sajma bio sadržajniji nego lanjski

Prema mišljenju potpisnika ovih redova ovogodišnji Poljoprivredni sajam svakako je opravdao epitet najveće agrarne manifestacije u jugostočnoj Evropi. Impozantna je bila izložba poljoprivredne mehanizacije i opreme, uspešnija je bila stočarska izložba, dok je prateći program u Master centru Novosadskog sajma bio sadržajniji nego lanjski.

Da bi Sajam sledeće godine bio bolji već sada bi organizatori o njemu trebalo da počnu da razmišljaju. Da oslušnu potreba kako izlagača tako i posetilaca. Da porade na tome da se posetioci lakše snađu na Sajmu i pronađu potencijalne partnere. Da omoguće da posetioci mogu preko mobilne platforme da zakažu sastanak na štandu. Tako bi bilo lakše i domaćinima da se pripreme. Na kraju, valjalo bi pripremiti jednu eksluzivnu premijeru, sve sa crvenim tepihom, stroboskopima i suvim ledom. Glamur nikada nije bio na odmet. 


Tagovi

Poljoprivredni sajam Novosadski sajam Mehanizacija Izložba stoke Slobodan Cvetković Živan Lazić Božidar Drinić


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]