Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenski tempirana hapšenja
  • 28.12.2015. 09:00

Bivši čelnici ministarstva, privremeno, iza brave?

Optužnica - hapšenje - suđenje - sankcija (čitaj robija). To je normalan sled događaja za teška krivična dela. Ne treba biti vrhunski intelektualac pa primetiti da se kod nas oni koji se bave time mogu pohvaliti uspešnošću u svakom slučaju od 2/3 ili 3/4, ali nikako i epilogom. Za sad.

Foto: wisegeek.com
  • 1.263
  • 657
  • 0

Stariji se sećaju, a još živi akteri bi mogli da potvrde, kako je pre četiri decenije, i više, kada bi tada neprikosnoveni J.B.Tito dolazio u neku varoš policija, tadašnja milicija, preventivno hapsila osobe koje nisu blagonaklono gledale na tadašnji režim. Uhapsi, drži i pusti. Bez objašnjenja. I tako svaki put. Vremena su se promenila. Nema ni Broza, a sada izdaju i neki papir onima koje drže "iza brave".

Sve je isto, samo njega nema

Tako bi mogao pomisliti neki Amerikanac sa srednjeg zapada na proputovanju kroz Srbiju na osnovu činjenice da je za godinu-dve-tri uhapšeno 97 osoba, zatim, da je na desetine optužnica protiv njih podignuto pa odbačeno, a donete su samo četiri presude, i to sve oslobađajuće. Naravno, reč je o članovima DS. Ne mislim da su pomenuti cvećke, ali je prosto neverovatno da ni jedan postupak nije dobio epilog koji su priželjkivali oni koji su podizali optužnice. Mogućih odgovora ima više. Prvi je da imamo potpuno nesposobne tužioce, drugi je da je sud potpuno korumpiran pa da "viđene" krivce oslobađa, a možda je odgovor nešto treće. Svojevremeno su mi drugari sa diplomom Pravnog fakulteta, bilo da su pravnici ili advokati govorili o "čvrstim momcima s asvalta". Od trojice uhvaćenih u krivičnim delima, jedan je procesiuiran, a dvojica su "stavljana u fioke" da bi nedugo zatim počela da rade, što bi rekao Ilija Čvorović u "Balkanskom špijunu" - "za naše". Prvo sitnije poslove, a kada bi se dokazali, prelazili su na likvidaciju političke emigracije, pa sve do vodstva paravojnih formacija 90-tih.

Vremena se, kao što rekoh, promenila. Niko od ovih što su hapšeni ne očekuje da se bave tim poslom, ali možda je namera bila samo da se njihovo privođenje iskoristi u političke odnosno predizborne svrhe i potom, po onoj narodnoj biva - pojeo vuk magarca. Uz sve to treba dodati i vremensko "tempiranje" cele akcije.

Hapšenja zarad "promene fokusa"

U momentu kada su oslobođeni Stanko Subotić Cane, Mihalj Kertes, a pri tome imate konstantne proteste poljoprivrednika protiv Zakona o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu kao i Mreže za restituciju protiv tog i Zakona o zadrugama vladajućoj garnituri je trebao političko-marketinško-medijski trijumf. Vikend pred nesumnjivo burnu sednicu parlamenta na kojoj će se raspravljati o amandmanima o spornom Zakonu ova hapšenja su dobrodošla. U prilog činjenici da će biti burno ide i izjava pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Branislava Bogoroškog koji je rekao da na Odboru za poljoprivredu Skupštine Srbije nisu prihvaćeni amandmani vojvođanske skupštine, već da su samo neka rešenja ugrađena u amandmane poslanika većine.

Istražuju se radnje Milosavljevića, Protića, Jeličića, Sudžuma i drugih

Sa druge strane, za svaku vladu je donošenje budžeta možda i najvažnije pitanje. Činjenica je da je pred usvajanje pokrajinskog, najavljenog za utorak, uhapšen Zoran Radoman, pokrajinski sekretar za finansije. On se tereti da je kao nekadašnji direktor regionalnog centra poreske uprave u Novom Sadu bio deo grupe koja je učestvovala u malverzacijama sa konverzijom poljoprivrednog zemljišta. "Perjanica" ove grupe je bivši ministar poljoprivrede Slobodan Milosavljević, a po tom pitanju se pominje i Dušan Protić, pomoćnik ministra. Privreden je i Zoran Jeličić, nekadašnji direktor Uprave za zemljište. Od nekadašnjih zaposlenih u ministarstvu uhapšen je i Dobrivoje Sudžum, pomoćnik ministara, ali on se tereti za malverzacije sa isplatom bespovratnog novca za subvencije u vrednosti od 120 miliona dinara.

Čime se Radoman zamerio?

Zoran Radoman
Zoran Radoman

Činjenica je da je u poslednjih mesec dana pokrajinski sekretar za finansije Zoran Radoman više puta ukazivao o uskraćivanju pokrajinske kase od strane republike. Prvo je 15. decembra sekretarijat objavio saopštenje u koje je izneto da ministar finansija Dušan Vujović obmanjuje javnost tvrdeći da će svota koja će se sliti u Pokrajinu naredne godine biti veća od osam odsto republičkog budzeta. Zatim da je Zakonom o budžetu Republike Srbije za 2016. godinu, mimo Ustava i zakona, budžetu Pokrajine pripisan novac u iznosu od preko 30 milijardi dinara za finansiranje republičke nadležnosti - zarada u osnovnom i srednjem obrazovanju i transferna sredstva opštinama i gradovima. Pored ovih sredstava, ministar je u svojoj izjavi budžetu Pokrajine po prvi put pripisao i vrednost rashoda od preko 15 milijardi dinara koji će biti izvršeni direktno iz budžeta Republike, preko različitih ministarstava, a odnose se na rashode za radove na teritoriji Vojvodine.

Radoman je bio precizan - sedam odsto poreskih prihoda budžeta Republike iznosi najmanje 58 milijardi dinara i toliko bi trebalo da iznose sredstva kojima AP Vojvodina raspolaže. Svako dodavanje transfernih sredstava je neosnovano, a naročito uračunavanje novca koja neće ni proći preko budžeta AP Vojvodine.

Već 18. decembra, sekretarijat za finansije je izdao saopštenje/analizu kojom upoređuje trošenje novca republičkih i pokrajinskih organa, uz tvrdnju da su javne finansije Republike Srbije - netrasparentne. Naime, Skupština Srbije izmenila je Zakon o budžetskom sistemu i omogućila povećanje budžetske rezerve. Na taj način, daje se mogućnost Vladi Srbije da odlučuje o potrošnji 25 milijardi dinara van parlamenta. Pokrajinci smatraju da to pokazuje da Vlada ne može da pokrije pojedine propuste, i da ne može da kontroliše nedomaćinsko ponašanje pojedinih ministarstava. Da ne zaboravimo da u Skupštini Srbije nije bilo rasprave o izvršenju budžeta Republike Srbije i završnog računa, pa javnost nije bila upoznata sa tim za čega je utrošen taj novac.

Šlag na tortu, ili ulje na vatru, kako se uzme, Radoman je stavio u četvrtak 24. decembra, rekavši: "Ukupna sredstva kojima ćemo raspolagati su dva posto budžeta Republike. Znači daleko smo od ustavne obaveze, kojom budžet Pokrajine treba da bude minimalno sedam posto budžeta Republike Srbije. A još smo dalje od mogućnosti i obaveze da tri sedmine budžeta upotrebimo za kapitalna ulaganja. Na žalost, ovo ni teoretski nije moguće".

Sprovoditi zakon - odmah i u potpunosti

U pregovorima/razgovorima/preporukama se sa briselske stane insistira na "vladavini prava". Ne bez razloga. Da su stvari uređene, ne bi bilo materijala za ovu kolumnu. Valjda smo svi saglasni sa tim da se zakon mora sprovoditi odmah i u potpunosti, bez obzira na to kada jeste ili nije "politički trenutak". Naravno, poštujući pretpostavku nevinosti, što često gledajući naše tv kanale i čitajući tabloide - nije slučaj. Pošto je tema ove priče Neverending story sigurno da će biti još "materijala" za kolumne slične ovoj.

Foto: wisegeek.com


Tagovi

Zoran Radoman Hapšenja Zemljište Krivična dela Presude Sednica parlamenta Protesti poljoprivrednika Skupština Srbije Slobodan Milosavljević Dušan Protić Zoran Jeličić Dobrivoje Sudžum Dušan Vujović


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."