Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Robert Hadžić
  • 03.12.2015. 09:20

Banka koja će investicijama spasiti agrar

Hrvatskoj poljoprivredi ne treba komercijalna, već investicijska banka.

  • 1.212
  • 262
  • 0

Hrvatska se od osamostaljenja prvi puta našla u situaciji da ni jedna politička opcija ne može samostalno formirati Vladu. Izbori su pokazali da je Hrvatska spremna za promjene. Na političkoj sceni pojavljuje se, za mnoge iznenađenje izbora - MOST. Za one koji su malo bolje osjetili kako narod diše, to se moglo očekivati.

MOST je na krilima svojih vjerodostojnih ljudi i zahtjevima za reformama došao u poziciju odlučivati u kojem pravcu će Hrvatska krenuti. Ono što je prije bilo nezamislivo, moralo se dogoditi. Sve tri strane moraju sjesti za stol i razgovarati o budućnosti zemlje, reformama i bolnim rezovima. To je dio političke kulture s kojom se prvi puta upoznajemo.

HDZ, SDP, MOST: Trebamo poljoprivrednu banku

Pod pritiskom javnosti i nekih političkih opcija da se pregovori što prije dovrše, jer u suprotnom ćemo doživjeti raspad sistema, nude se rješenja koja ništa suštinski ne mijenjaju, već zadržavaju status quo što se tiče odnosa prema poljoprivredi i njezinim potrebama za strukturnom promjenom. Neka od takvih su ponuđena i za poljoprivrednu banku. Sve tri strane, ako je vjerovati pregovorima, su se složile da je poljoprivredna banka potrebna. Istovremeno, sve tri strane nude rješenja kroz postojeće bankarske institucije. Ne nude ništa novoga što može dati vjetar u leđa i potaknuti razvoj hrvatske poljoprivrede i ruralnog prostora.

Središnja banka kreditno-štednih zadruga

HDZ nudi preobrazbu Hrvatske poštanske banke (HPB) u poljoprivrednu banku i postupno njeno pretvaranje u središnju banku kreditno-štednih zadruga i udruga. Podsjeća li Vas to na devedesete i ŠKZ? Sutla? Što s postojećim dioničarima? Kako postojeći kapital zamijeniti zadružnim? Ako takav koncept uopće ima osnove, koliko dugo će trajati postupak preobrazbe? MOST preuzima isti model, osim što bi tada proces preobrazbe trajao 10-ak godina jer bi HPB u potpunosti trebao prijeći u vlasništvo kreditnih zadruga. Pitanje je samo kojih kreditnih zadruga? Može li hrvatska poljoprivreda čekati 10 godina? Predlagači zaboravljaju da su te banke u uspješnim zemljama od svojeg osnivanja zadružne i nisu prolazile nikakve preobrazbe.

SDP nudi HBOR unutar kojeg bi se formirao poseban odjel koji bi pratio poljoprivredu. Pa i dosada su postojali posebni programi za poljoprivredu. Samo osnivanje odjela neće riješiti problem.

Bez analize i stručnih konzultacija?

Preobrazba postojeće komercijalne banke u investicijsku banku je preskup, predugačak, prekompliciran proces s neizvjesnim završetkom. Ocjena je gotovo svih bankarskih stručnjaka koji se bave ili su se bavili tom problematikom da je to i neizvedivo. HBOR je investicijska banka, ali nije usredotočena samo na poljoprivredu, već prati sveukupno gospodarstvo.

Nadalje, zabrinjava način na koji se predlažu ovako važna rješenja koja dugoročno određuju okvir funkcioniranja nekog sektora, u konkretnom slučaju poljoprivrede. Bez široko provedene rasprave, stručnih konzultacija, ekspertnih analiza neovisnih bankarskih i poljoprivrednih stručnjaka, poznavatelja funkcioniranja bankarskog sustava i svih ostalih relevantnih čimbenika poljoprivrede i ruralnog prostora, trasiraju se mogućnosti i cementira položaj hrvatske poljoprivrede. Istu pogrešku smo napravili u postupku kreiranja Programa ruralnog razvoja. Danas smo svjedoci neprimjerenih rješenja i udaljavanja od temeljnih principa i prioriteta EU koji se tiču ruralnog razvoja.

Ulaganje u investicije koje stvaraju novu vrijednost

Postoji li rješenje? Svi se slažu da je poljoprivreda od strateškog interesa. Dosada nažalost samo deklarativno. Sve tri strane u pregovorima su jedinstvene da treba pristupiti izradi Strategije razvoja poljoprivrede. Ako je tako, sada je pravi trenutak da napravimo strateški iskorak u financiranju. Hrvatskoj poljoprivredi je nužno potrebna potpuno nova samostalna Poljoprivredna banka osnovana od države temeljem posebnog Zakona o poljoprivrednoj banci izglasanog od Sabora. Bankom upravlja nezavisan i stručan kadar.

Nadzorni odbor čine predstavnici države kao vlasnika, nezavisni bankarski stručnjaci, predstavnici poljoprivrednih proizvođača i udruge civilnog društva s područja ruralnog razvoja i zaštite okoliša. Temeljna zadaća banke je financiranje poljoprivrede i ruralnog razvoja s kamatama od 0,5-1% za investicijska ulaganja i 2-3% za obrtna sredstva.

Takve uvjete ne može ponuditi ni jedna gore spomenuta banka, jer sredstva prikupljaju na tržištu kapitala, a dioničari ne bi ostvarivali prinos. Država može subvencionirati kamate, ali to zahtijeva budžetska sredstva i smatra se potporom poljoprivrednicima. Mnoge zemlje su slične banke od strateškog interesa osnivale primarnom emisijom centralnih banaka. Mnogi će na ovo odmah skočiti i reći da bi takva praksa mogla dovesti do vala inflacije. Ovdje se ne radi o ulaganju u potrošnju, nego u investicije koje stvaraju novu vrijednost. Što uostalom Mario Draghi radi s plasmanom milijardi eura iz Europske središnje banke?

Prodaja državnog zemljišta

Ali Hrvatska ima i drugu mogućnost. Hrvatska ima 1/3 ukupnog poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu. To je svrstava na sam vrh zemalja bivšeg istočnog bloka koje još imaju državno poljoprivredno zemljište (u Zapadnoj Europi nepoznat pojam). O prodaji državnog poljoprivrednog zemljišta postoji prilična suglasnost svih triju političkih opcija. Dapače, postoji bojazan da će ona nakon 2020. ionako završiti u rukama stranaca. Procjena je da se prodajom državnog poljoprivrednog zemljišta može prikupiti između 15-18 mlrd kuna. Ogroman kapital kojim se odmah može osnovati Poljoprivredna banka i pokrenuti infrastrukturni projekti (navodnjavanje i dr.), zapošljavnje i rast proizvodnje u poljoprivredi.

Što zaključiti? Sredstva, instrumenti i modeli postoje - tko će ih prihvatiti? Svi se kunu u reforme - hoćemo li ih usvojiti i početi provoditi? Sve je opet u rukama politike, a narod čeka ishod. Potom odlučuje, ostati ili otići.


Tagovi

Banke Investicija Poljoprivredna banka HDZ SDP MOST Izbori 2015 HBOR HPB


Autor

Robert Hadžić

Više [+]

Svestrani znalac u području voćarstva, EU fondova i ruralnog razvoja. U slobodno vrijeme bavi se gljivarenjem, ali i pisanjem u svrhu velikih promjena - na bolje.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić