Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pogled u prošlost
  • 10.04.2022. 13:30

Aprilski poslovi: Stoka na bačiju, setva kukuruza prema listovima bukve?

Stočari su se pripremali da izvedu stoku na bačiju (katun), a ratari pripremali kukuruz za setvu

Foto: Vedran Stapić
  • 251
  • 27
  • 0

Šta rade poljoprivrednici u aprilu?

Šta ne rade, mogao bi da bude kraći odgovor.

Za poljoprivredna domaćinstva uveliko je počela sezona velikog posla koji će trajati do kraja jeseni, ponekad i duže. Za poljoprivrednike davnih vremena važilo je isto, samo bez današnje tehnike i hemije. Prema "Narodnom učitelju" Vase Pelagića april je vreme kad se priprema kukuruz za sejanje, prevrće prošlogodišnje žito, a objekti opravljaju i zidaju.

Stiža ovaca i izvođenje stoke na ispašu

Stoka prelazi sa suve hrane na zelenu. Stočari se pripremaju za bačijanje - izvođenje stoke na visoka planinska staništa, gde će nesmetano da pase sveže bilje. Objekti u kojima su ovako, u prirodi, smešteni stočari i stoka zovu se bačija ili katun. Za stoku koja je ostajala "kod kuće" (tamo gde nema katuna) prelaz sa suve hrane na zelenu obavljan je postepeno, uvođenjem kupusne uljane repice, koja bi bila pokošena u ovo doba. Bila stoka na katunu ili blizu domaćinstva, Pelagić naglašava da se treba čuvati močvarnih terena, jer ovce mogu da dobiju metilj ili "brlju".

U aprilu se ovce prvi put šišaju (foto: V. Matić)

Krajem aprila počinje i striža ovaca, a muzne ovce se postriguju čim se ojagnje, radi higijene dojenja i kasnije muže. Priprema ovce za šišanje obavlja se tako što se 10 do 12 sati pre strige ne hrani. Ostrižena vuna se sortirala prema kvalitetu i tipu pošto se iz nje ukloni nečistoća.

Nema setve kukuruza pre Đurđevdana

Na njivi bi počinjala setva pasulja, tikava, krompira i stočne repe.

Pitanje: kad sejati kukuruz? - bilo je očigledno aktuelno i u Pelagićevo doba.

Po opštem uverenju, nema sejanja kukuruza pre Đurđevdana (6. maja), međutim, izgleda su nekadašnji poljoprivrednici, naročito kad je vreme bilo lepo, zasejavali i ranije. Pelagić beleži jedan običaj iz svog vremena, naime seljaci su po listovima bukve gledali kad treba sejati kukuruz: ako su donje grane olistale prve, onda će biti bolja pozna setva, a ako su gornje grane olistale pre donjih, onda treba sejati ranije. U drugoj polovini aprila seje se konoplja i lan. Livade se navodnjavaju, gde je potrebno. 

Strahujući da pozni mraz ne uništi rod, nekadašnji poljoprivrednici su dimili voćnjake i vinograde i obilno đubrili zemljište. Vinogradi su prekopani, izdanci zalomljeni, loza privezana za "tačke", a orezivanje završeno. U voćnjaku bi vlasnici i radnici sasekli grane promrzle tokom prošle zime, a izmrzle i nerodne voćke zamenili novim. 

Rasađivanje zeleni i okopavanje jagoda

U bašti (gradini) potrebno je rasadnice otkrivati kad je vreme dovoljno toplo, pleviti i čistiti. Vreme je za rasađivanje rane zeleni i okopavanje jagoda. Ako je dobra godina (odnosno ako su temperature prijatne) počinjalo je već prvo rojenje pčela. Dud lista, tako da ima hrane za svilene bube, a u ono doba proizvodnjom "sirove", domaće svile bavila su se mnoga poljoprivredna domaćinstva. Bilo je važno samo da bube budu dobro utopljene (od 20 do 25 stepeni celzijusovih) i da se redovno hrane. 

Da li zaboravljeni zanat - gajenje svilene bube treba to i da ostane?

Poljoprivrednici su u šumama započinjali letnju seču. Lipa i brest obarani su za guljenje like. Kod sečenja bukve i četinara važilo je pravilo da se prvo seče listopadno drveće, a tek zatim četinarsko. Bilo je takođe potrebno da se naseče dovoljno pruća od vrbe i rakite, za pletenje lesa, kotarica i košara. 


Tagovi

Radovi u aprilu Striža ovaca Stoka na ispaši Svilene bube Setva kukuruza


Autorka

Gordana Perunović Fijat

Više [+]

Diplomirana pravnica, novinarka, autorka tri romana i pesnikinja u ilegali. Sarađivala je sa redakcijama glasila Republika, Helsinška povelja i sa većim brojem portala. Posebno interesovanje pokazuje za život žena na selu. Vodi rubriku "Kikindski nostalgični život" za "Kikindske".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija-drvo gracioznih cvetova!