Pretraga postova
Ptičja gripa izbila u Mađarskoj - deseci tisuća peradi zaklano
Mađarska je prijavila izbijanje visokopatogenog virusa ptičje gripe H5N1 na pet farmi peradi, priopćio je u utorak Nacionalni ured za sigurnost prehrambenog lanca. Vlasti...
Suvremena vinarija Matić U istarskom trokutu Kaštelir , Višnjan , Vižinada smješteno je mnogo vinarija. Samo na području Višnjana njih čak 16 među kojima su Košeto, Prodan ,Poletti, Poleis, Aldo i Denis Bernobić a u Baškotima su Matići. Vin... Više [+]
Suvremena vinarija Matić
U istarskom trokutu Kaštelir , Višnjan , Vižinada smješteno je mnogo vinarija.
Samo na području Višnjana njih čak 16 među kojima su Košeto, Prodan ,Poletti, Poleis, Aldo i
Denis Bernobić a u Baškotima su Matići.
Vinogradarenjem i vinarenjem se obitelj bavi već šest generacija. Milenko je
zajedno sa svojim ocem Otaviom počeo buteljirati vina godine 1997. Do tada se vino
prodavalo u litarskim bocama i rinfuzi. Erik Matić je diplomirao na Agronomskom
fakultetu u Zagrebu prošle godine i sada zajedno sa ocem Milenkom udruženim
snagama idu u osvajanje vinskog tržišta. Erik je kao stipendist proveo četiri
mjeseca u Kaliforniji, prošao više vinarija a u najdubljem sjećanju mu je ostala
vinarija Merry Edvards ekološke orjentacije sa najsuvremenijim strojevima za
obradu. Sada ta iskustva zajedno sa ocem provodi u vlastitoj vinariji. Istra je
poznata po svojoj crvenici a uzgoj vinove loze daje odlične
rezultate na dovoljno mineralnim poljima i odličnoj nadmorskoj visini.
. Matići imaju svoja glavna polja Markovac (uz druge sorte tu je muškat
ruža i 75%muškata žutog), Rožino, Njive, Konfin i Vrh na visinama su od 275 do 290
metara. Vinarija ima pjenušac Apolon (80% glere i 20% malvazije), rose Eros
(85.ruže i 15% muškata žutog) , svježu malvaziju, Afroditu (malvazija odležana
godinu dana u drvu), chardonnay, merlot, teran, cabernet sauvignon i uskoro na tržištu cuvee
Dioniz (sastavljen od 5 sorti: merlot, cabernet sauvignon , game, borgonja i teran). Ukupno imaju
17.5 hektara od kojih je 10 malvazija, 1.5 ha chardonnaya, te po 1 ha ruže,
muškata žutog, merlota, terana i 0.75 cabernet sauvignona. Modernom mehanizacijom obrađuju
15 hektara starih nasada i 2.5 ha zasađenih 2021. (samo malvazija) a berbu
isključivo rade strojem. Matić je predočio prednosti takvog načina berbe.
Strojem koji visokom frekvencijom usisava bobe,peteljka i zeleno ostaju na trsu pa
jedan hektar uberu za nešto više od sata i u najkraćem mogućem
roku od dvadesetak minuta grožđe bude u podrumu na preradi. Bere se rano
ujutro prije izlaska sunca. Po svemu što se čulo na predstavljanju u Zagrebu u Češkom
domu na promotivnoj tribini "Vrijeme je ZA..."ovakav način berbe bez brojnih berača je efikasniji, brži i jeftiniji
Matići su na Vinistri dobili na desetke zlatnih i srebrnih medalja:
chardonnay je od 2008. četiri godine za redom bio zlatan i najbolje ocijenjeno vino
u ovoj kategoriji. Već 10 godina malvazija dobija zlato a 2019. i su se
pripetavali za šampionsko vino sa Marijanom Armanom a dvije godine kasnije sa
Bernobićem. Njihova odležana malvazija Afrodita iz 2019. je na IWC-u
2021.osvojila srebro sa najvećim brojem bodova te razine a na Decanteru 2022.
zlato sa velikih 95 bodova. Milenko je završio srednju poljoprivrednu školu u
Poreču i do kompletnog posvećivanja vinariji radio je u Agrolaguni.
Od osam vina koja se kušalo nazočni sommelieri posebno su opisali četiri.
Chardonnay 2023.13%alkohola i 5.7 g/L kiselina je slamnato žute boje sa zelenim nijansama,
kristalno bistro, intezivnog mirisa na bijelo voće (jabuka, vinogradarska breskva).elegantnog tijela sa puno mineralnosti sazrijevanjem će dobitidodatnu kvalitetu. Ovaj chardonnay je na velikoj zimskoj smotri u Gračišću osvojio zlato sa 86 bodova. Sommelier Lugarić gastronomski preporučuje carrpaccio od tune, pečenu škarpinu ili puretinu sa šparogama i pljukancima.
Malvazija Afrodita 2021 13.4 %alkohola i 6.4 g/L kiselina, perjanica je vinske kuće.Matić . Nakon fermentacije 10 do 15 dana vino odležava godinu dana u 500-litarskim bačvama od francuskog hrasta. Vino je zelenkasto žute boje , kristalno bistro intezivnog mirisa po cvjetno- voćnim aromama sa primjesama citrusa i tropskoga voća. Grožđe za ovo vino bere se sa položaja Rožino. Robusno je i kao takvo može biti dobar par uz mesna jela,istarski žgvacet, kozlića, vitello tonnato (hladna,narezana teletina) i biftek od boškarina.
Teran 2019 13% alkohola i 6.4 g/L kiseline je vodeća istarska crna sorta. Vino
koje sa umjerenom količinom šećera (ovdje je ostatak 1.9) i visokom kiselinom 6.4
uz reducirani prinos može dati odlično dugotrajno vino. Darko Lugarić se prisjeća i
onih starih 15-estak godina. Rubinsko crvene boje (zečja krv) s
ljubičastim tonovima. Na nosu i u ustima osjeti se crno i crveno voće (višnja,
maline), miris duhana, papar, živi tanini... Elegantnog tijela, suh, pitak , visoke
kiseline sa svim karakteristikama sorte. U ovom vinu osjeća se utjecaj drva a
pomalo zbunjuje još uvijek visoka kiselina. Upravo to daje nadu da će ovo vino tek za koju godinu doživjeti vrhunac.
Muškat ruža 2023 11% alkohola i 5.8 g/L kiseline je vino Poreštine. Sortno prepoznatljivo, nježnih mirisa ruže, voće, malina.Ima ostatak šećera od 40 grama i time je postignut puni sklad , odnosno fini balans između šećera i kiseline. Lagane je tanične strukture i niskog alkohola. Ovo vino odlično pristaje uz slastice počevši od pince do kremastih i suhih kolača. Sorta je nastala na pokušalištu Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču još u vremenu Austro-Ugarske i dalje se širila u Italiju i u, Južni Tirol. Cvijet je jednospolan a kao oprašivači služe sorte toga kraja teran, hrvatica i borgonja.Zbog toga i osjetljivosti nije za očekivati dobar urod svake godine.
Pripremio: Tomislav Radić
Snimke: Marko Čolić
Prije nepunih 10 godina prvi smo započeli s provođenjem pokusa postrne soje u Hrvatskoj. Tada smo bili u potrazi za najboljom tehnologijom uzgoja, potom smo tražili najbolji sortiment, a danas s ponosom možemo reći da smo lideri u ovom podr... Više [+]
Prije nepunih 10 godina prvi smo započeli s provođenjem pokusa postrne soje u Hrvatskoj. Tada smo bili u potrazi za najboljom tehnologijom uzgoja, potom smo tražili najbolji sortiment, a danas s ponosom možemo reći da smo lideri u ovom području 💪.
Od nekoliko sorti koje preporučujemo za postrnu sjetvu, izdvajamo naš dobro poznati ⭐️LISSABON⭐️.
💡Lissabon je vrlo rana soja, 𝗱𝘂𝘇̌𝗶𝗻𝗲 𝘃𝗲𝗴𝗲𝘁𝗮𝗰𝗶𝗷𝗲 𝗼𝗱 𝗼𝗸𝗼 𝟭𝟬𝟬 𝗱𝗮𝗻𝗮, pogodna za sjetvu do 20. lipnja.
✅Dobro se grana te brzo zatvara međuredni prostor.
Poznat je po visokom i stabilnom prinosu te uz adekvatnu tehnologiju u postrnoj sjetvi ostvaruje prinose i do 3,5 t/ha.
Dvije žetve godišnje – zvuči primamljivo, zar ne? 😉
Ukoliko imate neke nedoumice oko tehnologije uzgoja postrne soje, pozovite nas i podijelit ćemo s vama našu tehnologiju :
https://www.axereal.hr/contact
Lovol 1304 snažan i jak sa maksimalnom udobnošću i efikasnošću! ✨ Zahvaljujući Perkinsonovom motoru od 130 KS i šestocilindričnom agregatu, Lovol 1304 je izuzetno ekonomičan i visokoefikasan traktor. Sinhronizovani menjač s 16 brzina napre... Više [+]
Lovol 1304 snažan i jak sa maksimalnom udobnošću i efikasnošću! ✨
Zahvaljujući Perkinsonovom motoru od 130 KS i šestocilindričnom agregatu, Lovol 1304 je izuzetno ekonomičan i visokoefikasan traktor.
Sinhronizovani menjač s 16 brzina napred i 8 nazad omogućava precizno upravljanje, dok hidraulično kočenje pruža sigurnost i kontrolu. Pneumatici od 14.9-26" napred i 18.4-38" pozadi garantuju stabilnost i efikasnost u svim uslovima.
NOVO - SanoLamb Complete Pellet 🐑 SanoLamb Complete Pellet davati od druge nedelje po volji kako bi se ubrzao razvoj buraga i pospešio rast i razvoj. Postepeno uvoditi u manjim količinama, a kasnije davati po volji ili prema načinu uzgoja... Više [+]
NOVO - SanoLamb Complete Pellet 🐑
SanoLamb Complete Pellet davati od druge nedelje po volji kako bi se ubrzao razvoj buraga i pospešio rast i razvoj. Postepeno uvoditi u manjim količinama, a kasnije davati po volji ili prema načinu uzgoja i željenom prirastu.
Osigurati pristup dovoljnoj količini sveže i čiste vode.
✅ Sadrži visoko probavljiv sojin protein i sačmu uljane repice za visok dnevni prirast.
✅ Kombinacije vitamina i elemenata za zdravu i otpornu jagnjad i jarad.
✅ Izvanredan ukus podstiče visok unos hrane.
✅ Vitamin E i selen jačaju imunološki sistem i podstiču rast.
✅ Cink i mangan podržavaju rast, ulaze u sastav enzima i aktiviraju njihovu funkciju.
✅ Gvožđe koje je značajno kao sastavni deo hemoglobina.
✅ Jod za funkciju štitne žlezde, a kobalt ima uticaj na metabolizam, rast životinja, sintezu krvi i funkciju enzima.
New Holland T6070 sa 10% popusta u martu 👇
New Holland T6070 je moćan u radu i lak za upravljanje. Reč je o savremenoj i jakoj mašini, visokog kvaliteta i performansi i odličnog odnosa snage i težine. Samo u martu...
Do visokog prinosa mleka dobrom genetikom i balansiranim obrocima
Sa tvrdnjom iz naslova možemo svi da se složimo, ali ne i na šta se konkretno misli. Farma goveda Delte agrara je dešifrovala ovu misteriju i našla pravi recep za 32 litr...
Čista voda i čista šuma - pridružite se akciji čišćenja obale Dunava
I ove godine Općina Draž i Hrvatske šume u suradnji s Hrvatskim vodama, Baranjskom čistoćom, MUP-om, Osnovnom školom Draž i brojnim lokalnim udrugama i volonterima organi...
Emir iz Visokog na pecanje ne ide bez supruge Senade! Ko je bolji ribolovac? Uskoro na AK 🎣