Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obrt Ajda
  • 21.07.2019. 12:00
  • Ličko-senjska, Mutilić

Znanje o lavandi stjecala u Provansi, Melanie Ajduković sad želi i vlastitu destileriju

Već tridesetak godina, Melanie Ajduković se kroz Obrt Ajda bavi izradom unikatnog nakita. Sad je ozbiljno zakoračila u uzgoj i preradu lavande, a i ponosna je vlasnica eko znaka.

Foto: arhiva Melanie Ajduković
  • 2.397
  • 371
  • 0

U selu Mutilić u Lici, 40-ak km južno od Nacionalnog parka Plitvička jezera, Melanie Ajduković u sklopu obrta Ajda bavi se uzgojem lavande i proizvodnjom nakita.

"Po struci sam zlatar, volim nakit i bavim se izradom unikatnog nakita već tridesetak godina. Vezano uz to, gajim interes za kristale, poludrago kamenje, eterična ulja i slično. Prije desetak godina završila sam edukaciju za proizvodnju i preradu ljekovitog bilja, a kako sam naslijedila komadić zemlje u Lici blizu Udbine, odlučila sam pokušati nešto novo u životu“, govori Melanie Ajduković i dodaje: "Tako je otprilike krenulo. Punu podršku našla sam u obitelji, posebno u Milki Rudić, koja je velikim djelom zaslužna za uspjeh cijele priče.“

Sapuni, svijeće, sol za kupanje i neke nove ideje

2016. godine otišli su u Provansu upotpuniti znanje o lavandi. Iste godine zasadili su prvih 2.000 sadnica prave lavande angustifolie i dokupili još zemlje. Sljedeće godine zasadili su novih 5.000 sadnica pa onda još 2.500. "Poljoprivredu smo upisali u obrt i krenuli u posao, no još uvijek samo s motikama, bez mehanizacije. Od prvog ulja koje smo destilirali iz usluge započeli smo i proizvodnju sapuna, svijeća, soli za kupanje, a imamo u planu još novih proizvoda“, kaže Melanie.

Želja nam je i da naši porizvodi promoviraju Liku, kaže Melanie

Imanje je smješteno na 600 m nadmorske visine što je za lavandu idealno. "Za sada smo jako zadovoljni, proizvode prodajemo na našem imanju i u trgovini u Rovinju. Dobili smo eko znak jer u potpunosti podržavamo zdrav život i biljke ničime ne tretiramo. U procesu je i dobivanje znaka Lika Quality. Želja nam je i cilj da naši proizvodi promoviraju Liku i da se prodaju u Lici“, dodaju.

Kreću nova ulaganja

Do sada su sva ulaganja financirali vlastitim sredstvima, a uskoro stiže pomoć i u vidu EU fondova: "Prijavili smo se na tip operacije 6.3.1. Programa ruralnog razvoja jer nam je za uspješan rad prvenstveno potrebna mehanizacija te smo nedavno potpisali i ugovor. Realizirali smo i kredit od HAMAG-a s obzirom da nam je cilj imati vlastitu destileriju, ističe Melanie Ajduković. Uz uzgoj lavande, voća, povrća i proizvodnju rakija, razvijaju i turističku djelatnost te se nadaju da će njihovo imanje postati nezaobilazna lička destinacija udaljena samo četrdesetak kilometara od Plitvičkih jezera.


Povezana biljna vrsta

Lavanda

Lavanda

Sinonim: lavandula, lavandl, lefendel | Engleski naziv: Lavender | Latinski naziv: Lavandula sp. (Miller)

Lavanda je vrlo omiljena ukrasna biljka, a sve se više uzgaja i plantažno. Nema velikih zahtijeva u pogledu kvalitete tla, uzgoj joj je vrlo ekonomičan, a može poslužiti i kao... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Obrt Ajda Melanie Ajduković Lavanda Uzgoj lavande Sapuni Svijeće Sol za kupanje


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo