Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zdravac
  • 26.06.2016. 10:30

Zdravac - biljka koja moć krije u jednostavnosti!

Iako jednostavnog izgleda, zbog ljekovitosti, ugodnog mirisa i prilagodljivosti različitim sredinama, zdravac je čest stanovnik naših vrtova.

  • 17.864
  • 154
  • 0

Zdravac je višegodišnja zeljasta biljka ugodnog mirisa. U narodu je poznata i kao: pitomi zdravac, ždralica, priboj, geranija, a latinski naziv je Geranium macrorrhizum.

Svojim imenom simbolizira zdravlje

Zdravac, jedno od omiljenih biljaka naših baka od davnina ima važnu ulogu u narodnoj tradiciji. Do danas je očuvan običaj da se zdravac dodaje vodi za ritualno jutarnje umivanje na Đurđevdan, jer prema verovanju, donosi dobro zdravlje tijekom cijele godine. Također, od zdravca se na isti praznik pletu i vjenčići. Ovaj simbol zdravlja često se može vidjeti pored ljekovitih izvora i u blizini crkava. Najrasprostranjeniji je u brdsko-planinskim predjelima kao samonikla biljka, ali se uspešno uzgaja i kao povrtna vrsta.

Skromni zahtjevi njege

Zdravac se može razvijati skoro na svakom zemljištu. Voli vlažna i polusejnovita mjesta, ali dobro će se prilagoditi, kako na sunčanim, tako i u sjenovitim dijelovima. Biljka dostiže visinu od 30 od 40 cm, stabljika je uspravna, a listovi su podijeljeni na krupne režnjeve, mirisni i meki. Cvjetovi su jednostavnog oblika, ružičasto-ljubičaste ili bele boje i oblikom podsjećaju na rodin kljun. Cvijet se sastoji od pet okruglastih latica. Cvjeta od sredine proljeća i u rano ljeto. Rizom (podzemno stablo) je dugačak, dobro razvijen i sočan. Razmnožava se sjemenom ili dijeljenjem grmova. Sadi se na razmaku od 40 do 50 cm. Može se uzgajati i u saksijama.

Ljekovita je cijela biljka

Zdravac u sebi sadrži: tanine, pektin, holin, flavonoide, fenole i eterična ulja. Narodna medicina mu pripisuje sposobnost oporavka i jačanja organizma. Čajni napitak je djelotvoran kod upale sluznice probavnih organa, proljeva i manjih oštećenja kože i sluznice. Zbog blagog antiseptičkog djelovanja koristi se za ispiranje usta i grla. Zdravac se upotrebljava i za liječenje bolesti crijeva životinja.

U ljekovite svrhe se može koristiti cijela biljka, ali je najljekovitiji rizom, u kojem se nalazi najveća koncentracija tanina. Rizom se vadi iz zemlje u rano proljeće, prije nego što se biljka počne razvijati ili u jesen, tijekom rujna i listopada i suši. Ljekovitim svojstvima se odlikuje i nadzemni dio biljke, koji se sakuplja i suši tijekom leta, dok je biljka još u cvatu. Međutim, zbog visokog sadržaja tanina, nužno je biti oprezan prilikom konzumiranja čaja od zdravca, jer može izazvati želučane tegobe i blaže trovanje organizma.

Svojstva koja posjeduje - ljekovitost i aromatičnost, osigurala su zdravcu ulogu i kozmetičkoj industriji.

Foto:bigstockphotos.com;jeans550


Tagovi

Ljekovitost Zdravac


Autorica

Dragana Milićević

Više [+]

Dragana Milićević, Zaječar

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jučer je u osječkom kinu Urania u sklopu aktivnosti centra Europe Direct Osijek održana informativna radionicu na temu dezinformacija i medijske pismenosti. O značaju ovih tema za današnja društva u uvodnom dijelu radionice govoriili su med... Više [+]