Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Neobične biljke
  • 07.11.2020. 12:00

Zasadite egzotično bilje u saksiji: đumbir, avokado ili bor?

Kroz ovaj tekst ćemo vam dati ideju kako da u kućnim uslovima zasadite biljke u saksijama i da od njih imate koristi, ali i ukras na terasi ili u prozorima.

Foto: Depositphotos/Alsy0112
  • 1.879
  • 52
  • 0

Bilo ko, bez obzira da li živi u stanu ili u kući sa dvorištem na selu, poželi da uzgaja neobične biljke u kućnim uslovima. Naročito one, koje su upotrebljive u ishrani ili pak lečenju. Takve biljke možete da uzgajate u saksijama, kao ukras na terasi ili u prozorima. 

Đumbir

Đumbir jedna od najlekovitijih i najviše upotrebljavanih biljaka u kulinarstvu. Međutim, njegova cena je vrlo visoka, pa vam otkrivamo kako da ga jednostavno uzgajate u saksiji. Od materijala vam je potreban koren đumbira koji podseća na ljudsku šaku, a njega možete nabaviti u prodavnici i saksija sa zemljom. 

Ukoliko želite da vam sadnja uspe, birajte svež i čvrst koren veličine desetak centimetara sa što više "pipaka". Ukoliko je moguće, kupite onaj čiji koren ima zelenkaste vrhove. 

Šta da zasadite na svojoj terasi, a da vam svi zavide

Sledeći korak je da odsečete i vrhove tih pipaka, ali da vodite računa da odsečeni komadi budu bar tri centimetra dugački i da imaju bar jedan zeleni pupoljak. Kako vam đumbir odnosno njegov koren ne bi istrulio, bilo bi poželjno da ga pre sadnje ostavite bar dva dana na suvom i toplom mestu kako bi se osušili rezovi. 

"Saksijski" đumbir sadite u jesen

Uzmite saksiju ili posudu koja je zapraminski bar dva puta šira od komada đumbira. Napunite je zemljom, najbolje onom kupovnom za cveće i stavite u saksiju jedan "štapić" đumbira sa izdankom nagore. Zakopajte od dva centimetra. U istu saksiju možete da stavite i nekoliko komada, ali vodite računa da ne bude baš zgusnuto.  Stručnjaci kažu da se đumbir u bašti sadi na proleće, dok ovaj je za ovaj u saksijama sadi u jesen.

Ova biljka mora da se zaliva redovno, čim vidite da se zemlja prosušila jer ona mora da bude stalno vlažna, ali ne i natopljena vodom da đumbir ne bi istrulio.

Đumbir nije zahtevan i ne treba mu puno svetla, ali mora da bude na toplom mestu. Optimalna temperatura za njegovo gajenje je blizu 25 stepeni, a nikako ga nemojte držati na temperaturi ispod deset stepeni.

Nekoliko nedelja posle sadnje počeće da niču izdanci. Zeleni izdanak đumbira može da naraste između 60 i 120 centimetara. Ostavite da izdanak raste od bar četiri, pet meseci i u tom periodu možete samo delimično iskopavati đumbir. Da bi potpuno sazreo, potrebno je osam do deset meseci i tada ga možete celog izvaditi iz zemlje.

Avokado

Još jedna egzotična bilja koja je poreklom iz Srednje odnosno Južne Amerike je idealna za sadnju u saksiji. Verovali ili ne, balkansko podneblje je veoma pogodno za uzgoj avokada, tako da ga i vi možete imati u svom domaćinstvu. 

"Ulica banane" u Jagodini - egzotična biljka popularna među komšijama

Reč je o biljci iz porodice lovora, a postoji blizu 80 različitih vrsta ove korisne biljke koja je sve češće zastupljena na našim trpezama. Plod je izuzetno zdrav, jer ima veoma visoku hranljivu vrednost, pun je zdravih masti i vitamina, a poznavaoci ove biljke kažu da je odličan u prevenciji od raka, srčanih bolesti i slabljenje vida.

Da biste ga zasadili u saksiji, najbolje je da uzmete onu najvećih dimenzija, potreban vam je nožić, četiri čačkalice i veća čaša ili tegla, zatim voda. Treba će vam naravno i zemlja za sadnju, kamenčići koji će pomoći oko drenaže. Prvenstveno ga presecite nožem da biste izvadili celu semenku iz ploda. Obavezno kraj semenke mora da bude okrenut ka vrhu ploda.

Kada ste to uradili zabodite sve četiri čačkalice u semenku, s tim da morate da vodite računa da one budu zabodene u istoj ravni. Sipajte vodu u staklenu posudu do vrha i postavite semenku na vrh tegle tako da stoji pri površini vode. Semenka ne sme da bude uronjena u vodu. Po potrebi dolivajte vodu. Posle nekoliko nedelja opna će se sama odvojiti, a semenka će pući. Semenka zatim nakon dva meseca pušta koren, a na mestu gde se razdvojila, počinju da rastu listići.

Uzgoj avokada postaje sve zanimljiviji hobi baštovanima (foto: Julijana El Omari)

U momentu kada izdanak izraste oko 15 cm, skratite ga za sedam i na taj način podstačete novi rast. Kada ponovo naraste do 15 centimetara premestite biljku u zemlju. Stavite sitno kamenje na dno saksije i posadite avokado u zemlju koja je bogata humusom. Ovoj biljci prija sunčeva svetlost, zato držite je blizu izvora sunčeve svetlosti. 

Redovno ga zalivajte, jer zemlja mora da bude vlažna, ali ne i natopljena. Ukoliko se desi da listovi požute, ne paničite, jer je to znak da ste biljku previse zalivali. Kako biste to sprečili, nemojte je nekoliko dana zalivati. Kako biljka napreduje, tako semenka slabi, a na kraju se osuši. Ukoliko imate bašticu možete je presaditi ili je stavite u veću saksiju. Presađivanje je najbolje uraditi od marta do juna, kako bi se izbegle niske temperature i smrzavanje.

Zimzeleno bilje

Da li znate da je potrebno minimum petnaestak godina da bor dosegne zrelost kako bi imao puno šišarki. Kada izrastu šišarke one se beru ručno i suše suncu da bi se iz njih vadile semenke - pinjoli. Naravno vi ne morate u saksiji da gajite četinare zbog njihovih semenki, ali one su idealne su za uzgoj jer im nije potrebno puno hranljivih sastojaka, a i korenje ostaje u saksiji.

Zašto tuja žuti i kako smanjiti štetu?

Prvo treba da nabavite šišarke, a sada je pravo vreme za to. Sve što treba da uradite jeste da stavite šišarku u saksiju, ali tako da je samo deo u zemlji. Zalivajte po malo svaki dan i već posle nekoliko dana primetićete grančice sa zelenim iglicama.

Međutim, portal gardeningknowhow ne piše toliko optimistično kad je u pitanju uzgoj bora iz šišarke posađene u saksiji, pa ističe na koji način i u kojim okolnostima bi taj uzgoj zaista bio moguć:

  • Skinite šišarku-dve bora sa drveta, stavite u papirnu kesu i to u toplu, provetrenu sobu. Protresite kesu na svakih nekoliko dana;
  • kada se šišarka dovoljno osuši, pustiće seme, koje potom treba staviti u plastičnu kesu i u zamrzivač na tri meseca. Takozvana statifikacija, odnosno čuvanje semana na poseban način, oponaša tri zimska meseca, koliko bi dugo u prirodnim uslovima seme bilo ispod borovih iglica:
  • nakon ova tri meseca, posadite seme u mešavinu treseta, malča od borovih kora, peska i saksijske zemlje sa obavezno odrađenom drenažom;
  • postavite saksiju na osvetljen deo i zalivajte da ne bude zemlja suva, ali ne ni previše natopljena vodom i
  • kad sadnica naraste do 20 cm, možete je presaditi na otvorenom.

Probajte različite načine i uverite se šta daje najbolje rezultate.


Tagovi

Neobične biljke Uzgoj đumbira Uzgoj avokada Uzgoj zimzelenog bilja Pinolji Zalivanje Uzgoj u saksiji


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko - vinogradarskog smera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Dobtinica nagrade za najbolju novinarku Dnevnika 2010. godine. Ljubitelj pasa.