Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Livak
  • 04.05.2018. 12:00

Započela berba bijelog gloga na OPG Livak, jedinoj takvoj plantaži u Hrvatskoj!

Na ideju da sade bijeli glog došli su tako što ga je dosta bilo u dijelu šumarka na imanju i u grmlju pokraj voćnjaka. Trebalo se iskrčiti, no poznavajući ljekovita svojstva biljke smatrali su kako bi bilo šteta takvu biljku krčiti i odlučili su svake godine saditi 30-40 biljki na dio travnjaka na imanju, kaže nam Predrag Livak.

Foto: OPG Livak
  • 4.166
  • 328
  • 2

Započela je berba na najvećoj plantaži bijelog gloga u Hrvatskoj. Najvećoj, kaže nam Predrag Livak, iz razloga što je za sada jedina kod nas. Plantaža bijelog gloga OPG-a Livak iz Kutjeva postoji šest godina, a na njoj su sada četiri velika i oko 300 manjih stabala. Na ideju da sade bijeli glog došli su tako što ga je dosta bilo u dijelu šumarka na imanju i u grmlju pokraj voćnjaka. 

"Trebalo se iskrčiti, no poznavajući ljekovita svojstva biljke smatrali smo kako bi bilo šteta takvu biljku krčiti i odlučili smo svake godine saditi 30-40 biljki na dio travnjaka na imanju", prisjeća se početaka napominjući da je bijeli glog zapravo grm, ali se može uzgojiti kao stablo.

Nema puno ulaganja, a može biti isplativo

"Ove godine ćemo cvijet i list ubrati s otprilike 30 stabala, a o količinama je teško trenutno govoriti jer se čaj prodaje kad se biljka potpuno osuši, a omjer svježe biljke i suhe je 10:1, znači od 10 kilograma svježe biljke dobije se kilogram suhe. Do sada smo ubirali male količine ploda, ali razmišljamo i o berbi plodova", otkriva nam poznati uzgajivač ljekovitog bilja navodeći da bijeli glog najčešće cvjeta oko 1. svibnja s tim da je ove godine ranije došao u rod i riječ je o jednoj od najboljih godine po pitanju uroda. 

Bijeli glog je blagotvoran za srce i krvožilni sustav

Zašto nema više uzgajivača bijelog gloga, nije im jasno jer nema puno ulaganja u njega, a može biti isplativo. Nije ga teško ni brati ali kako glog na sebi ima dosta trnja, treba biti pažljiv. Kao i većina samoniklog bilja, glog se bere po sunčanom vremenu i to točno kad procvjeta jer je ukus čaja bolji kad se uberu list i upravo procvjetao glog. 

"S obzirom da sve sadnice nisu posađene iste godine, i  s obzirom na starost pojedine biljke berba traje 4-5 dana", dodaje. 

Bijeli glog je, naglašava, jedinstven, koristan, zdrav, fini i umirujući čaj zagasito crvene boje u kojem podjednako uživate u okusu, boji i mirisu. Blagotvoran je kod visokog i niskog tlaka, dobar je za srce i krvožilni sustav. Inače, OPG Livak postoji od 2010. godine. Površina imanja je nešto veća od pola hektara (5.600 metara kvadratnih), a uz čajeve proizvode još hokkaido bundeve, i povrće i voće za vlastite proizvode koje uglavnom prodaju na sajmovima i raznim manifestacijama. Imaju i nekoliko stalnih kupaca u Zagrebu i Splitu, a njihovi čajevi se piju na otoku Mljetu i u Švicarskoj te Bosni i Hercegovini. U proizvodnji sudjeluje uža obitelj i prijatelji.

"Na radnom mjestu se susrećem općenito s biljkama pa i onim ljekovitim što me je zainteresiralo za ovu djelatnost. Ovaj posao nije zahtjevan, ali zahtijeva puno slobodnog vremena, ljubavi i strpljenja", kaže nam na upit otkud baš ta grana poljoprivrede. 

Plan je proširiti nasade za još 200 stabala 

OPG Livak često organizira posjete srednjoškolaca (i ne samo njih) te su održali predavanje na temu "Proizvodnja, marketing i distribucija poljoprivrednog proizvoda". Osim navedene teme održavaju i predavanje na temu "Prozvodnja prirodnih biljnih čajeva od samoniklog bilja", 5-6 puta godišnje. Obavezan dio svakog predavanja na kraju je sudjelovanje posjetitelja u starim igrama, vještinama i sportovima (gađanje kozlice, gađanje lukom i strijelom, gađanje praćkom, bacanje koplja u dalj, hokej na travi).

Kada su u pitanju poticaji, otkriva, nije im poznato postoje li poticaji u ovoj grani, a i nemaju namjeru sudjelovati u prijavi na neku od mjera ruralnog razvoja jer ima svoje mišljenje o pripremljenosti i marketingu tih mjera ("dovoljno je pogledati kako se reklamirala mjera za poticaj poljoprivrednika za leptire na imanju i eliminacijske faktore iz te mjere, prema kojoj u toj mjeri, procjenjujem, ne može sudjelovati 90% zainteresiranih").

Planovi OPG-a Livak su proširiti nasade za još 200 stabala. Uz glog, na OPG Livak uzgaja se i gospina trava, majčina dušica, stolisnik, menta te druge samonikle ljekovite biljke. 


Fotoprilog


Tagovi

OPG Livak Predrag Livak Bijeli glog Samoniklo bilje Kutjevo


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]