Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Začinsko bilje
  • 11.09.2012.

Začini na prozoru i u cvjetnim gredicama

Aromatično začinsko bilje

  • 3.733
  • 156
  • 0

Nastojeći poboljšati okus i miris svoje hrane, ljudi su joj od davnina dodavali listiće, korijenje, plodove ili sjemenke biljaka koje su najčešće nalazili u svom okolišu.

Neke od tih biljaka specifičnog mirisa ili okusa mogu se i danas naći na neobrađenim livadama, na kamenjarama ili uz rubove šuma u svim našim krajevima. Većina vrsta ovog aromatičnog bilja voli mnogo sunca i topline. Dovoljno je samo povremeno prošetati se izvan naseljenog mjesta i dobro otvoriti oči. Želimo li, primjerice, pripremiti riblju juhu, potražit ćemo lovor jer će ju pokoji lovorov list učiniti ukusnijom. Poneka jela od mesa s worcester umakom koji sadrži niz začinskih biljaka također će nam biti bolja, kao i razne salate začinjene umakom od jogurta pomiješanog sa sjeckanim aromatičnim biljem, majčinom dušicom, lukom vlascem, matičnjakom, ljupčacem, estragonom i svježim sjemenkama anisa.

Ipak, nećemo imati uvijek vremena odlaziti po začine u prirodu i stoga bi bilo dobro da oni koji imaju svoj vrt u njega presade ili posiju svoje omiljene začinske biljke. Većina ih je skromnih zahtjeva i najčešće uspijeva i na siromašnom zemljištu, te dobro podnosi i sušu. Stoga nam njihov uzgoj u vrtu ne bi trebao predstavljati problem. Valja ipak znati koje su biljke pogodnije za kamenjare, a koje vole nešto dublje vrtno tlo. No, ni njih ne treba saditi u previše plodno, dušikom bogato tlo, jer tada stvaraju bujnije stabljike, ali manje aromatičnih tvari pa i o tome treba voditi računa. I još nešto, neke jednogodišnje začinske biljke vole podosta topline pa ih treba prvo posijati u zaštićenom prostoru, a tek kasnije presaditi u vrt.

Bosiljak

Bosiljak, neizostavan začin u mediteranskoj kuhinji, jedna je od takvih biljaka. Može se sijati u cvjetne lonce, a zatim presaditi u vrt. Biljka se presađuje na razmak od 25 cm, a za površinu od jednog četvornog metra potrebno je 16 sadnica. Lišće bosiljka bere se prema potrebi i dodaje jelima od mesa, u razne umake ili salate.

Mažuran ili majoran naraste i do 50 cm, a uzgaja se zbog svog eteričnog ulja. Traži lagana tla s podosta humusa i sunčane položaje. Osjetljiv je na hladnoću pa je bolje prvo uzgojiti prijesadnice u toplom klijalištu. Ima sitno sjeme koje je prigodom sjetve dobro pomiješati s pijeskom. Sjeme se pokrije humusom u posve tankom sloju i tlo do nicanja sjemena stalno drži vlažnim. Sadi ga se na razmak od 20 cm. Treba ga redovito okopavati.

Timijan je višegodišnja, 20-ak cm visoka biljka jakog i ugodnog mirisa koja sadrži mnogo eteričnog ulja. Ne podnosi kisela tla. Voli mnogo sunca. Razmnožava se sjetvom ili dijeljenjem busena.

Medonosna metvica

Matičnjak ili pčelinja metvica začinska je, ali i ljekovita i medonosna biljka. Kao začin upotrebljavaju se listići koji intenzivno mirišu po limunu. Matičnjak voli lagano, humusno i nešto sušnije tlo. Može se razmnožavati sjemenom, ali i vegetativno, dijeljenjem busena. Sije se izravno na gredice ili presađuje na razmak od 25 do 30 cm. Ako se razmnožava diobom busena, najbolje na jesen, busen mora biti star bar 2 - 3 godine. Lišće se obično bere pred početak cvatnje, jer je tada najkvalitetnije, a može se upotrebljavati svježe ili sušeno kao dodatak raznim jelima ili se od njega kuha čaj.

Metvica ima više vrsta, no kao začin najpoznatija je paprena metvica, u upotrebi još od davnina. Njeno lišće sadrži mentol koji služi kao dodatak slasticama i nekim specijalnim pićima, a njime se mogu začiniti i pojedina jela ili salate. Najbolje uspijeva u laganim, umjereno vlažnim dobrim vrtnim tlima. Razmnožava se sjemenom ili dijeljenjem korijena. Sije se u proljeće, a može se i rasađivati na razmak od oko 30 cm. Razmnožavanje dijeljenjem korijena također je najbolje obaviti u jesen. Bere se prije cvatnje tako da se pokosi, a stabljika s listovima osuši na prozračnom i sjenovitom mjestu. Nakon prve košnje biljka opet potjera pa je se može kositi još jednom krajem ljeta.

Origano odbija štetnike

Origano ili mravinac je veliki ljubitelj svjetla i topline i ako je posađen na takvom položaju, tada sadrži više aromatičnih tvari, a i otporniji je i prema štetnicima. Ako ga posadimo u blizini kupusnjača ili krumpira, svojim mirisom odbija od njih štetnike. Voli humusno, a podnosi i slabo kiselo tlo, te neobrađeno tlo koje nije potrebno gnojiti. Sjeme valja ostaviti da prezimi na hladnom pa tek onda posijati jer inače će slabo nicati. Sije se rano u proljeće ili se razmnožava dijeljenjem busena i izdancima. Beru se grančice u cvatu i suše u hladovini.

Majčina dušica u kamenjaru

Majčina dušica traži humusom bogata, ali vapnom siromašna, više pjeskovita tla. Osobito voli rasti u pukotinama između kamenih ploča koje ponekad prekriva gusto poput saga. Stoga ju je najprikladnije saditi na kamenjare ili uz rub gredica s drugim začinskim biljem. Otporna je i na sušu i na hladnoću. Nije ju potebno gnojiti. Može se razmnožavati dijeljenjem biljaka ili sjemenom, a jednom posijana dalje se sama zasijava i održava. Beru se čitavi izboji kad je biljka u cvatu i suše u hladu. Dodaje se mnogim jelima kao što su varivo od leće, složenci od mesa i krumpira, nadjeveno povrće te razne salate i umaci.

Estragon voli razrahljena glinasta, ali humusom bogata tla. Stoga bi ga redovito trebalo prignojavati kompostom i kamenim brašnom. Najbolje mu odgovaraju vlažna i topla mjesta. Može se razmnožavati otkidanjem pokrajnjih izdanaka, po mogućnosti već ukorijenjenih, ali se može i sijati. Ako nikne pregusto, treba ga prorijediti te redovito zalijevati. Može se brati sve do prvih mrazova. Najbolje ga je upotrebljavati svježeg ili zamrznutog jer osušen gubi dio svoje arome.

Autor: M. BLAŽEVIĆ, dipl. ing. agr.


Povezana biljna vrsta

Bosiljak

Bosiljak

Sinonim: Bosilj, bazilika, bosiljak sarmaš, krupan bosiljak, bažulek | Engleski naziv: Basil | Latinski naziv: Ocimum basilicum L.

Bosiljak je biljka od davnina poznata kao začin. Smatra se da potječe iz Indije, a danas se najviše upotrebljava u Francuskoj i Italiji. To je jednogodišnja zeljasta biljka koja... Više [+]

Mažuran

Mažuran

Sinonim: Babina duša, majeran, majeron, majoran, majuran, mezurana, mirišljavak, samseg | Engleski naziv: Majoram | Latinski naziv: Origanum majorana L.

Mažuran se u umjerenoj klimi uzgaja kao jednogodišnja biljka, koja u toplijim, mediteranskim područjima može živjeti kao višegodišnja. Pripada porodici usnača (Lamiaceae... Više [+]

Timijan

Timijan

Sinonim: Manji sanseng, timljan, vrtni timijan, majčina dušica | Engleski naziv: Garden thyme | Latinski naziv: Thymus vulgaris L.

Timijan je sastojak mješavine čajeva protiv kašlja, a eterično ulje se primjenjuje kao antiseptik. Osušeni timijan koristi se kao začin. Samonikla vrsta T. serpyllum u našim... Više [+]

Metvica

Metvica

Sinonim: Menta, Nana | Engleski naziv: Mentha | Latinski naziv: Mentha sp.

Metvicu karakterizira ugodan miris mentola, a jedna je od najvažnijih ljekovitih biljaka za proizvodnju eteričnog ulja, lijekova i čajeva. Djeluje osvježavajuće i umirujuće i... Više [+]

Origano

Origano

Sinonim: Mravinac, divlji mažuran, mekulica, vranilova trava | Engleski naziv: Oregano | Latinski naziv: Origanum vulgare

Origano je višegodišnja, zeljasta biljka iz porodice usnača (Lamiaceae /Labiaceae). Budući da se radi o kulturi toplog podneblja, na našem je području najzastupljenija u području... Više [+]

Tagovi

Začinsko bilje Ljekovito bilje Uzgoj Sadnja Razmnožavanje Bosiljak Mažuran Timijan Matičnjak Metvica Origano Majčina dušica Estragon

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer