Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj ukrasnog bilja
  • 21.09.2014. 12:00

Za uspješan agrobiznis i zelenu dušu treba imati

Inženjerka Josipa nije u poslovnim problemima, ali najveću dividendu ubire u jutarnjem milovanju svojih ljepotica i ljepotana, a životni profit od učiteljice Prirode.

  • 766
  • 67
  • 0

Danas su rijetki agropoduzetnici koji mogu mirno spavati, pa veseli primjer nesuđene liječnice i veterinarke, a obrazovane i trendi agronomice i šumarice Josipe Petek-Mihalić, vlasnice Rasadnika Iva iz međimurskog Štefanca, koji proizvodi i prodaje ukrasno drveće i grmlje te ima prodajni centar i sve ostale robe za hortikulturu. Iako izrazito lijepo uređen, rasadnik ne bi bio neobičan u razvijenom svijetu, no kod nas je među svega nekoliko najvećih, a po njezi biljaka svakako perjanica među ozbiljnim proizvođačima.

Posjet rasadniku

Na netom održanom godišnjem okupljanju prijatelja bilja i kuće (dogodine bit, će to jubilarno 15. od osnutka) inženjerka s referencama znanstvenog magisterija, prediskustvom farmerice muznih krava, zaljubljenica u prirodu, koja joj nesebično vraća i kad ništa ne traži, na elegantnom skupu pomalo je otkrila i duševnu stranu biznisa.

Tako je rekla da silne hektare i kontejnerske prostore na kojima su biljke poredane u dvoredove poput vojnika i ona i tridesetak zaposlenika savladavaju prvenstveno zbog svojih zelenih ruku, prstiju ili duše - kako već tko kaže, bilo da se radi o kuglastom drveću, pokrivačima tla ili o vlastitom brendu, frikovima (čudacima) koji rade u tehnici sličnoj bonsaiju na dunjarici, tisi, drijenu, personificira ih dajući im imena (tužna žena, dobar život, perverzija itd).

Inženjerka Josipa nije u poslovnim problemima, ali najveću dividendu ubire u jutarnjem milovanju svojih ljepotica i ljepotana, a životni profit od učiteljice Prirode. To ilustrira pričom o šetnji ispod rodna drijena ili međimurskih dreneka: sve su bobice plodova jarko crvene, ali samo su neke u užitnoj zrelosti.


Tagovi

Ukrasno bilje Rasadnik Iva Štefanec Josipa Petek-Mihalić Agrobiznis Ukrasno drveće Priroda Zelena duša Iskustvo Obrazovanje


Autor

Rajko Polić

Više [+]

Novinar HND-a od 1973. Studirao filozofiju u Zagrebu, poljoprivredu u Križevcima, profesionalni novinar - reporter u Večernjem listu 30 godina, sudjelovao u pokretanju prvog specijaliziranog priloga Vrt

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]