Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 19.11.2017. 10:30

Vunaste uši? Suzbijte ih na prirodan način!

Vunaste uši su česti štetnici sobnih biljaka čije suzbijanje traje duže vremensko razdoblje.

Foto: Bigstockphoto/Sokolenko
  • 55.664
  • 378
  • 0

U zimskom periodu često se susrećemo s različitim štetnicima na sobnim biljkama i biljkama koje smo unijeli na prezimljavanje. Među brojnim štetnicima vunaste uši često prave probleme, posebno na orhidejama i kaktusima.

Vunaste uši se prepoznaju po karakterističnom izgledu, podsjećaju na male nakupine bijele vune, pamuka. Zahvaljujući takvom izgledu lako se uočavaju na dijelovima napadnute biljke.

Propadanje biljke

Štete pričinjavaju sisanjem biljnih sokova. Vunaste uši najradije napadaju i hrane se na mladim, nježnim biljnim dijelovima. Kao rezultat ishrane vunastih ušiju listovi postaju žuti i otpadaju. Pri napadu jakog intenziteta dolazi do opadanja cvjetova, pupoljaka, a na kraju dolazi do propadanja biljke.

Osim direktne štete koju pričinjava ishranom, vunasta uš zbog svoje voštane prevlake potiče razvoj gljivične plijesni.

Brzom širenju štetnika pogoduje polaganje velikog broja jajašaca i kratak ciklus razvoja. Ženke polažu između 200 i 600 jajašaca u skupinama koje prekriva voštanom prevlakom. Nakon dva tjedna iz jajašaca se razvijaju ličinke. Ovisno o uvjetima ciklus razvoja traje između jednog i dva mjeseca.

Razvoju vunastih ušiju pogoduju uvjeti u prostorijama s grijanjem gdje je niska vlažnost zraka. U takvim uvjetima vrlo brzo dolazi do prenamnoženja vunastih ušiju.

Suzbijanje vunastih ušiju

Zbog voštane prevlake ove uši su dobro zaštićene od djelovanja insekticida. Borba s njima je dugotrajna. Jedinke se zavlače u skrovite dijelove biljke odakle se teško mogu ukloniti (pazušci listova, uvijeni listovi, pupoljci).

Najbolja obrana od vunaste uši je preventiva. Provesti karantenu za nove biljke, sve biljke održavati i brinuti se o njima kako bi bile što zdravije i imale jak imunitet.

Kod kupovine biljaka izvršiti pregled na prisustvo ovog štetnika. Kupljene biljke ne držati u istoj prostoriji i blizu drugih biljaka kako bi se spriječilo širenje štetnika.

Kod slabog napada biljke se mogu polijevati toplom vodom kako bi se isprale uši ili se uklanjaju mehanički pomoću štapića za uši ili pincete. Pomaže i pranje vatom namočenom u alkohol. Nakon ovog tretmana biljku isprati vodom.

Za suzbijanje se mogu koristiti: kalijev sapun, insekticid od duhana, insekticid od češnjaka, neem, insekticid od češnjaka i čili paprike i druge pripravke.

Primjena eko pesticida daje rezultate, ali treba biti uporan i ponavljati tretmane.

Insekticid od duhana

10 opušaka potopite u 1,5l vode, ostaviti jedan do dva dana i procijedite. Ovako pripremljenim insekticidom poprskati biljku. Postupak se ponavlja nakon 7 do 10 dana.

Insekticid od češnjaka i čili paprike

Usitnjen češnjak i čili papriku prelijte s vodom i zagrijavajte. Ovaj čaj je najbolje pripremati uz otvoren prozor. Kada čaj proključa ostavite da se ohladi i procijedite. Za malu količinu je dovoljno uzeti jedan veći češanj češnjaka, jednu manju čili papričicu i preliti s 2dl vode. Ovisno o krupnoći češnjaka i čili paprike ohlađen čaj se razrijeđuje vodom. Tretiranje biljke ponoviti poslije 10 do 15 dana.

Pripravak od sapuna i alkohola

Na 1l vode dodati po jednu kašiku nekog eko sapuna i slabijeg alkohola. Ovim pripravkom isprat ćemo štetnika s biljke. Nakon tretmana biljku oprati pod vodom sobne temperature.

Ove mjere suzbijanja možete primjeniti i kod napada štitastih ušiju.

Foto: Bigstockphoto/Sokolenko


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]