Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sakupljanje bilja
  • 11.06.2022. 07:30

Vrijeme je za berbu i sušenje ljekovitog bilja - na što paziti?

Berbu treba obaviti po sunčanom danu, kada se digne rosa, a nikada biljke mokre poslije kiše ili od magle i rose

Foto: Depositphotos/ lzf
  • 2.808
  • 83
  • 0

Ako želite vlastite čajeve ljekovito bilje možete sami uzgajati ili ga sakupljati u prirodi što će vam omogućiti da se krećete, boravite na svježem zraku, ali i uživate u svježe ubranim biljkama.

Mjeseci lipanj i srpanj su idealni za branje raznog bilja: lipa, matičnjak, neven, majčina dušica, menta, vrijesak, smilje, kopar, mažuran, kadulja, origano, kantarion, bokvica, sljez, kopriva, kamilica, hajdučka trava, pelin, čičak i mnoge druge biljne vrste.

Pripremite se za berbu

Za berbu u vlastitom vrtu ili prirodi se potrebno pripremiti. Kada želimo brati divlje ljekovite biljke neophodno je prethodno se informirati naučiti prepoznavati vrste i kada se obavlja berba. Tijekom ljetnih mjeseci sakupljamo korijen, listove, nadzemni dio, pupoljke, cvjetove ili plodove.

Berbu treba obaviti po sunčanom danu, kada se digne rosa, a nikada biljke mokre poslije kiše ili od magle i rose. Pričekajte da tekućina s biljaka ispari. Koncentracija eteričnih ulja bit će najveća u kasnim jutarnjim satima. To će vam omogućiti bolje i brže sušenje. Berite zdrave biljke, ali i njih poslije berbe očistite od primjesa i odbacite oštećene listove.

Berbu obavite u kasnim jutarnjim satima (Foto: R. Vojnović)

Kako bi si olakšali posao, ponesite potreban alat (malu motičicu za korijen, škare, nož). Ubrano bilje stavljajte u platnene vrećice. U plastičnim vrećicama biljke će se upariti, a to je preduvjet da postanu crne tijekom sušenja i neupotrebljive. Biljke razvrstajte prema vrsti već prilikom berbe koristeći više vrećica. 

Nikada ne sakupljajte biljke koje rastu u blizini puteva i divljih deponija. Što dalje od puta biljke će biti čistije i manje zagađene. U vrtu gdje uzgajate ljekovito bilje za berbu nikako ne koristite pesticide i kemijska mineralna gnojiva. Također, ne berite biljke koje rastu u suvremenim voćnjacima koji se tretiraju pesticidima.

Prilikom branja čuvate biljke i prirodu. Ne uništavajte grmove višegodišnjih vrsta. Na jednom području ostavite bar 1/3 određene vrste koju berete kako bi joj dali šansu da se ondje održi.

Ne berite zaštićene vrste i biljke koje rastu u nacionalnim parkovima. Nešto treba ostaviti za budućnost i očuvanje okoliša. 

Sušenje ljekovitog bilja

Sušenje sakupljenog bilja se obavlja na zraku, u pećnici, dehidratoru ili suvremenim komorama. Male količine za osobnu upotrebu ne zahtijevaju kupovinu skupih sušara. Dovoljno je da se sušenje obavlja na sjenovitim i prozračnim mjestima, a biljke su vezane u manje snopiće ili se prostru po podlozi na koju smo položili čist papir ili stolnjake. Mogu se napraviti i posebni mrežasti okviri ili stolovi na kojima će se biljke najbrže osušiti. Snopiće je potrebno čvrsto uvezati kako tijekom sušenja ne bi došlo do ispadanja stabljika i objesiti ih naopačke.

Krajnje je vrijeme za branje lipe (Foto: M.C.Celić)

Kod sušenja na podlozi obavlja se preokretanje biljne mase svakih 12h, a proces traje od dva do tri dana.

Potrebno je spriječiti kontakt životinja s materijalom koji sušimo. To se prvenstveno odnosi na miševe, insekte, mačke i pse.

Sušenje u pećnici zahtijeva niže temperature. Tijekom sušenja povremeno kontrolrajte bilje, rastresite ga i okrenite. Ipak, temperaturu u pećnici ćete teško regulirati i najčešće je previsoka.

Bolji izbor je dehidrator na kome možemo podesiti temperaturu. Od velike pomoći će nam biti u kišnim sezonama kada nije moguće sušenje na zraku.


Tagovi

Ljekovito bilje Berba bilja Sušenje bilja


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]