Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vrba
  • 19.04.2021. 09:00

Vrba: Dekorativna, ali i ljekovita vrsta

Od davnina se koristi u narodnoj medicini, a danas je stvoreno puno varijeteta koji ukrašavaju dvorišta i parkove.

Foto: Depositphotos/claudiodivizia
  • 5.233
  • 144
  • 0

U svijetu postoji više od 350 različitih vrsta vrba koje se razlikuju po visini stabla, boji kore, listovima i zahtjevima za uzgoj. Od davnina koristi se u narodnoj medicini, a danas je stvoreno puno varijeteta koji ukrašavaju dvorišta i parkove.

Rastu na sjevernoj hemisferi dok su na južnoj rijetko prisutne. Prilično lako se međusobno križaju i zbog toga ih je dosta teško identificirati. Zbog te raznovrsnosti, imaju drugačije zahtjeve kada je u pitanju klima, kvaliteta tla, opskrbljenost vodom. Lako se razmnožavaju vegetativno i generativno, pa zato predstavljaju i simbol plodnosti, obnove i novog života. Istovremeno, žalosna vrba znak je tuge i smrti. Možemo reći da se s ovim drvetom rađamo, živimo, liječimo i umiremo.

Ljekovita bijela vrba cvjeta u travnju

U narodnoj medicini posebno je cijenjena bijela vrba (Salix alba). Njeno stablo je visoko do 30 m, a listovi kopljasti. Cvjeta krajem travnja i u svibnju. Tijekom proljeća se sakupljaju vrhovi mladih grančica i takozvane mace, a cijele se godine može sakupljati i kora sa stabla i grana. No, najkvalitetnija je kada se uzme u proljeće.

Guli se s mladih grana i suši u hladovini. Ovisno o njenoj debljini i uvjetima, sušenje traje 1-2 tjedana. Kada je osušena, reže se na sitnije komade i čuva u posudi na tamnom i suhom mjestu.

Treba napomenuti da se liječenje ovim drvetom može provesti samo u dogovoru s liječnikom. Upotreba pripravaka od vrbove kore ne preporučuje se trudnicama, astmatičarima, maloj djeci, osobama koje imaju čir na želucu, onima s alergijom na salicilnu kiselinu i osjetljivim probavnim sustavom.

Najčešće se upotrebljava kao čaj ili u obliku tinkture. Koristi se za jačanje organizma, detoksikaciju, čišćenje krvi, pomaže kod raznih upala, visoke temperature, hemoroida, dijareje, protiv bolova, nervoze, problema s kožom (osipi, manji čirevi) ili s osteoartritisom.

Vino od pupoljaka

Za pripremu vina od ove biljne vrste potrebno je 25 dag mladih vrhova i pupoljaka preliti sa 0,5 l vina i 0,5 l vode i ostaviti da stoji 16 sati. Poslije toga sve se kuha sat i 40 minuta na laganoj vatri. Tijekom dana se u gutljajima pije na svakih pola do jednog sata. Ukupna količina popijenog vina ne smije biti veća od dvije šalice.

Kora vrbe je i prirodni aspirin. Najdjelotvornija je kod one starije od tri godine. Kada se osuši možemo je samljeti u prah, koji pomaže kod kiseline u želucu. Potrebno je konzumirati prije obroka dva do tri grama otopljenog u vodi.

Atraktivan ukras u dvorištima i parkovima

Kao biljna dekoracija, vrlo su zanimljive. Za svaki prostor postoji odgovarajući varijetet. U našim parkovima česta je žalosna vrba (Salix babylonica). Posljednjih godina veoma je rasprostranjena i kovrčava koja popularnost duguje uvrnutim granama.

Argentinska vrba pogodna je za manja dvorišta i površine. To je stablo ili grm malih dimenzija, ali koje brzo raste. Može se uzgajati i u posudama na balkonima i terasama.

Magnoliju sadite udaljenu od drugih vrsta, u djelomičnoj sjeni

Švicarski varijetet se odlikuje sporim rastom. Grane su gusto raspoređene i tvore kompaktnu krošnju. Listovi imaju karakterističnu sivo - zelenu boju.

Popularne su još i lovor, srebrna, ljubičasta vrba i mnoge druge. Sve se one razliku po ljepoti listova, visini, boji kore. Njihova prednost je i što se lako održavaju.


Tagovi

Vrste vrba Bijela vrba Žalosna vrba Mlade grane Vrbova kora Vrbovo vino Čaj od vrbe Biljna dekoracija Ljubičasta vrba


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]