Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrasno bilje
  • 18.07.2018. 16:30

Vjenčasta rumenika - raskošna ružičasta nostalgija

Višegodišnja je trajnica, atraktivnih srebrnastih stabljika koje završavaju raskošnim nijansama ružičaste, svijetlo rozih ili bijelih cvjetova svakako zaslužuju pozornost i zbog svojeg jednostavnog uzgoja.

Foto: Pixabay/ulleo
  • 1.425
  • 27
  • 0

Vjenčasta rumenika (Lychnis coronaria) pripada porodici klinčića (Caryophyllaceae). Neki ju još nazivaju i metljika, božji cvijet, divojačka ružica, krunovina, krupak, kukolj divlji te kukolj pavjeničasti. Kojim god imenom bila poznata, vjenčasta rumenika jedna je od starinskog cvijeća koje se i dandanas može vidjeti u vrtovima. Višegodišnja je trajnica, atraktivnih srebrnastih stabljika koje završavaju raskošnim nijansama ružičaste, svijetlo rozih ili bijelih cvjetova svakako zaslužuju pozornost i zbog svojeg jednostavnog uzgoja.

Uzgaja se u dekorativne svrhe, najviše zbog obilnih cvjetova koji cvatu krajem proljeća do kraja ljeta. Njezini listovi ostaju na biljci i tijekom zime. Postiže visinu između 45 i 60 cm, a širinu oko 45 cm (ponekad i više). Cvjetovi su u promjeru oko 3 cm. Kako bi se spriječilo samosijanje, potrebno je odstraniti glavice sa sjemenom.

Ne voli mijenjanje mjesta 

Sije se u jesen ili u proljeće, par tjedana prije zadnjeg mraza. Razlog tomu je to što sjemenke trebaju biti izložene niskim temperaturama prije klijanja. Za klijanje je potrebna svjetlost, pa se sjemenke siju po površini tla. Kako bi se sjemenke bolje rasporedile, mješaju se s pijeskom ili finim tresetom. Ako je potrebno prorjeđivanje, to se može provesti kada su biljke dovoljno velike. Presađene biljke potrebno je zalijevati nekoliko tjedana nakon presađivanja. Vjenčasta rumenika ne voli mijenjanje mjesta.   

Uspijeva na sunčanom ili polusjenovitom mjestu i zahtjeva dobro drenirano, srednjeteško tlo. Iako preferira vlažnije tlo, može podnijeti i siromašna, suha tla, ali dobre drenaže. Na sušim tlima, njezini su intezivnije srebrne boje. Ako se u vrtu nalazi vjenčasta rumenika bijele boje, potrebno ju je udaljiti od ružičaste, kako ne bi došlo do miješanja genetskog materijala. U suprutnom, prevladat će bijeli cvjetovi.

Idealna i kao rezano cvijeće 

Ne zahtjeva brigu oko održavanja te nije sklona napadu od štenika.

Vjenčasta rumenika daje odličan kontrast žutom cvijeću, te se izuzetno lijepo uklapa u cjelinu s rozim, ljubičastim, lila i plavim cvjetnim vrstama. Srebrni listovi smanjuju intenzitet ljubičaste boje cvjetova, te daju konstrast biljkama tamnozelenih ili ljubičastih listova. Može se kombinirati s petunijama i malim zimzelenom kod jednogodišnjeg uzgoja. Ako je rumenika zasebna biljka, može poslužiti kao označavanje granice vrta dok će skupina biljaka označavati granični pojas svojom suptilnom bojom cvjetova.

Vjenčasta je rumenika idealna za vaze kao rezano cvijeće.


Tagovi

Starinsko cvijeće Vjenčasta rumenika Jednostavan uzgoj


Autorica

Martina Režek

Više [+]

Magistra inženjerka hortikulture Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu s ciljem usavršavanja na području znanosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]