Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Maslačak
  • 09.04.2023. 07:30

Vino od maslačka za bolji san - evo recepta

Postupkom fermentacije od cvjetova maslačka možemo pripremiti vino s cvjetnim okusom

Foto: Ranka Vojnović
  • 3.193
  • 204
  • 0

Cvjetovi maslačka su cijenjeni u gastronomiji i narodnoj medicini. Postoje brojni recepti za pripremu džema, marmelade, sirupa, likera, melema, ali se može pripremiti i vino karakteristične arome. Ovaj napitak je cijenjen kao ljekovit, ali se ne preporučuje dnevni unos veći od 150 g. Konzumacija normalizira krvni tlak i smanjuje rizik od srčanih bolesti, smiruje i otklanja nesanicu. Savjetujte se sa svojim liječnikom, ako imate zdravstvene tegobe.

Berba cvjetova se obavlja ujutro kada se tek otvore, a vrijeme treba biti sunčano. Ne berite ih poslije kiše, jer nemaju dovoljno nektara. Birajte lokacije koje su udaljene od prometnica i drugih onečišćenja.

Priprema vina

Za pripremu prvo operite i sterilizirajte sve posude upotrebom vrele vode i zatim pustite da se osuše.

Teglu od 1,5 l napunite cvjetovima maslačka. Trebat će vam 4 l vode, 1,5 kg šećera, dva veća limuna ili 10 do 12 g limunske kiseline, jedna naranča, do 4 grančice svježe mente i do 150 g neopranih grožđica.

Odvojite latice od cvjetne lože, jer ona može dati gorčinu. Najbrže ćete to obaviti da jednostavno nožem odrežete donji, zeleni dio cvijeta. Stavite ih u lonac, prekrijete vodom, poklopite i ostavite 24 h. Nakon toga sadržaj procijedite kroz gazu. Na kraju sadržaj gaze, latice, dobro stisnite rukama i iscijedite.

Maslačak berite na čistim livadama, udaljenim od prometnica (Foto: Depositphotos/igorr1)

Limune dobro operite i posušite. Koricu tanko ogulite da ne zahvatite bijeli dio. Iscijedite sok od limuna i naranče. Koricu i sok dodajte u procijeđenu tekućinu, kao i 0,5 kg šećera, mentu i grožđice. Dobro promiješajte da se šećer otopi i prekrijte gazom. Posudu čuvajte dva do tri dana na tamnom mjestu sobne temperature. Pojavit će se prvi znakovi fermentacije i tada dodajte još pola kilograma šećera i promiješajte. Ponovo procijedite kako bi odstranili koricu, grančice mente i grožđice. Na otvor tegle postavite čistu i opranu gumenu rukavicu kojoj ste izbušili rupicu na jednom prstu kako bi izašao stvoreni plin. Ako vam se učini da slabo fermentira dodajte 20 do 30 g šećera, promiješajte i čuvajte u tamnoj prostoriji na temperaturi do 25ºC. Nakon pet do šest dana dodaje se još 250 g šećera kojeg prethodno otopimo u malo mošta i sve ulijemo u lonac ili još bolje u nekoliko većih staklenih tegli. Poslije pet dana dodaje se još 250 g šećera na isti način.

Fermentacija traje od 25 dana do dva mjeseca i na nju djeluje temperatura, prisustvo kvasca, nektar iz maslačka. Kada vidite da se na dnu izdvojio sloj taloga, gumena rukavica se ispuhala, a vino postalo svjetlije možete ga procijediti.

Možete mu dodati i alkohol

U slučaju da fermentacija traje duže od 50 dana potrebno je sadržaj procijediti u drugi čisti i dezinficiran lonac i ostaviti da fermetira pod rukavicom. Predugo stajanje na talogu daje gorak okus vinu.

U gotovo i procijeđeno vino možete dodati 2 do 12 posto alkohola u odnosu na zapreminu vina ili dodati šećer po ukusu. Alkohol će neutralizirati karakterističan cvjetni miris. Vino se pakira u tegle do vrha, jer je poželjno da nema kontakt sa kisikom, dobro zatvori i ostavlja se da dozrijeva sljedećih četiri do šest mjeseci na tamnom mjestu gdje je temperatura između 6 i 16ºC. U slučaju da ste dodali šećer na bocu stavite gumenu rukavicu i dobro je privežite. Tako ostavite sljedećih sedam do deset dana.

Maslačak - zaštitnik bilja, gnojivo i lijek!

Jednom mjesečno profiltrirajte vino kako bi ga oslobodili taloga. Nakon odležavanja vino se flašira i hermetički zatvori. Može se čuvati do dvije godine u hladnjaku ili hladnijoj prostoriji.


Povezana biljna vrsta

Maslačak

Maslačak

Sinonim: Ljekoviti maslačak, gorko zelje, talijanska salata | Engleski naziv: Dandelion | Latinski naziv: Taraxacum officinale Wiggers (sin. Leontodon taraxacum L.)

Maslačak je višegodišnja biljka visine 15 – 20 (25) cm. Korijen je vretenast i skraćuje se na kraju vegetacijske sezone. Stabljika je uspravna, šuplja i s bijelim mliječnim sokom.... Više [+]

Tagovi

Maslačak Vino Vino od maslačka Ljekoviti maslačak Recept za maslačak


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]