Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obična kockavica
  • 07.12.2022. 09:20

Vidite ih? I ova atraktivna lukovica ponosno nosi kockice

Iako se mogu pronaći podaci da joj ime potječe od kockastog uzorka nalik šahovnici, ipak je vjerojatnije da naziv dolazi kao asocijacija na igraće kockice, objašnjavaju iz Hrvatskih šuma.

Foto: Depositphotos/Finkelsen
  • 1.823
  • 65
  • 0

I priroda voli kockice, podsjetile su Hrvatske šume na zeljastu lukovicu iz porodice ljiljana - običnu kockavicu (Fritillaria meleagris L.) 

Premda joj, kako kažu, nije doba cvatnje, vrijeme je nogometa, a izgled ove ljepotice definitivno asocira na šahovnicu koja je neizostavni modni detalj svakog Svjetskog nogometnog prvenstva jer Hrvatska je (opet!), među osam najboljih nacija svijeta u najvažnijoj sporednoj stvari. 

"Iako se mogu pronaći podaci da joj ime potječe od kockastog uzorka nalik šahovnici, ipak je vjerojatnije da naziv dolazi kao asocijacija na igraće kockice", pojašnjavaju dodajući da latinsko ime roda potječe od riječi fritillus što je pehar ili čaša za bacanje kocke, a što se odnosi na oblik čaške i kockaste šare.

Navode i da ova proljetnica raste uglavnom na vlažnim livadama, a ponekad i u svijetlim, otvorenim i vlažnim šikarama i šumama. Stabljika je visoka 15-30 cm, a cvate u ožujku i travnju. Cvjetovi su građom tipični za porodicu ljiljana, ali zbog veličine i težine vise sa vrha stabljike. Obično su pojedinačni, no ponekad ih se na jednoj stabljici može pronaći dva ili više. Dugi su do 4 cm, široki do 2 cm, zvonoliki, bez mirisa. Listovi cvijeća izgledaju poput šahovske ploče, crveno-smeđe do purpurne boje i bijelih ili žutih uzoraka. 

Postoji, dodaju, oko 150 vrsta roda Fritillaria, a u Hrvatskoj raste njih tri, pretežno na području središnje, sjeverne i sjeveroistočne Hrvatske, uz nekoliko izoliranih nalazišta s područja Velebita. 

Međutim, ugrožena je zbog gubitka staništa uslijed pretvaranja livada u oranice i prirodne sukcesije drvenastom vegetacijom, ali i berbe zbog ukrasnih cvjetova.

"Stoga je zaštićena vrsta i uvrštena u Crvenu knjigu vaskularne flore RH, a i u okolnim se državama također vodi kao ugrožena", zaključuju iz Hrvatskih šuma.

Nije doba cvatnje, ali je doba kockica ⚽️ podsjetilo na jednu lijepu zeljastu lukovicu iz porodice ljiljana – običnu...

Objavljuje Hrvatske šume dooČetvrtak, 1. prosinca 2022.

Tagovi

Obična kockavica Fritillaria meleagris Proljetnica Šahovnica Kockice


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).


Partner

Hrvatske šume d.o.o.

Ulica kneza Branimira 1, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 4804 174, e-mail: darko.biscan@hrsume.hr web: http://www.hrsume.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs