Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrasno bilje
  • 25.06.2018. 07:30

Uzgoj mandevile, tropske ljepotice

Unesite dašak vrućih tropa u svoj dom živopisno obojenih cvjetova mandevile. Višegodišnja je penjačica porijeklom iz tropskih šuma središnje i Južne Amerike. Uz nekoliko stotina varijeteta, ova krasotica jedna je od najelegantnijih ukrasnih penjačica.

Foto: Martina Režek
  • 57.807
  • 266
  • 0

Mandevila ili brazilski jasmin (Mandevilla sanderi), zimzelena je penjačica sjajnih zelenih listova i najčešće, crvenih cvjetova. Njezini prekrasni cvjetovi daju dašak egzotike svakom krajobrazu.

Listovi su ovalni, tamnozeleni i sjajni, dugački između 5 i 20 cm. Njezini cvjetovi pojavljuju se u krasnim nijansama ružičaste, crvene, žute i bijele boje. Cvate od proljeća do jeseni, jedna je od najzahvalnijih cvjetnih vrsti.

Idealna je za sadnju u posudama

Sporog je rasta. U toplijim uvjetima, mandevila može doseći visinu od 7 m, no u hladnijim, njezina će visina biti oko 150 cm. Kako bi se postigao niži rast, tj. grmoliki izgled, njezine grane se mogu otkidati. Prstima se otkida oko 1 do 2 centimetra pri kraju stabljike. Također, uvele cvjetove treba ukloniti kako bi se potaknuo rast novih cvjetova. Ako dođe do opadanja ili žućenja listova, to su znakovi kako je biljka previše zaljevana ili su bile prehladne temperature.

Idealna je za sadnju u posudama u dvorištu. Budući da njezinim cvjetovima izuzetno pogoduje toplina, njezinu se posudu može smjestiti u blizini zida ili kuće koji je na južnoj strani. Time će ju biti lakše zaštiti od ranojesenskog mraza pokrivanjem agrotekstilom ili slično. Mandevila za svoj rast zahtjeva potporu, kao što su drvene ili metalne konstrukcije te različite žice ili konopci. Mandevila je vrlo reprezantitivan cvijet koji privlači pažnju, a unatoč tome što zahtjeva zaštitu od vjetra, treba biti na smještena na vidljivom mjestu. Kako bi bila što bolja igra boja, kao i kontekst tropskih biljaka, smjestite ju u blizini lantane, tropskog hibiskusa i šarene koprive.

Bitna stavka uzgoja je sjena

Mandevila traži pjeskovit, dobro ocjedit supstrat bogat hranjivima. Idealan supstrat za mandevilu je kombinacija treseta i pjeska u omjeru 2:1. Kao bitna stavka uzgoja mandevile jest sjena, koja je potrebna za rast. Mandevili odgovara indirektno svjetlo. Tijekom ljeta, mandevili je potrebno dodavati fosfora u vodu za zalijevanje svaka dva tjedna. Time će se poboljšati cvatnja njezinih cvjetova. Za vruća vremena, njezin će rast biti ubrzan te ju je potrebno zalijevati.

Ne podnosi temperature niže od 10°C, te ju je potrebno unositi u zatvoren prostor tijekom zime. Prije unošenja, potrebno je provjeriti biljku od štetnika. Mandevilu se prikraćuje na trećinu njezine visine. Kao što je već spomenuto, mandevilu treba smjestiti na mjesto na kojem je indirektna svjetlost. Biljku se zalijeva samo kada je supstrat suh. U proljeće, kada su temperature iznad 10°C, mandevilu se može iznijeti van. Iako neće cvjetati preko zime, iduće će sezone ponovno procvasti.

Razmnožava se sjetvom sjemena na temperaturama između 18 i 23°C te reznicama u proljeće ili kasno ljeto.


Tagovi

Mandevila Penjačica Tropske biljke Indirektno svjetlo


Autorica

Martina Režek

Više [+]

Magistra inženjerka hortikulture Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu s ciljem usavršavanja na području znanosti u poljoprivredi.