Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žuta lincura
  • 18.01.2018. 09:00

Uzgoj lincure na visinama iznad 1.500 metara

Prije osnivanja plantaže trebali bi dogovoriti otkup korijena, savjetuje stručnjak Olivera Gavrilović.

Foto: Hans/Pixabay
  • 505
  • 15
  • 0

Žuta lincura (Gentiana lutea L.) je od davnina poznata kao biljka, čiji je korijen ljekovit. On se vadi u jesen, a zbog prevelike eksploatacije, lincura je postala zaštićena biljna vrsta. Može se naći na livadama, pašnjacima, proplancima.

"Jedan od bitnih uslova za uzgoj lincure je nadmorska visina, koja bi trebala biti veća od 1.500 metara", kaže za Agroklub stručnjak Olivera Gavrilović.

Kako izgleda lincura?

Lincura ima nerazgranato stablo, a prizemni listovi na drškama su široko-eliptični, plavo-zelene boje, naborani i meki. U gornjem dijelu biljke oni su jajasti i zašiljeni. Cvjetovi su žute boje u mnogocvjetnim zbijenim cvatima, dok je rizom kratak i debeo.

Uzgoj lincure

Olivera Gavrilović dodaje da bi prije osnivanja plantaže trebali dogovoriti otkup korijena.

"Prije osnivanja plantaže, obavezna je analiza zemljišta, adekvatna obrada i đubrenje. Loše reagira na kisela i zabarena zemljišta. Treba je uzgajati na zemljištu bogatom krečnjakom, sa dovoljno vlage, slabo zasjenjene pozicije i na srednje plodnim zemljištima, odnosno rastresitim", kaže Gavrilović.

Objašnjava da nisu potrebne posebne mjere njege - primijenjuje se okopavanje, kultiviranje, plijevljenje, a hemijska zaštita se vrši samo kod većih napada bolesti i štetočina.

"U principu je otporna i kao ljekovita biljna vrsta treba izbjegavati zaštitu", ističe savjetodavka.

Ljekovitost lincure

Korijen lincure sadrži sekoiridoidne glikozide, ksantone, alkaloide, ugljene hidrate, pektin i tanine. Aktivni sastojci daju gorak ukus, a on potiče apetit i olakšava lučenje žuči. Odlično je rješenje za one koji se bore sa gastritisom. Pomaže kod poboljšanja krvne slike, snižava temperturu i umiruje groznicu. Važna je i kod reguliranja rada štitne žlijezde.

Ne preporučuje se osobama koje pate od povišenog krvnog pritiska i čira u želudcu i dvanaestopalačnom crijevu!

Pogledajte recept, kako da se primijeni suhi korijen ove biljke:

  • pola kašičice usitnjenog korijena preliti sa oko 150 ml ključale vode i poslije 5-10 minuta procijediti. Čaj piti tri puta dnevno obavezno pola ili sat vremena prije jela.
  • 50 g korijena lincure staviti u 1 l rakije. Ostaviti da stoji 5-8 dana i procijediti. Piti dva puta dnevno po 1 rakijsku čašicu prije jela.

Foto: Hans/Pixabay


Tagovi

Žuta lincura Olivera Gavrilović Ljekovitost lincure Uzgoj lincure Otkup korijena


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.