Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj kaktusa
  • 10.10.2019. 07:30

Uzgoj kaktusa nije posao već život i ljubav, Novica Janjić danas ima tisuću vrsta

Uzgoj kaktusa nije posao, već život i ljubav, kaže Novica Janjić koji uzgaja kaktuse duže od 40 godina. Veliku pomoć u nalaženju kaktusa imao je, kaže, od Društva kaktusara Hrvatske.

Foto: Jelena Lukić
  • 2.521
  • 262
  • 0

Novica Janjić (72) iz Ćuprije u susjednoj Srbiji vlasnik je čak tisuću vrsta i oko 5.000 komada kaktusa i sukulenata sa svih kontinenata.

Prvi kaktus je posadio 1976. godine i od tada traje ta ljubav prema ovim, kako Novica kaže, vanplanetarnim biljkama. Prije 20 godina otvorio je rasadnik ,"Norka", a u poslu mu pomaže sin Dragoslav Janjić (42) koji je završio pejzažnu arhitekturu.

Ljubav prema biljkama usađena mu je još u djetinjstvu, jer su majka i djed poznavali mnogo autohtonih biljaka. "Dok su moji prijatelji jurili konje i tražili ptice u gnijezdu, ja sam sakupljao biljke, a majka mi je govorila kako se koja biljka zove," započinje svoju priču Novica.

Završio školu za pejzažnu arhitekturu s 30 godina

Iako je volio prirodu i biljke, životni put ga je odveo na metalski zanat, a cvjećarstvo mu je bilo samo hobi. Sam je sve izučavao i informirao se preko časopisa "Dobro jutro". Međutim, ljubav prema biljkama i kaktusima bila je jaka, pa ga je ipak dovela do srednje škole za pejzažnu arhitekturu koju je završio sa 30 godina. Odlučio je da mu to bude životni poziv.

"Krajem 70-ih i početkom 80-ih godina počeo sam uzgajati kaktuse, a zatim i proizvoditi četinjače. Tada u Srbiji nije bilo puno rasadnika pa sam vrlo brzo sve četinjače prodao. Osamdesetih godina sam prilično teško dolazio do kaktusa iz cijelog svijeta. U Zagrebu je postojalo Društvo kaktusara Hrvatske, pri Društvu ljubitelja cvijeća. Prve kontakte sam ostvario 1986. godine s Josipom Štimcem i od tada je počelo naše druženje. Kada sam ušao u njegov staklenik sve ostalo je prestalo postojati za mene, samo kaktusi-vanzemaljska čuda," ističe Novica.

Novica ima oko tisuću vrsta kaktusa koji su smješteni u stakleniku od 200 kvadrata

Najviši kaktus 4,5 metra

Danas Novica ima oko tisuću vrsta kaktusa. "Ono što prodam izdržava kolekciju, jer kolekcija troši. Imam staklenik od 200 kvadrata, koji moram zimi grijati, mora se kupiti teglice, supstrat. Ovo nije skup hobi, ali mora se ulagati", kaže Novica.

Kaktusi uglavnom potječu iz Južne i Sjeverne Amerike. Njegov omiljeni kaktus je notokaktus mamulosus. To je kaže naš sugovornik pravi pravcati muški kaktus, uvijek sposoban opstati i preživjeti. Najveći kaktus koji ima je visok 4,5 metra. To su kaktusi trihoceriusi. Kolekcionari ih izbjegavaju jer su glomazni i nemaju ih gdje čuvati. U prirodi karnegia gigantea može narasti do 12 metara i imati šest tona. Taj kaktus potječe iz Južne Amerike. Najmanji kaktus koji ima je blosfeldia liliputana, koji ima 34 mm u promjeru i 36 mm mu je visina. Ima kaktuse stare 40 godina, to je ehinokaktus grusoni, koji su teški oko 100 kilograma. Posjeduje i neke kaktuse sa plodovima koji koštaju 50 eura po kilogramu.

Naš sugovornik kaže da nije teško uzgajati kaktuse. Da možete ne biti prisutni tri mjeseca i ne morate brinuti što je s kaktusom. "Pa korov umre, a kaktusi prežive. Važno je samo da zimi temperatura mora biti najniže oko 5 stupnjeva, mada neke vrste ne podnose tako nisku temperaturu. Zimi se ne zalijevaju, znači od 1. studenog do 1. ožujka kaktusi su bez kapi vode", ističe Novica.

Od 1. studenog do 1. ožujka kaktusi su bez kapi vode

Uzgoj kaktusa nije posao već život

Stručnjaci kažu da najljepši cvijet ima orhideja, pa zatim kaktus. "Meni su dragi kaktusi mamilarije koji imaju prelijepe cvjetove, bijele, roze, crvene. Kod njih se napravi vjenčić od cvijeća oko kaktusa. Ehinocerus ima lijepe cvjetove koji ne traju dugo, zatim je lijep ehinopsis. U stakleniku osim kaktusa uzgajam i orhideje, lantane, runolist," kaže Novica.

Ranije je Novica često išao na izložbe cvijeća, ali sada kaktuse izlaže jedino na izložbi u Požarevcu i možete ga vidjeti na sajmovima u Ćupriji i Paraćinu. Kupci uglavnom dolaze kod njega u rasadnik, a preko interneta i pošte ne šalje, jer voli sve biljke prodati osobno.

Najviše kupuju kolekcionari, a također i ljudi koji žele pokloniti kaktuse. "Nedavno mi je bio jedan bračni par, koji je kupio 120 malih kaktusa za sve goste na svadbi," kaže Novica.

Nakon eksplozije srušio se i staklenik 

Međutim, uz sve lijepe stvari, bilo je kaže on "bogami i bodljikavo". "Nakon eksplozije vojnog magazina u Paraćinu 2006. godine srušio mi se staklenik. Sjećam se i noćnih dežurstava tijekom ledenih dana, kada je temperatura padala do -27 stupnjeva Celzijusa. Sjećam se ogromnog snijega koji je pritiskao krov staklenika i košave od 120km na sat. Dva puta mi je bilo toliko teško da sam dolazio u iskušenje da pozovem susjeda Slavka i sve nabacam u traktorsku prikolicu i izručim u neku jarugu pored Morave. Ali sve sam to preživio," priča Novica koji je inače vedrog duha i uvijek spreman nekim vicem nasmijati sugovornika.

Na kraju razgovora Novica ističe da posla ima svakog dana, od ujutro do navečer, pogotovo u rasadniku na dva hektara gdje uzgaja četinjače, japanske trešnje, jele, ukrasne šljive, magnolije, javor. "Živim u rasadniku," ističe Novica Janjić i dodaje da se od ovog posla može živjeti uz mnogo rada i truda, a posebice ljubavi.


Tagovi

Kaktusi Uzgoj kaktusa Vrste kaktusa Dragoslav Janjić


Autorica

Jelena Lukić

Više [+]

Diplomirana novinarka. Novinarstvom se bavi od 2001. godine. Cilj joj je predstaviti uspješne ljude koji se bave poljoprivredom.