Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj gljiva na talogu od kave
  • 18.05.2018. 10:30

Uzgajat će gljive na talogu od kave!

Sasvim novi način proizvodnje gljiva uskoro će pokrenuti osječki dvojac iz ekološke Udruge Ospera. Nastojeći recikliranjem što više otpada staviti u funkciju odlučili su pokrenuti uzgoj gljiva na podlozi od taloga od kave.

Foto: Bigstockphoto/Barmalini
  • 1.451
  • 56
  • 0

Kava je omiljeni napitak Hrvata. Prema istraživanjima, Hrvati popiju godišnje 10,5 milijuna kilograma kave u vrijednosti od oko 800 milijuna kuna. A gdje se pije puno kave, ima i puno taloga koji uglavnom završi u košu za otpad. No ovaj dvojac s talogom ima poslovne planove. Sasvim novi način proizvodnje gljiva uskoro će pokrenuti osječki dvojac iz ekološke Udruge Ospera. Nastojeći recikliranjem što više otpada staviti u funkciju odlučili su pokrenuti uzgoj gljiva na podlozi od taloga od kave

"Od otpada koji svi bacaju mi želimo proizvoditi gljive, glistinac, puno vrijednih proizvoda koje u Hrvatskoj nitko nije radio", kaže Juraj Bučević iz Udruge Ospera. Prvo se postavi talog, pa micelij koji crpi aktivne tvari i buja u gljive. U ciklusima od šest tjedana slijedi branje, tako da će mjesečna proizvodnja biti zamjetna.

Domagoj Dumančić rekao je: "Dobit ćemo oko 4-5 tona u periodu od oko mjesec dana, a ovisi, naravno, o suradnji ugostitelja". Ugostitelji neće imati nikakvih obveza, osim isporučiti "smeće". Po talog od kave dolazit će svakodnevno volonteri Udruge Ospera biciklima.

Sušene gljive, svježe, ukiseljene...

"To je otpad koji se u 99% slučajeva baca, mi im nudimo prikupljanje tog otpada i za uzvrat nudimo svježe gljive." No, u narednih 60 dana projekt se prvo mora postaviti na noge. Naši sugovornici trebaju sredstva za nabavku staklenika i opreme te kroz crowdfunding prikupljaju sredstva. To je princip kada svatko zainteresiran uplatom postaje dio projekta, a na uplaćeni iznos 30% više dobivat će nazad u robi. "Na ulog od 1.000 kuna, dobit ćete 1.300 kuna naših proizvoda i kupon koji će se moći iskoristiti kada krenemo u proizvodnju. Imamo gljive koje mogu biti svježe, sušene, ukiseljene, prah od gljiva kao začin, poklon paket za kućni uzgoj gljiva, glistinac, same kompostne gliste, a imat ćemo i poklon paket za kućni uzgoj glista, tako da svi mogu proizvoditi zdravo tlo u vlastitom domu. Proizvodit ćemo i svijeće na bazi soca od kave koji je repelent, a znamo da u našem kraju ima mnogo komaraca", rekao je Juraj.

Prvi ovakvi osječki staklenici za gljive bit će postavljeni u dvije iznajmljene katakombe te će se i time vratiti život u napuštene objekte, a ono pak, što je najvažnije, pokazat će se za dva mjeseca, kada će vidjeti niču li gljive na talogu od kave doista kao poslije kiše.


Tagovi

Udruga Ospera Uzgoj gljiva Talog kave Soc Recikliranje


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]