Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jestivo cvijeće
  • 17.01.2016. 10:35

Umjesto povrća za objed jestivo cvijeće

Konzumiranje cvijeća zahtijeva dobru informiranost, a najbolje je ono iz vlastitog uzgoja. U prirodi ga treba brati daleko od prometnica, za sunčanih dana, ujutro odnosno navečer.

  • 1.908
  • 282
  • 0

Preduvjet dobrog zdravlja i dugovječnosti, tvrde nutricionisti, je(st) zeleni tanjur na kojem će više od polovice obroka zauzimati povrće, odnosno žitarice i tek malo mesa.

Povrtno zelenilo koje u pravilu broji malo kalorija, može se zamijeniti itekako ukusnim šarenim, zdravim i malokaloričnim objedom ako se pripremi od jestivog cvijeća. Cvjetovi ruže, maslačka, trešnje, nevena, lavande, dragoljuba, bazge, naranče, tratinčice, ljubičice, potočarke, bundeve i drugih biljaka samo su dio cvjetne (pre)hrane koju su prakticirali još drevni narodi.

Tek odnedavno cvijeće u prehrani Zapada

Kuhinje Kine, Japana, Indije, Bliskog Istoka nezamislive su bez cvjetnih objeda, dok se u one na Zapadu tek unazad nekog vremena cvijeće uvodi u prehranu. Tako dobiva novu dimenziju, a ne bilježi samo onu estetsku kao ukras životnog prostora, odnosno važan sastojak kozmetičkih i drugih farmaceutskih proizvoda.

Razne cvjetne salate, sokovi, likeri ali i variva, pohanci i drugi kulinarski uratci mogu biti dio svakodnevnog cvjetnog jelovnika. O tome koliko se cvijeće konzumiralo od davnina naovamo, izvanredna prof. dr. Vesna Židovec sa Zavoda za ukrasno bilje, krajobraznu arhitekturu i vrtnu umjetnost Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu navela je istraživanje diplomskog rada svoje studentice Dore Podnar koja se bavila upravo jestivim cvijećem.

Rimljani cijenili ruže i ljubičice, kandirali ih još drevni Egipćani

Tako su, doznajemo, Rimljani itekako u kulinarstvu cijenili ruže i ljubičice koje su kandirali još i drevni Egipćani. Redovnici srednjeg vijeka od ljubičica su spravljali okrjepljujuće napitke, a u viktorijansko se doba žeđ gasila i ružinom vodicom. Cvjetovi nevena bili su pripremani na salatu, a jedan od obroka bio je i pirjani jaglac.

Pohanci od bazge i bagrema, liker od latica karanfila

Pohanci od bazge i cvijeta bagrema nisu za negdašnje narode ništa novo, kao ni latice karanfila koje su francuskim redovnicima bile ključni sastojak glasovitog zelenog likera Chartreuse. Istraživanje Podnar nadalje kazuje da su Latinoamerikancima odnosno Talijanima pohani cvjetovi tikvica uvriježeni cvjetni obroci, kao što je to slučaj s laticama krizantema u Kini i Japanu koje su simbol buduće radosti, odnosno dodatak juhama. Jestivo cvijeće doznajemo obuhvaća nekoliko desetaka cvjetnih vrsta koje se ponajprije razlikuju po boji i okusu, pa ako su pripremljeni kao glavno jelo treba voditi računa da mu specifičnost okusa određuje namjenu.

Za salate najzahvalnije gladiole, begonije, dalije, tratinčice, maslačak i potočarka

Za salate su tako najzahvalnije dalije, begonije, gladiole, maslačak, tratinčice, potočarka. Ruže i bazga najsvrsishodniji su za izradu sirupa i sokova, a za voćne je cvjetne salate pravi bum - cikorija. Neven se osim neutralnih salata može koristiti i kao začin zamjenjujući šafran, a ljubičice i ruže odlične su u cvjetnim slasticama zbog slatkastog okusa. Maćuhica ima okus zimzelena a potočarka je ljutkasta. Iako cvijeće povijesno bilježi i začinsku namjenu jer nekad se koristilo za popravljanje mirisa ne baš svježe hrane, i arome one bezukusne, danas se začini rabe za pojačavanje okusa hrane i uživanje u njoj. Neizbježna je uloga cvijeća i u dekoracijama za što su nemalo primjenjive ljubičice, jaglaci, maćuhice.

Koristiti cvijeće iz organskog uzgoja, a ne iz cvjećarnice

Kada je o cvjetnoj prehrani riječ, prof. Židovec ističe da se uvijek treba koristiti ono iz organskog uzgoja (najbolje vlastitog), a nikako iz cvjećarnica koje je nerijetko začinjeno pesticidima odnosno ono u vrtnim i trgovačkim centrima, kao i cvijeće nepoznatog porijekla i uzgoja.

Količine pesticida koje tijekom uzgoja (za)ostaju u biljci, mogu se provjeriti i u nekom od akreditiranih laboratorija poput onog u Centru za kontrolu namirnica u zagrebačkom Nastavnom Zavodu za javno zdravstvo grada Dr. Andrija Štampar u Mirogojskoj 16. Kada je o ljekovitosti cvjetnih vrsta riječ, prevenciju mu odrađuju nemalo skupine polifenola, biljni spojevi koji imaju važnu antioksidativnu ulogu. U nekim cvjetnim vrstama koje su raznih nijansi i boja poput ljubičaste i crvene, pozitivni utjecaji pripisuju se antocijanima koji su zaslužni su za boju cvijeća. Ono se u prehranu može uvrstiti, upozoravaju stručnjaci. tek kada je utvrđeno da nemaju toksičnih spojeva.

Unutar iste vrste više kemotipova, kemijski različitih, a botanički poptpuno istih

Posebice, jer unutar iste vrste biljaka (cvjetnih vrsta) može postojati više njihovih kemotipova koji se međusobno značajno razlikuju po kemijskom sastavu (mogu biti otrovni), a botanički su potpuno isti. Zato se kod uvrštavanja cvjetnih objeda u prehranu treba dobro informirati od knjižnica, stručne literature, pouzdanih travara i sakupljača ljekovitog bilja do stručnjaka s fakulteta odnosno onih s područja hortikulture. Cvijeće u prirodi valja brati (ako zakonski nije zabranjeno) daleko od prometnica odnosno ujutro ili predvečer kada cvijet sadrži najviše vode.

Najčešće se jedu latice cvijeća

Biraju se uvijek lijepi i zdravi otvoreni primjerci od kojih se najčešće konzumiraju latice koje ne smiju biti nagrižene, polusuhe i sl. Prije upotrebe cvijeće se mora očistiti od insekata i oprati laganim uranjanjem u vodu a (po)sušiti ga treba blagim tapkanjem. Čuva se u pravilu u perforiranim plastičnim vrećicama ili dobro zatvorenim staklenkama. Istraživanje jestivog cvijeća u(s)tvđuje da se u ljudskoj prehrani koriste tri njegova dijela. Pelud koje u pravilu u cvjetnim primjercima ima malo, a izvor je proteina, aminokiselina, ugljikohidrata odnosno karotenoida, (ne)zasićenih lipida i dr. Slatkasta tekućina nektar - uravnotežena mješavina fruktoze, saharoze i glukoze ali i aminokiselina (nemalo prolina) te latice koje su oplemenjene mineralima, aminokiselinama, vitaminima od kojih primjerice one žute uvelike sadrže vitamin A.

Cvjetovi ruže za rad jetre, majčina dušica za dišne putove, lavanda za smirenje

Nemalo je cvjetnih vrsta ljekovito, pa tako cvjetovi ruže pomažu radu jetre i crijeva, majčina dušica pogoduje dezinfekciji dišnih putova, umirivanju kašlja i živaca dok su cvjetni primjerci prave lavande a ne lavandina (bogat je kamforom) zaslužni smanjenju hormona stresa. Bazga obiluje skupinom B vitamina važnih za jačanje imuniteta a krizantema je učinkovita kod gripe i prehrlade. Treba napomenuti da cvjetne obroke ne trebaju konzumirati osobe oboljele od astme, alergija i hunjavice.


Povezana biljna vrsta

Maćuhica

Maćuhica

Sinonim: - | Engleski naziv: Heartsease | Latinski naziv: Viola tricolor

 - Više [+]

Tagovi

Jestivo cvijeće Ruže Dalije Salata Variva Gladiole Jaglaci Ljubičice Vesna Židovec Ljekovitost Kemotipovi Hortikultura Sakupljači Ljekovitog Bilja Antocijani Agronomski Fakultet Literatura Stručna Maćuhica Potočarka Pelud Nektar Lat


Autorica

Snježana Kratz

Više [+]

Snježana ima bogato novinarsko iskustvo rada za razne medije. Fascinirana je eko proizvodnjom i zanimaju ju teme alternativnih kultura.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]