Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oprašivači
  • 16.04.2023. 18:00

U vrtu i voćnjaku: Kako privući oprašivače za dobru rodnost?

Oprašivanje cvjetova u najvećoj mjeri ovisi od kukaca, bez njih nema rodnosti. Koje cvjetove saditi da bismo ih privukli i tako povećali rodnost povrća i voća?

Foto: Depositphotos/Agroklub
  • 2.568
  • 140
  • 0

Bez oprašivanja nema rodnosti, a najvećim dijelom to je zasluga kukaca oprašivača. Naš cilj je da cvjetovi voća i povrća budu oprašeni, a puno možemo učiniti ako takve insekte privučemo u vrtove i voćnjake.

Većina hrane potječe od biljaka koje formiraju cvijet koji može sadržavati tučak i prašnike ili imaju razdvojene ove cvjetne organe u muške i ženske cvjetove. Takav slučaj je kod tikvica.

Tijekom oprašivanja zrno peludi pada na tučak, a pčele, bumbari, ose i drugi oprašivači su odgovorni za njihovo prenošenje. 

Više pčela, veća rodnost

Za neke vrste povrća, poput rajčice, do oplodnje dolazi i prije otvaranja cvijeta.

Međutim, za neke je prisustvo oprašivača neophodno, jer imaju jednospolne cvjetove. Tikvice, krastavci, dinja, lubenica, tikve, ukrasne tikve su takve vrste povrća.

Sjetva tikvica: Pričekajte da se zemlja ugrije, a onda sijte cijelo ljeto

Kod njih je uobičajeno da su prvi cvjetovi muški, nose pelud, i nalaze se na dužim drškama, dok se ženski cvjetovi javljaju kasnije i formiraju se na kratkim drškama sa zadebljalom osnovom. Oprašivanje možemo poboljšati pomoću četkice kojom obrišemo prašnike, a zahvaćenu pelud prenosimo na tučak. Drugi način je da uberemo muški cvijet tikvice i da prašnike prislonimo na tučak.

Drugi problem je što mnoge voćne vrste pored toga što formiraju cvjetove s prašnicima i peludi imaju autosterilnost, odnosno njihova pelud ne može klijati na tučku istog stabla, odnosno sorte. One su stranooplodne. Takav je slučaj s jabukom, kruškom, ali i s trešnjom, šljivom. U ovom slučaju moramo u nasadu osigurati više sorti jedne vrste koje cvjetaju istovremeno, ali i oprašivače. Kako bi dobili dobar urod, pčele od 100 tučaka moraju oprašiti najmanje njih 75. Bez njih nema plodova.

Cvjetne vrste koje privlače oprašivače

Kako bi povećali postotak oplođenih cvjetova bitno je privući što veći broj oprašivača. Brojne su vrste koje nam mogu poslužiti za tu namjenu: borač, melisa, suncokret, lavanda, bagrem, dragoljub, neven, cinije, djeteline. Pravilnim odabirom možemo postići da su cvjetovi skoro cijele sezone prisutni.

Posebno je interesantan borač. Osim što ima dekorativne, plave cvjetove, oni se uz mlade listove može koristiti za salatu, a posijan u blizini krastavca i rajčice daje bolji okus plodovima. Cvjetovi privlače pčele, ali i druge oprašivače. Njihovom mirisu ne mogu odoljeti ni kada pada slabija kiša.

Djeteline će osim privlačenja insekata obogatiti zemljište dušikom, dok će neven tjerati štetnike, posebno zemljišne nematode.


Tagovi

Oprašivači Pčele Cvjetovi Stranooplodni Autosterilnost Oprašivanje Cvijeće privlači Cvjetovi tikvice Borač Cvijeće za pčele Cvijeće za oprašivače


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]