Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Katini lavandini
  • 03.07.2017. 12:00

U prirodi potražila rješenja za alergije i osip

OPG Katini Lavandini je registriran prije dvije godine i ima oko 4.000 kvadrata. Nositeljica je Katarina Johum, medicinska sestra, koja se prirodnom kozmetikom bavi iz ljubavi te joj je to dodatan izvor prihoda.

  • 3.829
  • 510
  • 0

OPG Katini Lavandini je registriran prije dvije godine i ima oko 4.000 kvadrata. Nositeljica je Katarina Johum, suprug joj pomaže u svemu, a djeca uskaču po potrebi. Po struci je medicinska sestra, a prirodnom kozmetikom se bavi iz ljubavi te joj je to dodatan izvor prihoda.

Na proizvodnju prirodne kozmetike ju je potaknula prijateljica, iako je još kao mala, kako kaže, "uvijek petljala s nekim travama". Kako je i sama imala često alergije i osip, odlučila je u prirodi potražiti rješenje.

"Baziramo se na proizvodnju ljekovitih krema i masti a suprug vodi brigu o nasadu, pljevljenju i okopavanju. Nalazimo se u prijelaznom razdoblju ekološke proizvodnje i radimo na tome da dobijemo ekološki certifikat", opisuje Katarina.

Uzgajaju sve ljekovito bilje

Rade sve bez pesticida i sve je na čisto ekološkoj bazi. Biljke se nalaze vani na njivi, a uzgajaju sve ljekovito bilje: lavandu, gavez, stolisnik, majčinu dušicu, kantarion, matičnjak, kadulju, ružmarin i ostalo.

"Presadnice nabavljamo isključivo od ekoloških proizvođača. Nabava bilja je automatski skuplja, jer sve mora biti ekološki tretirano i jako malo je proizvođača ekološkog bilja u Hrvatskoj, tako da je samim time poskupljen proces nabave sadnog materijala", dodaje.

Imaju i registriranu dopunsku djelatnost na OPG-u i tu se ubrajaju proizvodi koji nastaju preradom od pčelinjeg voska, eteričnih ulja i kozmetike. Prerađuju razne masti i meleme, kreme, šampone i sapun. U ponudi imaju eterična ulja, tinkture, macerate te kreme za lice, pilinge i maske.

Proces nastanka sapuna

"Sapun se mora raditi na određenoj temperaturi od 30 stupnjeva da bi se mogla spojiti voda i ulje i da se sapun ne bi raspao. Da bi ušao u tu proizvodnju moraš znati osnove kako nešto napraviti. Moraš proći edukaciju. Sapun nastaje na način da se u posudama miješa natrijeva lužina, voda i ulje. Taj postupak je dosta opasan ako se ne zna što se radi, jer se možeš opeći i moraju se imati zaštitne naočale i maska za usta, jer natrijeva lužina isparava. Sastojci moraju biti pomiješani u adekvatnim omjerima i mora se stručno rukovati. Sapuni se moraju sušiti na zraku bar šest tjedana, a osobno sapune radim u manjim serijama da ih svaki puta imam svježe", objašnjava.

Nastanak masti, eteričnih ulja i hidrolata

Neke biljke macerira, a neke ne. Maceracija je proces kada biljka mora odležati određen period, a to je 45 dana da bi biljka postupno popuštala svoju ljekovitost.

"Kada biljku potapamo u masti moramo paziti je li biljka svježa, jer ako je biljka puna vode dolazi do kvarenja, te je masti najbolje raditi sa suhom herbom iako može biti i svježe bilje. Eterična ulja nastaju parnom destilacijom u kotlu, a hidrolati su nusproizvod. Za proizvodnju krema imam posebnu prostoriju i bitno je da se zadovolji higijenski minimum te da prostorija bude čista i u pločicama", zaključuje Katarina.


Tagovi

Ljekovito Bilje Ekološki Bilje


Autorica

Helena Mašaberg

Više [+]

Helena je diplomirani agronom (studij bilinogojstva smjer - zaštita bilja), a hobi joj je pisanje dobrih priča!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]