Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Najfiniji sapuni itd.
  • 16.03.2020. 12:00
  • Primorsko-goranska, Baška, Krk

U "Najfinije sapune itd.' utkali Mediteran, prirodna kozmetika brine i o okolišu

Želja nam je osvijestiti što veći broj kupaca kako bi se okrenuli korištenju prirodnih proizvoda za njegu tijela te samim time brinuli za sebe i okoliš. Također, cilj nam je plasman s naglaskom da se radi o hrvatskim proizvodima koji će biti prepoznatljivi zbog utkanog Mediterana te same činjenice da su ručno izrađeni, kažu Maja Pejčić i Jasminka Grbelja.

Foto: Arhiva Lyra pharm d.o.o.
  • 1.982
  • 152
  • 0

Iz velike ljubavi prema hobby izradi prirodne kozmetike koja je nastajala u Baški na otoku Krku, nastali su proizvodi brenda 'Najfiniji sapuni itd.'. Iza ručno rađene prirodne kozmetiku u čijoj podlozi je uglavnom bilje s jadranskih otoka su Maja Pejčić i Jasminka Grbelja

"Pomalo sam shvatila da su moji prijatelji i prijatelji prijatelja privrženi prirodnoj kozmetici i očuvanju prirode pa sam se ohrabrila na korak naprijed u proizvodnji", govori nam Maja dodajući da su najprodavaniji artikli kruti sapuni, deo kreme i kreme za lice.

"Pazimo da naši proizvodi nastaju od prirodnih i kontroliranih sirovina biljnog podrijetla. Također nam je kod osmišljavanja linije bilo bitno da u kozmetiku pretočimo sve esencije mediteranskog bilja. Koristeći naše proizvode njeguje se koža i uživa u eteričnim uljima kadulje, lavande, smilja, ružmarina i metvice, maslinovom i kokosovom ulju te karite maslacu", otkrivaju Maja i Jasminka. Maja godinama radi u farmaceutskoj industriji na kliničkim ispitivanjima lijekova, a Jasminka ima veliko iskustvo u produkciji i marketingu.

Sapuni sadrže 70% maslinovog ulja kontroliranog podrijetla

Sirovine kupuju u Hrvatskoj, samo mali dio dolazi izvana uz poštivanje kontrole kvalitete i posjedovanje potrebnih certifikata. Njihovi proizvodi ne sadrže alkohole, parabene, niti druge štetne sastojke, ekološki su prihvatljivi i nastajali su pomnim slaganjem receptura. Nećete naći sintetičke aditive, derivate nafte, životinjsku mast, štetne konzervanse, umjetna bojila, stabilizatore i sl. "Ne koristimo loše sastojke budući da će oni vašoj koži oduzeti njenu prirodnu masnoću, ostavljajući je suhom, ispucalom i nadraženom", poručuju.

I eterično ulje smilja sastojak je njihovih proizvoda 

Od davnina je poznato da koži izuzetno godi maslinovo ulje te su u sapune odlučile staviti 70% maslinovog ulja kontroliranog podrijetla proizvedenog u tuzemstvu. Sklad masline, kokosa i palme koži pruža učinak vlaženja, umirenja nadraženih dijelova i održavanje vlastite masnoće. Brinu i o prirodi pa su njihovi proizvodi biorazgradivi i sigurni za okoliš.

Sinergija je recept za zadovoljstvo i uspjeh

"Najfiniji sapuni itd." proizvodi su njihove tvrtke Lyra pharm d.o.o koja postoji od 2009. godine, a proizvodnjom prirodne kozmetike počinju se baviti 2012. godine. Imaju četiri jaka stupa, od toga su tri žene i jedan muškarac. "Vjerujemo da je to dobar recept za red, rad i napredak uz puno mašte i smijeha, ali i ozbiljnosti i discipliniranog rada. Nas četvero zaposlenih: Maja, Jasminka, Danijela i Silvio, posao smo raspodijelili na način da svatko radi ono u čemu je najbolji, ali da ujedno prati rad ostalih kako bi mogao uskočiti u sve proizvodne faze. Maja je direktorica i zadužena je za financije i stabilnost poslovanja. Ja, Jasminka, sam primarno zadužena za marketing, administraciju te odnos s kupcima i dobavljačima. Uključena sam i u sve dijelove proizvodnje i prodaje. Danijela je glavna u proizvodnji i brizi oko skladišta i nabave uz administrativni dio i prodaju, dok je Silvio ispomoć u proizvodnji, skladištu i kod pakiranja", pojašnjava Grbelja.

Nedavno su preselili u novi prostor koji je izgrađen po svim normama i na koji su vrlo ponosni. Proizvodni dio - labos, odvojen je od skladišta i ureda, a imaju i show room. Njihovi proizvodi mogu se naći na ciljanim sajmovima, u malim dućanima prirodne kozmetike i suvenirnicama, ali i u većim trgovinama. Konstantno se šire i trude biti što dostupniji tržištu. Kupci su podjednako žene i muškarci svih dobi - radi se o osviještenim ljudima koji vode brigu o sebi i prirodi, ali i potiču male hrvatske proizvođače.

"Istraživanje tržišta i pronalazak kanala za prodaju je mukotrpan posao, jer iskreno, danas je na tržištu već značajna ponuda prirodne kozmetike, a veliki dio je čini kozmetika 'proizvedena u kuhinji'. Takva kozmetika je naravno jeftinija, ne ulazim u kvalitetu iste, no samo neimanje svih potrebnih uvjeta u skladu sa zakonskim regulativama dovodi do nelojalne konkurencije što legalnim proizvođačima stvara veliki problem", upozorava Pejčić.

Rast u zadnje tri godine razlog je za optimizam

Administracija je nešto što je trebalo preskočiti i uspješno doskočiti, no vjeruju da je tako kod pokretanja bilo kojeg posla. "Vremenske prilike ne utječu direktno na naš rad, no utječu na kvalitetu i dobavljivost nekih sirovina, npr. eteričnih ulja i hidrolata, pa samim time i na našu proizvodnju. Srećom, do sada nismo imali većih problema. Cijene se na tržištu sirovina formiraju adekvatno samoj uspješnosti rasta bilja u godini i proizvodnji sirovine. Problem u proizvodnji prirodne kozmetike je relativno kratak rok trajanja proizvoda i dugo sazrijevanje sapuna. Poticaje do sada nismo koristili, no upravo je u postupku prijava na natječaj EU fonda u našoj kategoriji te očekujemo dobar vjetar u leđa", doznajemo.

Najfiniji sapuni u koje je 'utkan' Mediteran

Lyra pharm d.o.o bilježi lijepi rast u zadnje tri godine i na to su vrlo ponosni. "Nadamo se da ćemo nastaviti istim tempom i dalje. Planovi za budućnost uključuju daljnje razvijanje ponude pazeći da ne odstupamo od naših prvotnih načela: prirodno i ručno rađeno! Želja nam je osvijestiti što veći broj kupaca, a tu spadaju i žene i muškarci, kako bi se okrenuli korištenju prirodnih proizvoda za njegu tijela te samim time brinuli za sebe i okoliš.

Također, cilj nam je plasman s naglaskom da se radi o hrvatskim proizvodima koji će biti prepoznatljivi zbog utkanog Mediterana te same činjenice da su ručno izrađeni. Za sada ne izvozimo, no u planu je izlazak na poljsko i slovensko tržište", otkrivaju i ističu da se u budućnosti vide kako nastavljaju s rastom, razvijaju se i zadovoljavaju sve zahtjevnije potrebe suvremenih potrošača. Nadaju se da će biti prostora i za novo zapošljavanje.


Fotoprilog


Tagovi

Najfiniji sapuni itd. Maja pejčić Jasminka Grbelja Prirodna kozmetika


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."