Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kiselo tlo
  • 05.05.2020. 07:30

Tlo vam je kiselo? Evo koje biljke možete posaditi

Iako ona vrtlarima predstavljaju pravu noćnu moru, popis kultura pogodnih za kisela tla i nije toliko dosadan koliko mislite. Svatko si može naći barem jednu ili čak više njih za uzgoj.

Foto: Depositphotos/dndavis
  • 16.330
  • 206
  • 0

Mnogi proizvođači suočavaju se s problemom niskog pH tla, odnosno kiselog tla. I dok su neka po prirodi takva (pseudoglej, lesivirana tla) kod većine kiselost dolazi uslijed dugotrajne intenzivne gnojidbe.

Iako ona vrtlarima predstavljaju pravu noćnu moru, popis kultura pogodnih za ovakvu zemlju i nije toliko dosadan koliko mislite i svatko si može naći barem jednu ili čak više njih za uzgoj.

Gnojiva koja treba izbjegavati

Ova vrsta tla izravno je povezana sa sadržajem dušika i kalcija. Uslijed iznošenja poljoprivrednih proizvoda te erozije i ispiranja u dubljim slojevima smanjuje se količina kalcija. Koliko će se on ispirati, ovisi o tipu tla te kulturi koja se uzgaja, a njegov nedostatak osim u kiselosti očituje se i na nestabilnoj strukturi kao i na lošem vodozračnom režimu. 

Unošenjem uree, amonij sulfata, amonij klorida, amonij nitrata, kalijevog sulfata i kalijevog klorida povećavate kiselost. Naime, dušična mineralna gnojiva u tlu prelaze u nitratni oblik, a nitratni ioni ga zakiseljavaju.

U odnosu na dušična gnojiva, fosforna i kalijeva imaju mali ili čak nikakav utjecaj na pH tla, a najbolje gnojivo je ono fiziološki neutralno, KAN jer se njime ne mijena pH. 

Grmlje koje voli kiselo tlo

Grmlje koje voli kiselo tlo, a popularno je na našim područjima su japanska dunja (Chaenomeles japonica), hortenzija (Hydrangea), božikovina (Ilex aquifolium), rododendron (Rhododendron) i borovnica (Vaccinium myrtillus). 

Japanska dunja

Ova biljka potječe s Dalekog Istoka, iz Japan i Kine. Na našim prostorima se najčešće uzgaja kao ukrasna biljka ili živa ograda. Raste u vidu trnovitog grma i može dosegnuti visinu od jednog pa sve do tri metra.

Cvjeta obično krajem zime ili početkom proljeća i najprije se javljaju cvjetovi, a tek onda listovi. Nije zahtjevna za uzgoj, samo traži malo svježije plodno tlo i sunčan položaj jer voli direktno sunce. Ne treba ju često zalijevati, a otporna je i na niske temperature te može podnijeti sušu.

Koje balkonsko cvijeće voli sunce, a koje hladovinu?

Hortenzija

Hortenzija je biljka koja treba puno vode. Grm joj raste u visinu i širinu do 200 cm, a  ima više od 75 vrsta koje cvatu prekrasnim kuglastim cvjetovima. Boja im ovisi o tome kakva je kiselost tla u kojem raste. Ako su plave glavice to znači da je tlo veoma kiselo (pH 3 – 4,5) odnosno da sadrži visoki udio aluminijevih soli. Na neutralnom do alkalnog tla (do pH 7) bit će ružičasti ili crveni, dok je kod bijelih ph neutralan. 

Kako promijeniti boju cvjetova hortenzije?

Božikovina

Zelenika, bodika i božje drvce, još su neki od naziva za božikovinu. Spada u vazdazeleno grmlje ili nisko drvo koje može doseći visinu od 5 – 10 metara. Što se tiče samog rasta, to je iznimno spor i dugotrajan proces, pa visinu od jednog metra dosegne u periodu od tri godine. Listovi su joj debeli, tamnozelene boje i sjajni. Kod mladih biljaka vrhovi listova su bodljikavi.

Cvjeta krajem ožujka i početkom travnja, a cvjetovi su joj bijeli i jednospolni. Plodovi su koštunice, crvene boje, a ako to dopuste ptice, sazrijevaju u studenom te ostaju na granama sve do proljeća. Božikovina je poznat božićni ukras. 

Rododendron

Ovu biljku karakterizira plitki korijen stoga ga se ne preporučuje saditi suviše duboko kao ni raskopavati tlo u blizini biljke, a odgovaraju mu prozračna mjesta koja nisu izložena direktnom suncu. Voli pH niži od 5, što znači da ga treba prihraniti s posebnim gnojivom namijenjenim kiselim biljkama.

Cvate od sredine travnja, neke vrste i sredinom ljeta, a nakon toga potrebno je ukloniti ocvale cvjetne glavice i suviše izrasle izbojke, kako bi iduće godine grm bio ponovno bogat.

Borovnica 

Grmolika biljka, ukusnog ploda, koja, ovisno o vrsti, može izrasti i do nekoliko metara u visinu. Borovnica cvjeta u svibnju i lipnju, a njeni cvjetovi su oblika malih grozdova bijele ili ružičaste boje. Lišće je duguljastog i zašiljenog oblika.

Borovnica: Višegodišnja biljka, isplativa i nakon 50 godina uzgoja

Dozrijeva od lipnja do sredine rujna. Plod je bobica promjera 5 – 10 mm, tamnoplave do crno-ljubičaste boje. Kiselost tla ovoj biljci je vrlo važan faktor.  Preporučen pH za borovnicu je između 3,4 i 6,5, dok se vrijednosti od 4 – 5,2 smatraju idealnima za njezin uzgoj.

Idealno drveće za ovu zemlju

Najpopularnije drveće koje voli ovakvu vrstu zemlje su bijela topola (Populus alba), crnika (Quercus ilex), bijela vrba (Salix alba) i oskoruša (Sorbus domestica). 

Bijela topola

Bijela topola je listopadno stablo iz porodice vrba. Raste na obalama rijeka, na vlažnim mjestima. Rasprostranjena je širom Europe, Azije i sjeverne Afrike. Kora joj je bijele boje, a može narasti do 35 metara. Dvodomna je biljka, njezini muški i ženski cvjetovi se nalaze na posebnim stablima i mogu biti crvene i zelene boje, a sakupljeni su u dlakave rese tzv. mace.  

Crnika 

Drvo crnika raste na području mediteranskih zemalja, a krase ga tamnozeleni, sjajni listovi. Ima cvjetove koji cvatu u travnju i svibnju, a pčele ih salijeću te iz njih mogu skupiti mnogo peludi. Žirevi koji su jestivi dozrijevaju u rujnu i listopadu.

Bijela vrba

Ovo je stablo rasprostranjeno u srednjoj i južnoj Europi, središnjoj Aziji i sjevernoj Africi. To je drvo koje može narasti 20-30 metara, a grane su mu prekrivene bjelkastom korom, po čemu je i dobilo ime. Za ljekovite svrhe koristi se kora stabla i grana koja se obično sakuplja u proljeće. Sjecka se i sprema u posudu na suho i tamno mjesto kako bi se što dulje očuvala njezina ljekovitost.

Napravite sami biljne kapi - poznatije kao biljna tinktura

Oskoruša 

Kod nas se oskoruša danas jako rijetko uzgaja i nažalost sve više izumire jer se u prirodi teško razmnožava. Cvjeta u svibnju ili lipnju, a cvjetovi su bijeli i u skupini. Plodovi su jabukolikog ili kruškolikog oblika, a od njih se može raditi kompot, rakija i liker. Prilagodljiva je za različita podneblja, na zapuštena i suha zemljišta, a jedino je važno da ima dovoljno svjetlosti. Otporna je na sušu i niske temperature.


Tagovi

Kiselo tlo Kalcij Dušik Grmlje Uzgoj hortenzije Uzgoj borovnice Uzgoj božikovine NPK Bijela topola Uzgoj oskoruše Pogodno grmlje Pogodna stabla


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer