Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nasadi šipka
  • 08.12.2015. 09:30

Sve više gospodarstava priželjkuje šipak

Na području Sisačko-moslavačke županije, šipak je lako naći kao samoniklu biljku u prirodi. No sve je više onih koji razmišljaju o nasadima i njegovoj ozbiljnijoj proizvodnji.

  • 1.720
  • 199
  • 0

Iz Savjetodavne službe doznajemo kako u posljednje vrijeme u Sisačko-moslavačkoj županiji ima sve više zainteresiranih gospodarstava za uzgoj šipka. Pasja ruža (Rosa canina) najčešće je komercijalno uzgajana i u prirodi najrasprostranjenija vrsta divlje ruže.

"Na tom području šipak raste kao samonikla biljka i može ga se ubirati u prirodi. Raste po sunčanim rubovima šuma, na krčevinama, po živicama, među grmljem, uz ograde, međe i puteve te po pašnjacima nizinskog i brdskog područja. Uspijeva i na kamenitoj podlozi, no u tom su slučaju plodovi znatno manji", ističe Marija Petir iz Savjetodavne službe.

Pripreme za podizanje nasada šipka iste su kao i dok voćnjaka

Šipak raste kao grm do dva ili tri metra visine i samo u prvoj godini ima uspravne izboje, dok se dalje razgranjuje u mnogobrojne povinute i viseće grane. Cijeli grm je obrastao oštrim i prema dolje savijenim trnjem. Cvjetovi su blijedoružičaste ili gotovo bijele boje i ugodno mirišu. Cvate u lipnju i srpnju, a plodovi dozrijevaju od polovice rujna. Za podizanje nasada, tlo se priprema kao i kod sadnje voćnjaka. Šipak ne zahtjeva posebno kvalitetnu zemlju. Ipak, dobro ju je preorati kako bi se površinski sloj razrahlio te potanjurati i prefrezati, da se olakša sadnja. Gnojidba stajnjakom može se obaviti u trake ili u sadne rupe prilikom sadnje.

Razmnožavanje reznicama

Prema izvorima iz Gospodarskog lista, kod razmnožavanja reznicama bitno je da reznice budu neoštećene i debljine olovke. Reznice treba odrezati na tri do četiri vidljiva pupa. Donji dio reznice treba odrezati ravno odmah ispod pupa, a gornji dio ukoso iznad pupa, tako da viši dio bude na strani pupa. Na taj način će voda koja bude došla na vrh reznice skliznuti od pupa i time spriječiti mogući razvoj gljivica i trulež pupa. Također će se na taj način potaknuti aktivnost i razvoj tog vršnog pupa. Tako pripremljene reznice treba umočiti u hormonski prah za ukorjenjivanje odrvenjelih reznica.

Nakon što se reznice umoče u hormonski prah treba ih posaditi u supstrat. Preporučljivo je taj supstrat pomiješati s perlitom koji će zadržati vlagu u supstratu i tako omogućiti stalnu vlažnost potrebnu za ukorjenjivanje.

Supstrat treba stalno biti vlažan pa se preporučuje redovito zalijevanje. Kako bi se smanjilo kolebanje vanjskih uvjeta, reznice se mogu poklopiti prozirnom plastičnom bocom. očekivani rezultat ukorjenjivanja je najviše 20- 25%. razlog tome je izrazito teško ukorjenjivanje divljeg šipka te brzi napad gljiva truležnica koje tada uzrokuju trulež dijela reznice koji se nalazi u supstratu. Zato bi bilo dobro da se za ukorjenjivanje koristi sterilan supstrat.

"Sadnice se nabavljaju u rasadnicima. Pri tome treba obratiti pažnju da su dobro razvijene. Tehnika sadnje je ista kao i kod voćaka. Otvori se sadna rupa, u nju stavi korijen sadnice te se zagrne zemljom. Razmaci budućeg nasada mogu se prilagoditi dostupnoj mehanizaciji. Kreću se od 1,0 do 1,5 metara unutar reda te od 1,5 do 4,0 metara između redova. Na jedan hektar tako ide oko dvije tisuće sadnica. Nakon sadnje, koja se obavlja u jesen ili rano proljeće, sadnice se skrate na 12 do 15 cm od tla", prenosi PSS.

S jednog hektara može se dobiti osam tona plodova

Šipak rađa na jednogodišnjim mladicama, koje rastu na dvogodišnjim i trogodišnjim granama. Iz toga proizlazi da se prvi značajniji rod može očekivati u trećoj godini. Prinos se kreće od 3 do 4 kg po sadnici odnosno oko osam tisuća kilograma po hektaru. Plodovi su bogati vitaminima i mineralima. Mogu se koristiti za pripremu čaja, marmelada i sirupa. Od šipka se može raditi i vino, likeri ili sokovi. Ukoliko ga želite spremiti na duže vrijeme, plodove treba posušiti na temperaturi do 50 °C.


Povezana biljna vrsta

Šipak

Šipak

Sinonim: Mogranj, Nar | Engleski naziv: Pomegranate | Latinski naziv: Punica L

Šipak je grmolika biljka koja doseže visinu do 3 m. U proljeće se nakon pojave listova otvaraju crveni cvjetovi, a iz njih se stvaraju plodovi koji dostižu maksimum svoje veličine... Više [+]

Tagovi

Sisačko-moslavačka županija Šipak Rosa canina Šipurak Divlja ruža Pasja ruža Divlji šipak Pasja drača Plotna ružica Bijela ruža Šepurika Samonikla biljka Rubovi šume Brdska područja Grm Podizanje nasada Stajnjak Rasadnici Sadnice Marija


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.